Hoppa till huvudinnehållet

Villas 13 år långa svit höll – här är spelarbetyg och snackisar från fighten på Studenternas

Publicerad:
Reporter Niclas Wejshag
Niclas Wejshag
niclas.wejshag@nlt.se
Joel Broberg får högst betyg i Villa.
Joel Broberg får högst betyg i Villa. Foto: SEBASTIAN LAMOTTE

3 stjärnor

Joel Broberg

Okej, han missar en hel del när lägena dyker upp. Men herrejisses vilket slit, vilken bollvinnare och vilka mackor han serverar. Ett Villa utan Joel vore oerhört mycket fattigare.

2 stjärnor

Johan Löfstedt

Han klev fram i andra halvlek och svarade för två läckra mål. Först 3-3 i krysset och 4-3 på ett iskallt avslut på ett friläge. När alla andra missade var ”Löken” kylig efter mål nummer 28 och 29 denna säsong.

1 stjärna

Christoffer Edlund

Det var en match som Villas skyttekung brände chanser på - dessutom en straff. Man gör man ett sådant drömmål som till 2-0 ska man minst ha en stjärna. Punkt slut!

Så var matchen

Det var en match i publikens smak med massor av nord- och sydbandy. Lagen bytte chanser och hade Johan Sixtensson haft en massa hår hade han blivit gråhårig. ”Men det går väl an när det inte gäller så mycket även om jag tycker att vi ger bort matchen i andra”, sa Johan i Bandypuls direktsändning.

Villa öste på med chanser i första halvlek och 2-1 var inte rättvist alls. Borde stått minst 5-1 för jisses vad chanser Villa brände - plus att hemmakeepern Anton Andersson var helt strålande.

Sedan kom ett piggt och rappt Sirius ut och var klart mer påkopplat och bättre första kvarten i andra halvlek. Satte två snabba mål direkt genom Ted Bergström och en viss Alexander Härndahl. Fanns även lägen till 2-4 när Villa stod på hälarna.

Men Villa reste sig och kom tillbaka och evigt unge Johan Löfstedt fixade 3-3 och 4-3 innan 4-4 kom på slutet. Svängde sedan rejält med chanser sista fem. Totalt sett en väldigt kul fight för att vara betydelselös.

Mäktiga sviten

Villa har nu 32 raka matcher mot Sirius utan förlust - 30 segrar och två kryss med målskillnaden 235-77. Villas senaste förlust mot Sirius var för drygt 13 år sedan - närmare bestämt 15 januari 2011 då det blev 4-5 på Studenternas.

Drömmål

Christoffer Edlunds 2-0 var mer än vackert. Fem-sex spelare bara försvann i åkningen och dribblingen. Det avslutande lyftet över Stefan Kröllers klubba var urläckert och avslutet iskallt.

0-1 med två man mer

Villa spelade 11-9 i nästa sju minuter i första halvlek då Sirius fick dubbla utvisningar. Ändå tappade Villa den perioden med 0-1!

Andra straffmissen

Villa har haft åtta straffar den här säsongen. Facit är sex mål. Christoffer Edlund brände sin andra straff mot Sirius men har också gjort fyra straffmål. De två övriga fixade Martin Hammarberg när Edlund var sjuk.

Kaptenen var hemma

Martin Karlsson ska bli pappa i dagarna och Villas kapten åkte förstås inte med till Uppsala utan stannade hemma.

Tre av 26 ute

Mötet på Studenternas var Villas blott tredje utefight i säsongens elitserie. De två övriga var på Zinkensdamm (4-2) och i Motala (9-0). Bortafighten mot Frillesås spelades ju inne i Ruddalens bandyhall. Tre av 26 matcher ute - tänk om man hade sagt det för 20 år sedan...

33-1 i kvartsfinaler

Sedan säsongen 2012/13 har Villa gjort 3-0 i tio kvartsfinalserier och 3-1 i en. Alltså 33 segrar och en förlust på de 34 senaste kvartsfinalfighterna. Enda förlusten (1-7) kom i kvartsfinal 3 borta mot Västerås den 21 februari 2018. En ruggig statistik.

Villa B

Nästan halva startelvan i Sirius består av Lidköpingskillar. Sune Gustafsson, Jerker Ortman, Alexander Karlgren, Alexander Härndahl och Albin Thomsen heter kvintetten. Är tur för Sirius att Lidköpingsbandyn är så stark.

Elfte skytteligatiteln

Christoffer Edlund är makalös. På fredagskvällen vann han elitseriens skytteliga för elfte gången med sina 53 mål på 23 matcher.

15 av 16 SM-guld

Sedan elitserien infördes i dess nuvarande form säsongen 2007/08 har 16 SM-guld delats ut. Och det är minst sagt en fördel att hamna topp två i elitserien när det gäller den guldjakten. Lag 1 från elitserien har vunnit åtta SM-guld och lag 2 har vunnit sju SM-guld. 15 av 16 guld alltså till toppduon som denna vinter heter Villa och Västerås. Enda lag utanför toppduon som har ett SM-guld är Edsbyn som kom trea 2021/22 när man slog Villa i finalen.

20-årspresent

Hur firar du din 20-årsdag. Tja, gör som Villas Arvid Torstensson. Åk med till Uppsala och bli reservmålvakt bakom Jesper Thimfors. Vi får lita på att Arvid blev firad i bussen på vägen hem.

Slutspelsdatum klara

Villas slutspelsdatum är fastställda. Kvarts- och semifinalen spelas i bäst av fem matcher. Kvartsfinaler: Måndag 19 februari (Villa hemma), onsdag 21 februari (borta), fredag 23 februari (hemma), Ev. måndag 26 februari (borta), Ev. onsdag 28 februari (hemma). Semifinaler: Lördag 2 mars (Villa hemma), måndag 4 mars (borta), onsdag 6 mars (hemma), Ev. lördag 9 mars (borta) och ev. måndag 11 mars (hemma). Bandyfinalen: Lördagen den 16 mars.

Fakta

Bandy

– Elitserien, herr -

Sirius-Villa

4-4 (1-2)

0-1 Christoffer Edlund (3), 0-2 Christoffer Edlund (12), 1-2 Sune Gustafsson (33), 2-2 Ted Bergström (48), 3-2 Alexander Härndahl (51), 3-3 Johan Löfstedt (63), 3-4 Johan Löfstedt (73), 4-4 Jerker Ortman (79).

Hörnor: 6-7 (5-4).

Utv, Sirius: 2x10. Villa: 1x10.

Publik: 1 895.

Villa (5-2-3): Jesper Thimfors - Felix Pherson, Martin Andreasson, Martin Hammarberg, Ludvig Johansson, Erik Säfström - Gustav Friman, Petter Björling - Johan Löfstedt, Christoffer Edlund, Joel Broberg. Avbytare: Tim Persson, Tobias Augustsson, Alfred Malm, Arvid Torstensson (mv).

Artikeltaggar

BandyChristoffer EdlundElitserien i bandyIK Sirius BKJoel BrobergJohan LöfstedtJohan SixtenssonVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.