Hoppa till huvudinnehållet

En försäsong med kaos – nådde ändå fram till målet: ”Vaskade fem matcher”

Publicerad:
Reporter Carl Söderström
Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
Edvin Eriksson gjorde det första målet när HC Lidköping besegrade Vänersborg på bortaplan.
Edvin Eriksson gjorde det första målet när HC Lidköping besegrade Vänersborg på bortaplan. Foto: Thomas Kühnel

Det började riktigt illa, men har blivit bättre och bättre.

På söndagskvällen säkrade HC Lidköping platsen i Alltvåan.

– Vi hade ju ingen försäsong utan vaskade de fem första matcherna, säger tränaren Nicklas Svedberg.

Visst, säsongen är knappt halvvägs, men HC Lidköping har redan infriat det första målet. Efter segern borta mot Vänersborg, 2-0, är det klart att laget fortsätter i Alltvåan. Det betyder också att division 2-kontraktet redan är säkrat, något som gynnar klubben i jobbet att få ett slagkraftigt lag till kommande säsong.

För att HCL skulle nå fram till målet krävdes det hjälp från annat håll. Värsta rivalen GIK svek och föll med 2-3 hemma mot Mölndal. Istället var det superjumbon Stenungsund som svarade för en skräll och besegrade Kungälv med klara 4-1.

– Det kanske inte var väntat, men jag hade det på känn. Det var likadant förra året. Då missade de (Kungälv) Alltvåan i de sista omgångarna och i år har laget åkt runt och förlorat i slutet.

HCL kan nu börja bygga inför en vinter med tuffa och täta matcher. Laget kliver in i Alltvåan bättre förberett än vad man gjorde till den 18 matcher långa grundserien, för två månader sedan.

Då kom man från en riktigt strulig vår, där sportchefen Erik ”Hajen” Eriksson lämnat och Oskar Back tagit över sent.

– De fem första matcherna vaskade vi, eftersom vi inte hade haft någon försäsong. Vi hade tolv spelare veckan före premiären. Vi var sent igång med allting, var en månad för sena på is. Det blev tre poäng på de fem första matcherna.

Sedan dess har det gått stadigt uppåt. HCL har ett stabilt försvars- och målvaktsspel, men har oerhört svårt att förvalta målchanserna. Det är där tränaren Nicklas Svedberg ska lägga krutet den kommande veckan.

– Det är ganska tydligt vad vi behöver träna på. Vi släpper in minst mål i serien, är bäst i boxplay, har ett bra powerplay och släpper till minst skott. Ändå blir vi femma. Vi gör ju inte mål.

Vad ska ni hitta på för att få ordning på det?

– Det är ju det. Vad hittar man på? Det är klyschor, men vi ska driva hårdare på kassen, skjuta mer och vara ännu mer desperata. Vi kommer att ta ett snack om det där i veckan. Det är ju ganska tydligt.

Problemet fanns även i matchen mot Vänersborg. HCL var överlägset i den första perioden och kunde ha gått ifrån redan där. Istället var det ”bara” 1-0. Lidköpingslaget fortsatte att tugga på, höll nollan och vann till slut med 2-0.

– Vi borde ha avgjort redan i den första perioden. Det skulle ha varit 3-0 eller 4-0 och då hade det varit klart.

Alltvåan drar igång på söndag och det är fortfarande oklart om HC Lidköping börjar hemma eller borta. Det vi vet är att det kommer bli ytterligare två derbyn mot GIK den här vintern.

Bara en sådan sak.

HCL-tränaren Nicklas Svedberg var givetvis på ett strålande humör.
HCL-tränaren Nicklas Svedberg var givetvis på ett strålande humör. Foto: Sören Turesson

Fakta

Ishockey

– Hockeytvåan södra A –

Vänersborgs HC-HC Lidköping

0-2 (0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 Edvin Eriksson (7.29).

Tredje: 0-2 Oskar Back (1.44).

Skott: 22-26 (3-13, 10-7, 9-6).

Domare: Christoffer Palmqvist.

Publik: 268.

Artikeltaggar

HC LidköpingIshockey

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.