Hoppa till huvudinnehållet

Efter stor sexköpsrazzia – make åtalas för koppleri: ”Inkomster till hushållsekonomin”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
En man från Skara kommun åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för koppleri efter att hans fru sålt sex för pengar.
En man från Skara kommun åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för koppleri efter att hans fru sålt sex för pengar. Foto: Josefine Hektor

En man från Skara åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt för koppleri efter att hans fru sålt sex för pengar.

Åtalet är del i den omfattande sexköpsrazzia som polisen genomförde för cirka två år sedan.

Sedan dess har närmare 30 personer från Skaraborg lagförts för att ha köpt sexuella tjänster av kvinnan.

Det var i slutet av november 2021 som polisen genomförde en insats mot sexhandel och ett 30-tal personer har numera dömts för att ha köpt sexuella tjänster av en kvinna från Skara kommun.

Att sälja sex är inte olagligt, däremot att köpa.

Men nu väcks även åtal om koppleri mot kvinnans make.

Misstanken är att han främjat och på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjat att hans hustru haft tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning mellan januari 2019 och september 2021, bland annat i deras gemensamma bostad.

Förmedlat information

Enligt den stämningsansökan som kammaråklagare Anna Johansson lämnat in till Skaraborgs tingsrätt ska mannen bland annat ha ställt del av den gemensamma bostaden till förfogande för tillfälliga sexuella förbindelser. Han ska även ha varit behjälplig med att iordningställa den lokal som disponerats av hustrun på den gemensamma fastigheten för sexköp. Han ska ha förmedlat information till en potentiell köpare om hustruns verksamhet samt hennes kontaktuppgifter.

Han ska dessutom ha tagit hand om hus och familj under tiden som hustrun varit på olika orter i Sverige och sålt sin kropp för pengar.

”XXX (den tilltalade, reds anm) har genom att inkomsterna från hustruns tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning gått in i den gemensamma hushållsekonomin och använts där på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjat att hustrun sålde sexuella tjänster”, skriver Anna Johansson i ansvarsyrkandet.

Kontrakt om sexköp

Bland bevisningen finns utdrag från kvinnans hemsida där det ska styrka att hon sålt sex och att maken känt till det. Att inkomsten från sexhandeln placerats i den gemensamma hushållsekonomin, konversationer mellan maken och hustrun samt ett kontrakt som styrker att han främjat hustruns tillfälliga sexuella förbindelser.

Den misstänkta mannen vidgår omständigheterna men förnekar brott.

Läs också

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättHotKoppleriSkaraSkaraborgSkaraborgs tingsrättÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.