Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpingsföretag anklagas för matbluff – kan vinna udda pris: ”Såklart tråkigt”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
Bland finalisterna i Årets matbluff 2023 återfinns en granola som tillverkas av Fazer kvarn i Lidköping.
Bland finalisterna i Årets matbluff 2023 återfinns en granola som tillverkas av Fazer kvarn i Lidköping. Foto: Äkta vara

Med en Granola som säljs som en produkt ”utan tillsatt socker” har Fazer kvarn i Lidköping kvalat sig in i finalistfältet för antipriset Årets matbluff.

Vad konsumenten inte ser är att den sirap som den innehåller i själva verket är sockerrik som en kolasås, skriver prisutdelaren Äkta vara.

2023 års sex finalister till Årets matbluff är nu utsedda, bland dessa återfinns Fazer kvarn i Lidköping som sedan 2016 äger Frebaco kvarn.

Lidköpingsprodukten – Frebaco kvarn Rostad granola – håller inte vad den lovar menar konsumentföreningen Äkta vara.

Bluffen som de hittat är att produkten bär ett märke där det står: ”Utan tillsatt socker”, men den har dock sötats med är en sirap tillverkad av havre. I motiveringen beskriver Äkta vara bluffen:

”Denna havresirap består till drygt hälften av sockerarter, vilket gör den ungefär lika sockerrik som kolasås. Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.”

Frebaco kvarns Granola utan tillsatt socker innehåller har själva verket en sockerhalt på 12 gram per 100 gram.
Frebaco kvarns Granola utan tillsatt socker innehåller har själva verket en sockerhalt på 12 gram per 100 gram. Foto: Äkta vara
Foto: Äkta vara

Onsdagen den 17 januari presenterades också finalisterna i Årets matbluff i TV4 Nyhetsmorgon och röstningen på föreningens hemsida pågår fram till den 22 januari.

Priset som konsumentföreningen Äkta vara delat ut sedan 2015 beskrivs som ett antipris. Föreningen vill med utmärkelsen uppmärksamma produkter som finns på marknaden som de menar lurar konsumenter och samtidigt sätta press på livsmedelstillverkare som ”slirar på sanningen” och inte håller vad de lovar.

På kvarnen i Lidköping där granolan tillverkas vill man inte kommentera den mindre smickrande nomineringen, utan hänvisar till Fazer Sveriges kommunikationsdirektör Karin Senning Plansted som svarar via mejl.

Hon uppger att Fazer alltid vill vara tydliga med sin information till konsument och uppskattar en dialog kring sina produkter, men försvarar samtidigt märkningen.

– De sockerarter som vår granola innehåller kommer alla naturligt från ingredienserna, därav märkningen ”Utan tillsatt socker”. Ingrediensen havresirap innehåller en del sockerarter men är av annan karaktär och i lägre halt än i det som vanligen kallas ”sirap”.

Fazer kvarn i Lidköping tillverkar granolan som nu är en av sex finalister i Årets matbluff 2023.
Fazer kvarn i Lidköping tillverkar granolan som nu är en av sex finalister i Årets matbluff 2023. Foto: Pressfoto

Om Fazer vinner priset Årets matbluff – vad innebär det för företaget?

– Det är såklart tråkigt om så skulle bli fallet, vi tycker att det är en bra produkt. Den är lokalt producerad med fullkornshavre från Sverige och dess innehåll uppfyller kriterierna att märkas med Nyckelhålet.

Kan det bli aktuellt att se över märkningen på den här granolan?

– Vi har sedan i höstas påbörjat en förändring vad gäller benämningen havresirap. På våra förpackningars innehållsförteckning kommer det stå havreextrakt istället för havresirap. Havreextrakt är en tydligare benämning då det de facto är ett extrakt som utvinns ur havre. Vi valde dock först benämningen havresirap då vi ansåg att det skulle vara lättare för konsumenten att förstå vad det är för typ av ingrediens.

Vilken av de sex finalisterna som vinner antipriset Årets matbluff presenteras i Nyhetsmorgon onsdag den 24 januari.

Årets matbluff

Finalister 2023

Eldorado Äppelkaka – Ett halvt gram äpple

Coop Kalvfond – Med en nypa kalvköttspulver

Frebaco kvarn Rostad granola – Med tillsatt sirap

Ica Hembakat – Bor de i fabriken?

Ica Lakritspinne – Helt utan lakrits

Latitude 65 Norrsken – Utan smak av Norrland


Årets matbluff

Tidigare vinnare

2022: GB Big pack ”Kan innehålla mjölk”

2021: Arla ekologisk mjölk ”Vilseledande klimatmarknadsföring”

2020: Pop! Bakery smördeg ”Utan den minsta gnutta smör”

2019: Alpro Cuisine soya vispbar ”Med två procent soya”

2018: Lätta original ”Mer palmolja än raps”

2017: Polarica Wild food Kronhjortskav ”Från farmade kronhjortar”

2016: Eriks Bearnaise tryffel ”Med ett hundradels gram av tryffel”

2015: Valios laktosbluff

Artikeltaggar

FazerFrebaco Kvarn ABKonsumentLidköpingLivsmedelNomineringarNyhetsmorgon

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.