Hoppa till huvudinnehållet

Håll koll i trädgården – här är tjuvarnas nya byten: ”Vad är det för dumheter?”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
De senaste veckorna har ett antal solur stulits från trädgårdar i Varatrakten.
De senaste veckorna har ett antal solur stulits från trädgårdar i Varatrakten. Foto: Emely Wallo

Kopparstölder har länge varit ett ständigt återkommande problem för kyrkor och andra fastigheter, men nu har tjuvar siktat in sig på privata trädgårdar.

– Nu är vi uppe i fyra, fem stölder av solur och jag hade inte hört talas om det förrän en person från Emtunga hörde av sig för några veckor sedan, säger Kenneth Hjelm.

Kenneth Hjelm har många års erfarenhet av säkerhet och brottsförebyggande arbete. Han jobbar med grannsamverkan och nätverk, men att folk blir av med solur de har i sina trädgårdar är en ny företeelse.

Den första stölden fick han rapport om den 25 januari.

– Jag tänkte, vad är det för dumheter? Ett solur?

För någon vecka sedan hände det igen, inne i Vara, där hade även ytterligare en granne blivit av med grejer ur trädgården.

I helgen försvann ännu ett solur, då från en av Kenneth Hjelms närmsta grannar.

– De hade även blivit av med två koppargrytor de senaste veckorna. Den ena var en stor gammal tvättgryta och den är ju inte så lätthanterlig. Den andra var lite mindre, berättar Kenneth.

Det var ett äldre par som drabbades. Värdet i pengar var de mer eller mindre beredda att strunta i, men att det var fruns mammas gamla tvättgryta var svårare att smälta. Den mindre krukan var dessutom ännu äldre, från ytterligare en generation längre tillbaka i tiden.

– Jag ser deras tomt från min kökstrappa och undrade härom veckan varför hon stod och öste jord mitt i vintern. Tjuvarna hade bara stjälpt ut hennes lökar och jord ur den stora tvättgrytan, säger Kenneth Hjelm.

”Vart är vi på väg?”

Kenneth har jobbat i säkerhetsbranschen i 35 år och tycker att det är illa nog när företag drabbas.

– Men när människor strax över och under 80 år, som det handlar om, inte får ha sina trädgårdsgrejer ifred, vart är vi då på väg? Det kan man fråga sig, säger han.

Kenneth Hjelm betonar vikten av att hjälpas åt och hålla koll. Även ett till synes mindre brott kan få ödesdigra följder.

– Det är till och med så att man kan få sin nattsömn och välbefinnande kraftigt omskakat efter att ha blivit av med ett solur och ett par krukor ute i trädgården.

Kenneth Hjelm har fått rapporter om flera stölder av bland annat solur i Varatrakten de senaste veckorna.
Kenneth Hjelm har fått rapporter om flera stölder av bland annat solur i Varatrakten de senaste veckorna. Foto: Mats Rosqvist

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEmtungaHus och hemStölderTrädgårdVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.