Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska ljusen tändas – bråda tider för stora tillverkaren: ”En helt galen efterfrågan”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Det ser nästan ut som att Simon Fahlgren jobbar i ett snölandskap – men nej, det är stearin. Simon är en av tio anställda på Vio ljusfabrik i Vedum.
Det ser nästan ut som att Simon Fahlgren jobbar i ett snölandskap – men nej, det är stearin. Simon är en av tio anställda på Vio ljusfabrik i Vedum. Foto: Thomas Kühnel

Nu tändas snart alla juleljus. Hos ljusfabriken Vio i Vedum, en av få ljustillverkare i landet, är det därmed bråda tider.

– Vi har 70 procent av omsättningen på tre och en halv månad, så visst är det att göra just nu, konstaterar Morten Johansen, ägare och vd för Vio.

Högsäsongen för levande ljus går från september till mars – med kulmen i december månad. Fast om man tänkt beställa sina advents- eller julljus från Vio ljusfabrik nu så är man ganska sent ute, menar Morten Johansen:

– De beställningarna är redan gjorda, och produktionen i full gång. Det vi levererar nu är beställningar som vi fick in för två månader sedan.

Å andra sidan – produktionen är alltid i full gång på fabriken i Vedum, även under månaderna när efterfrågan är lite mindre.

– Vi bygger på lagret hela året, annars hade vi inte kunnat möta efterfrågan just nu. Det är helt galet, konstaterar Johansen.

Morten Johansen tog över Vio Ljudfabrik i Vedum 2001.
Morten Johansen tog över Vio Ljudfabrik i Vedum 2001. Foto: Thomas Kühnel

Både stearin och paraffin

Stora blockljus i paraffin. Eleganta långa handstöpta stearinljus. Antikljus, kyrkoljus, små julljus och metallicskimrande droppformade blockljus. Handgjorda grenljus.

I en av produktionslokalerna står Simon Fahlgren och stöper kyrkoljus. Massan av stearin ska hålla precis lagom temperatur när den hälls i de långa rören där Simon trätt och spänt ljusvekarna. Att vekarna är spända är viktigt – ljusveken ska ju vara mitt i ljuset, inte slingra sig mot kanterna.

I lokalen intill pressas blockljus av paraffin. Paraffinet är inte flytande, utan kommer som ett pulver som genom en maskin pressas ihop till ett ljus.

Vio är ensamma i Sverige om att tillverka paraffinljus från pulver. Det är också bara i Sverige som antikljus innehållande både stearin och paraffin tillverkas.

– På det sättet kan man ta tillvara båda materialens bästa egenskaper. Stearinet brinner ju vackrare, medan paraffinet har längre brinntid, säger Morten Johansen.

En av få ljustillverkare

Sortiment och produktion i de gamla lokalerna i Vedum har en stor bredd. Vio ljusfabrik är en av få ljustillverkare i landet, och även en av de största.

De senaste åren har det drygt 60-åriga familjeföretagets tillväxtkurva dessutom pekat kraftigt uppåt.

– Under pandemin försvann många ljustillverkare helt enkelt för att det var så svårt att få tag på råvaror. Och utan råvaror kan man ju heller inte ha någon produktion. , säger Morten Johansen.

Vio ljusfabrik var en av de producenter som klarade att hålla produktionen igång under pandemiåren. Det i kombination med en ökad efterfrågan har gjort att företaget vuxit rejält de senaste åren. Vio har i dag tio anställda och omsatte i fjol cirka 20 miljoner.

– Men nu är vi nära taket. Vi har svårt att öka produktionen mer utan att bygga ut eller flytta. Så vi är ganska nöjda just nu, som företagare ska man också kunna stanna vid den punkt där företaget mår bra, konstaterar Morten Johansen.

De långa kyrkoljusen stöps i rör, och kapas sedan till rätt längd, berättar Morten Johansen, vd och ägare till Vio Ljusfabrik i Vedum.
De långa kyrkoljusen stöps i rör, och kapas sedan till rätt längd, berättar Morten Johansen, vd och ägare till Vio Ljusfabrik i Vedum. Foto: Thomas Kühnel

Vio ljusfabrik startades i Tengene 1962. 1989 flyttade företaget till de nuvarande lokalerna i Vedum. Morten Johansen tog över som ägare och vd 2001.

– Det var egentligen en ren tillfällighet. Jag har alltid drivit företag, bodde i Norge och skulle flytta till Sverige med min fru. Så vi var på jakt efter ett företag att köpa, och såg annonsen om att ett mindre familjeföretag var till salu, berättar Morten.

Vio ljusfabrik ägdes av två bröder, och när de ene brodern gick bort så valde den andra att sälja företaget. Men det handlade inte om att sälja till högstbjudande:

– Det var noga att det skulle bli rätt köpare, att det skulle bli någon som kunde driva företaget vidare i rätt anda som ett familjeföretag. Så man kan säga att jag blev utvald, säger Morten med ett leende.

Populärt med olika färger

Mest sålda ljuset i Vios produktion är antikljusen. Blockljus är också populärt. Trender i ljusvärlden märks mycket i färgerna – just nu är det mycket av de lite dovare, naturliga färgerna som är i ropet som brunt, olivgrönt och beige.

– Framåt våren blir det mer populärt med pastellfärgade ljus, påpekar Morten.

De färgade ljusen som Vio tillverkar har bara en färgad yta, det vill säga att efter det vita ljuset tillverkats så doppas det i färg.

– Fördelen med det är att ljuset brinner bättre jämfört med om det är helt genomfärgat, säger Morten Johansen.

Men hur ska man göra då för att skapa lite mysstämning med tända ljus?

– Haha, den ligger egentligen inte i ljusen. Är det inte någon stämning omkring så spelar det ingen roll om det är tända ljus eller inte. Men generellt är det ju den brinnande lågan som är fascinerande och stämningsfull, så egentligen kan man ha vilket levande ljus som helst.

Ljusfabriken Vio har vuxit kraftigt de senaste åren, både som en följd av att efterfrågan ökat och att det i dag finns ganska få ljustillverkare i landet.
Ljusfabriken Vio har vuxit kraftigt de senaste åren, både som en följd av att efterfrågan ökat och att det i dag finns ganska få ljustillverkare i landet. Foto: Thomas Kühnel
Just nu är det en intensiv period på ljusfabriken.
Just nu är det en intensiv period på ljusfabriken. Foto: Thomas Kühnel
Handstöpta ljus doppas i stearin ett antal varv innan de är klara.
Handstöpta ljus doppas i stearin ett antal varv innan de är klara. Foto: Thomas Kühnel
Thewa doppar blockljus för att färga dem röda.
Thewa doppar blockljus för att färga dem röda. Foto: Thomas Kühnel
Simon Fahlgrens skor är täckta av stearin.
Simon Fahlgrens skor är täckta av stearin. Foto: Thomas Kühnel
Just nu är det högsäsong på Vio Ljusfabrik i Vedum.
Just nu är det högsäsong på Vio Ljusfabrik i Vedum. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

AdventEkonomiNorgeNäringslivOmsättningRåvarorSamhälleTengeneVedumVind

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.