Hoppa till huvudinnehållet

Abrahamsson tar time out – partikamraterna om beslutet: ”Vill inte dela ut pekpinnar”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun och vice ordförande i Skaraborgs kommunalförbund.
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun och vice ordförande i Skaraborgs kommunalförbund. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Johan Abrahamsson har valt att ta ett kliv tillbaka från sitt uppdrag som Moderaternas ordförande i Västra Götaland.

Något som kommunalrådet Daniel Andersson (M) och vice ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, tycker är ett sunt beslut.

– Det är väl klokt att han tar en timeout under rådande omständigheter, säger Daniel Andersson.

Under förra veckan framkom att Johan Abrahamsson delat material som är sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt i en MMS-konversation med den tidigare partikollegan Rasmus Möller – något som P4 Skaraborg var först med att rapportera.

Nu har Mariestads kommunalråd valt att ta ett kliv tillbaka från sitt uppdrag som Moderaternas ordförande i Västra Götaland på obestämd tid.

Något som Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun samt vice ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, tycker är ett sunt beslut.

– Det är väl klokt att han tar en time out under rådande omständigheter, säger Daniel Andersson.

Johan Abrahamsson (M) är kommunalråd i Mariestads kommun och kommunstyrelsens ordförande. Moderaterna, lokalpolitiker kommunpolitiker
Johan Abrahamsson (M) är kommunalråd i Mariestads kommun och kommunstyrelsens ordförande. Moderaterna, lokalpolitiker kommunpolitiker Foto: Jenny Åberg

Blev du förvånad när det uppdagades att Johan Abrahamsson delat sexistiskt och homofobiskt material till en tidigare partikollega?

– Jag visste inte att det var den här digniteten på de här bilderna. Det är en privat konversation mellan två gamla kompisar, sedan ursäktar inte det det hela. Men de här bilderna som han har delat är omdömeslösa.

Hur tror du förtroendet för partiet påverkas av det här?

– Nu är Johan Abrahamsson ångerfull men det är klart att det finns vissa som tycker att det är illa. Jag ska ärligt säga att jag har inte gjort så djupa efterforskningar på det för det här rör inte mig.

Upplever du att det finns en sådan jargong i partiet?

– Nej, det upplever jag inte. Det är inte min uppfattning.

Vad tänker du om att Rasmus Möllers går ut med de här bilderna?

– Var och en får skämmas för sig. Jag tänker inte dela ut några pekpinnar åt det ena eller andra hållet utan var och en får skämmas för sig, tänker jag. Och stå för de handlingar som man gör.

Gabriela Bosnjakovic (M) menar att Johan Abrahamssons fortsatta engagemang som ordförande för Moderaterna i Västra Götaland är en fråga för förbundsstyrelsen.
Gabriela Bosnjakovic (M) menar att Johan Abrahamssons fortsatta engagemang som ordförande för Moderaterna i Västra Götaland är en fråga för förbundsstyrelsen. Foto: Mats Rosqvist

”Förkastliga bilder”

Gabriela Bosnjakovic (M), kommunstyrelsens ordförande i Vara, tycker också att det var ett klokt beslut av Johan Abrahamsson att ta en time out.

– Bilderna är förkastliga och inget jag står bakom. Det vill jag verkligen ge uttryck för. Jag har personligen pratat med Johan som är väldigt ångerfull och önskar att han hade fått det ogjort. När det gäller hans fortsatta engagemang som ordförande så är det en fråga för förbundsstyrelsen. Nu har han klivit åt sidan och nu får man ta förtroendefrågan internt i partiet.

Upplever du att det finns den här jargongen i partiet?

– Nej, det upplever jag inte. Vi är ett öppet parti med människor som har väldigt många olika bakgrunder. Vi har sidoorganisationen Moderatkvinnorna, vi har öppna moderater som jobbar med hbtq-frågor, ett ungdomsförbund och vi har människor med utländsk härkomst. Vi är ett inkluderande parti där alla ska känna sig välkomna. Se bara på mig själv – annars hade jag inte suttit här.

Läs också

Artikeltaggar

BeslutDaniel AnderssonEssungaEssunga kommunJohan AbrahamssonMariestadModeraternaP4 SkaraborgPolitikSkaraborgs kommunalförbund

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.