Hoppa till huvudinnehållet

Första testet för LFK – då väntar IFK Göteborg: ”Vi ska spela Håkan Hellström-fotboll”

Publicerad:
Reporter Pontus Pettersson
Pontus Pettersson
pontus.pettersson@nlt.se
Robin Carlén är ny tränare för damerna i Lidköpings FK.
Robin Carlén är ny tränare för damerna i Lidköpings FK. Foto: Thomas Kühnel

På söndag sparkar Lidköpings FK igång matchandet för säsongen 2024.

Laget gör det mot IFK Göteborg.

– Vi ska spela Håkan Hellström-fotboll, säger nye LFK-tränaren Robin Carlén, 32.

Försäsongen är någon månad gammal och även om truppen ännu inte är helt satt är det nu dags för Lidköpings FK att för första gången testa sina vingar. Elitettan-klubben har åtta matcher att spela fram till seriepremiären och den första av dem spelas på söndag, då laget åker till Göteborg.

Där väntar en hårdsatsande, blåvit, division 1-klubb.

– IFK Göteborg är två matcher före oss (6-1 mot Elfsborg och 4-2 mot Eskilstuna) och de har redan visat att de ska vara jäkligt bra, säger Robin Carlén.

Vad vill du få ut av försäsongen?

– Resultaten i sig är oviktiga, men resultat är alltid viktiga, säger LFK-tränaren, innan han fortsätter:

– Det är många nya tankar och idéer som ska sättas och det viktiga är att få pusselbitarna på plats. Vi kommer att titta på prestationerna.

Hur LFK-damerna kommer att se ut på planen den här säsongen? Det återstår förstås att se, men rent siffermässigt är tanken att utgå från ett 4-3-3-system.

– Jag har flummigt sagt att vi ska spela Håkan Hellström-fotboll. Det är kanske inte så vackert och finstämmigt, men ett jäkla ös, säger Robin Carlén.

Truppmässigt har de fem nyförvärven, samt de uppflyttade spelarna, fått en bra start i sin nya LFK-verklighet. Robin Carlén passar, inte minst, på att lovorda den unga Lidköpingstrion Lowa Ahlén, Tuva Östlind och Therese Pettersson.

– Någon av dem kommer att få sitt genombrott i år, frågan är bara vem. De har egenskaper som sticker ut och nu handlar det om att acklimatisera det i en seniorkontext.

Tappat duo

Senaste nytt från LFK-lägret är annars att två tongivande spelare har lämnat laget. Dels blev försvararen Frida Lähteenmäki i veckan klar för seriekonkurrenten Umeå, dels har LFK fått beskedet att målvakten Liisa Tuomi blir kvar i sin finländska klubb (Honka).

Robin Carlén är också tydlig med att fler spelare behöver komma in.

– Det är åtminstone två utespelare och en målvakt som saknas.

Men först – IFK Göteborg i säsongens första träningsmatch.

Nye LFK-tränarens målbild – fostra fler lokala elitspelare: ”Det är därför jag är här”Han tar över som ny tränare i LFK – intar Framnäs redan i helgen

Fakta

LFK:s trupp i dagsläget

Förlängningar (12): Venla Lindfors, Emma Gabrielsson, Astrid Nyquist, Ebba Sjögren, Tilde Ahlén, Therese Pettersson, Lowa Ahlén (uppflyttad), Tuva Östlind (uppflyttad), Nadine Allard, Jenny Stadin, Emilia Bengtsson, Sarah Michael.

Nyförvärv (5): Linnea Strömberg, Rössö, Ella Nilsson, Växjö, Ida Ahlbom, Tyresö, Ella Björkman, Sundsvall, Julia Elvbo, Östersund.

Tappat (7): Moa Öhman, Alingsås, Jennifer Sjösten, Gamla Upsala, Alma Nygren, Umeå IK, Dorothea Greulich, Tyskland, Matilda Haglund, slutat (ny målvaktstränare i klubben), Frida Lähteenmäki, Umeå, Liisa Tuomi, Finland.

Fakta

LFK:s försäsong

Träningsmatcher:

11 feb: IFK Göteborg (b)

17 feb: Rössö Uddevalla (h)

25 feb: Örebro SK FK (b)

2 mars: Alingsås FC (h)

4 april: Jitex (b)

Svenska cupen:

9 mars: Kristianstad (h)

16 mars: Häcken (h)

23 mars: Växjö (b)

Elitettan-premiär:

12 april: Örebro SK FK (b)

Artikeltaggar

Emilia BengtssonFC HonkaFotbollFrida LähteenmäkiIFK GöteborgLidköpings FKMatilda HaglundMoa ÖhmanSportSvenska cupenUddevallaUmeåUmeå IKVäxjöÖrebro SK FK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.