Hoppa till huvudinnehållet

De vill bryta skadliga seder – ordnar insamling: ”Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Anna-Lena Leverin, Therese Jonsson, Yvonne Möller och resten av internationella gruppen bjuder in till en gemytlig insamlingskväll.
Anna-Lena Leverin, Therese Jonsson, Yvonne Möller och resten av internationella gruppen bjuder in till en gemytlig insamlingskväll.

Hembakat, god gemenskap och julstämning.

Lägg där till närproducerade ljus och en julsångssjungande Midsommarkör och du har en lysande start på årets stora julinsamling som arrangeras på tisdag.

– Själva syftet är att få ihop pengar till Act Svenska kyrkan.

Varje år samlar Act Svenska kyrkan genom olika kampanjer in pengar till behövande. I dagarna har en av Svenska kyrkans största insamlingar, julinsamlingen, just dragit i gång.

Precis som föregående år är Bryt en tradition temat. Och precis som förra året kommer Grästorps pastorat att belysa detta lite extra genom att ha en kväll med fokus på årets julinsamling.

Arrangörer är pastoratets internationella grupp som består av representanter från pastoratets olika församlingsråd samt ideella krafter. Anna-Lena Leverin och Yvonne Möller är två av dessa. Till sin hjälp har de också diakon Therese Jonsson.

– Act Svenska kyrkans julinsamling börjar första advent, på tisdag kväll kommer vi att ha en kväll till förmån för årets julinsamling, berättar Therese.

– Själva syftet är att få ihop pengar till Act Svenska kyrkan, förklarar Yvonne.

I år kommer insamlingskvällen att hållas i kyrkans hus. Förra året, som var första gången en sådan här kväll arrangerades i Grästorps pastorat, hölls den i Åsgården.

– Vi tycker att det var roligt att vara där, men det en svår årstid att ta sig dit, det är lättare att komma till kyrkans hus för äldre, säger Anna-Lena.

Julsånger med sommarkör

Fjolårets insamling för bara just den kvällen blev riktigt bra: cirka 11 000 kronor på ett par kvällstimmar, och då deltog bara 45 personer.

– Det är väldigt mycket pengar med tanke på hur få vi var, säger Yvonne.

I år hoppas man på än bättre uppslutning. Mycket skoj utlovas:

– Det blir hembakt fika, lotterier med skänkta gåvor och ett kryss, säger Anna-Lena, och fortsätter:

Midsommarkören blir en vinterkör då det vankas besök på den stora julinsamlingsaftonen.
Midsommarkören blir en vinterkör då det vankas besök på den stora julinsamlingsaftonen. Foto: Emma Hurtig

– Dessutom kommer Midsommarkören och sjunger. Vi har pratat länge om att vi skulle vilja sjunga julsånger någon gång, och nu blir det äntligen av.

Det kommer också att ske försäljning av olika saker från Act Svenska kyrkan. Stearinljus i olika färger, servetter, tre olika gåvobevis samt en julkalender finns att inhandla. Perfekta julklappar till den som redan har allting, helt enkelt.

– Det är lite kul att ljusen som säljs i insamlingen kommer från Vio ljusfabrik i Vedum. Det blir närproducerat för oss, säger Yvonne.

Nu ska ljusen tändas – bråda tider för stora tillverkaren: ”En helt galen efterfrågan”

Bryta skadliga traditioner

Temat Bryt en tradition kan möjligtvis missuppfattas. Therese förklarar vad inriktningen på insamlingen innebär:

– Det finns skadliga traditioner som vi vill bryta, exempelvis barnäktenskap. Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag.

Syftet är alltså inte att man till exempel vill sluta med luciatraditionen. Tvärtom är Lucia i det här fallet en form av förebild:

– I legenden om Lucia vägrade hon att bli bortgift.

Anna-Lena fyller i:

– Över lag handlar insamlingen om att flickor ska få rättslig hjälp.

För den som beger sig till kyrkans hus på tisdag kväll väntar inte enbart fika, lotteri och en god chans att göra gott.

Det finns goda möjligheter att fynda julklappar under Grästorps pastorats julinsamling till Act Svenska kyrkan.
Det finns goda möjligheter att fynda julklappar under Grästorps pastorats julinsamling till Act Svenska kyrkan.

– Man kan också förvänta sig god gemenskap, julstämning och bra underhållning, säger Therese Jonsson, Anna-Lena Leverin och Yvonne Möller.

Den som inte har möjlighet att delta i julinsamlingskvällen men ändå vill bidra till Act Svenska kyrkans insamling har möjlighet att handla sakerna i kyrkans hus eller i kyrkan i samband med gudstjänst fram till sjätte januari.

Finns i över 120 länder

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet.

Act är en förkortning av Action by Churches Together.

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act långsiktigt mot förtryck, fattigdom och orättvisor. Act agerar snabbt vid katastrofer och finns med lokal närvaro i över 120 länder.

Act Svenska kyrkan är en sammanslagning av Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen. 2008 blev de båda verksamheterna Svenska kyrkans internationella arbete. 2019 bytte detta namn till Act Svenska kyrkan.

Fjärde året mot skadliga traditioner

Ett av de största brotten mot de mänskliga rättigheterna är förtrycket mot kvinnor och flickor. Varje dag könsstympas 10 000 flickor, och 30 000 gifts bort.

Det är nu fjärde året som Act Svenska kyrkans julinsamling har temat Bryt en tradition, i vilket man vill bryta de skadliga traditionerna som förekommer globalt.

2020, under pandemin, samlade man tillsammans in 36,5 miljoner kronor. Sedan dess har summan ökat. 2022 samlades hela 52,9 miljoner in.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEtik och religionGrästorpGrästorps kommunGrästorps pastoratGudstjänsterLotterierLuciaSamhälleSvenska kyrkanTherese JonssonTraditionerVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.