Hoppa till huvudinnehållet

Esplund blixtopererad – öppnar upp om mardrömsdygnet: ”Spydde vid vägkanten”

Publicerad:
Reporter Carl Söderström
Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
Johan Esplund, som opererades i lördags, tvingas ta en kort paus från bandyn.
Johan Esplund, som opererades i lördags, tvingas ta en kort paus från bandyn. Foto: KRISTER ANDERSSON

Bandyprofilen Johan Esplund, 40, missade Gripens möte med Bollnäs i fredags.

Nu öppnar han upp om blindtarmsoperationen och mardrömsdygnet.

– Jag mådde piss, berättar han.

Johan Esplund behöver väl egentligen inte någon närmare presentation. Med fyra VM-guld, två SM-guld och två Årets spelare-utnämningar är han en av bandyns allra största profiler.

Totalt blev det fyra sejourer i Villa. Den senaste avslutades efter finalförlusten 2020, då han valde att byta till AIK.

Nu är Esplund inne på sin tredje raka säsong med Gripen, men just nu är han inne i ett ofrivilligt spel- och träningsuppehåll.

Det var i torsdags, på jobbet i Vänersborg, som magproblemen började.

– Jag började må illa, fick ont i magen och fick åka hem. Jag skulle ha tränat på kvällen men det gick inte. På vägen hem till Lidköping fick jag stanna tre gånger vid vägkanten för att spy. Jag mådde piss, både den kvällen och på natten, berättar han.

Gripens tränare Joakim Hedqvist rådde Esplund till att söka vård direkt, men han avvaktade. Under fredagen blev smärtan lindrigare.

– Jag hade inte alls lika ont, framför allt inte i magen. Smärtan gick ner mot ljumsken och var mer ömmande.

På fredagen spelade Esplunds Gripen bort Bollnäs från serieledningen. Han såg matchen på skärmen.

– Jag var inte i närheten av att kunna spela. Jag hade haft frossa hela natten. Det var helt kört.

Efter Gripens match åkte Esplund till jouren, och blev sedan vidareskickad till KSS i Skövde. Där konstaterades en blindtarmsinflammation.

På lördagseftermiddagen opererades han.

– Det var ett titthål och två andra hål, som syddes igen. Det är små sår, men det är stygnen som är det farliga, säger Johan Esplund.

Esplund fick komma hem på söndagen och nu har han inlett vägen tillbaka. Hans Gripen möter Västerås på fredag, men den matchen är redan borträknad.

– Ja, jag kommer ta lite korta promenader nu i början av veckan, och kan kanske börja cykla torsdag-fredag. Förhoppningen är att vara tillbaka nästa onsdag, när vi möter Hammarby.

Bortsett från det som händer nu, hur har formen varit i inledningen av säsongen?

– Det kändes bra på försäsongen, i Svenska cupen. I serien har det inte varit lika bra, förutom mot Villa, där jag tycker att jag höll en hyfsat hög nivå. Men det är som vanligt, det går upp och ner.

Villa besegrade Gripen med 8-2 i Trollhättan. Lagen möts på nytt, fast i Sparbanken Lidköping arena, fredagen den 12 januari.

Johan Esplund i Gripens derby mot Vänersborg.
Johan Esplund i Gripens derby mot Vänersborg. Foto: SEBASTIAN LAMOTTE

Artikeltaggar

BandyGripenVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.