Hoppa till huvudinnehållet

Åtalad Skarapolitiker får inte fortsätta i partiet: ”Uteslutning möjligt”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Stadshuset i Skara där kommunfullmäktige brukar sammanträda.
Stadshuset i Skara där kommunfullmäktige brukar sammanträda. Foto: Elin Andersson

En politiker i Skara har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för innehav och odling av cannabis, och har erkänt.

Det innebär att han inte kan fortsätta i sitt parti.

– En person som är dömd för brott får inte företräda oss politiskt och beroende på karaktären av brottet kan det leda till uteslutning, säger ordföranden i det lokala partiet.

En politiker i Skara misstänks för att ha innehaft och odlat cannabis i sin bostad. Polisen slog till efter att ha tipsats om stark doft av marijuana i anslutning till hans bostad och nu har åtal väckts vid Skaraborgs tingsrätt. Politikern erkänner att han odlat och innehaft drogerna, vilket gör en fällande dom mycket trolig.

Mannen har tidigare varit aktiv i kommunfullmäktige i Skara och fick nyligen nytt uppdrag. Han har en tidigare dom för ringa narkotikabrott i registret.

Nytt för partiet

NLT har varit i kontakt med det lokala partiet och företrädaren för det. De kände inte till att mannen åtalas.

– Det var för oss nya, okända och mycket tråkiga nyheter! Det är alltid beklagligt att någon människa hamnar i den typen av situation som ett drogmissbruk eller brott är, oavsett hur denna väljer att kategorisera det för att rationalisera sitt handlande. Vi hoppas naturligtvis att han får det stöd och den rehabilitering har behöver för att komma vidare och lösa sin uppkomna situation, säger ordföranden i det lokala partiet.

Hur ställer sig partiet när en folkvald ledamot hamnar i den här situationen?

– Det är beklagligt och olyckligt på många plan, såväl personligen för den som drabbats och för de han företräder. Vård och rehabilitering är naturligtvis det bästa, säger ordföranden.

Kommunfullmäktige i Skara sammanträder flera gånger varje termin, men den aktuelle mannen är inte med på denna bild.
Kommunfullmäktige i Skara sammanträder flera gånger varje termin, men den aktuelle mannen är inte med på denna bild. Foto: Elin Andersson

Inte behålla sin post

Han är samtidigt tydlig med att den åtalade ledamoten inte kan behålla sin post.

– En person som är dömd för brott får inte företräda oss politiskt och beroende på karaktären av brottet kan det leda till uteslutning. I andra fall har man en karantäntid på X-antal år innan man kan ansöka om att bli godkänd kandidat för partiet igen, säger han.

Har ni förtroende för att den politiska gärningen genomförs på ett tillfredsställande sätt?

– Tidigare om åren har han företrätt oss på ett förtjänstfullt sätt och när han valt att inte göra det har vi använt ersättare. Sedan är det naturligtvis alltid olyckligt att en av våra företrädare väljer att göra andra saker, utebli, än att företräda oss och det förtroende väljarna valt att ge oss och honom, säger ordföranden.

Politiker åtalas – erkänner att han odlat cannabis i bostaden: ”Sex skördar”Miljon ska betalas ut till partierna i Skara: ”Ska ske snarast”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättCannabisNarkotikabrottPolitikSkaraSkara KommunSkaraborgs tingsrättÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.