Hoppa till huvudinnehållet

Götenes 70-plussare får åka gratis i kollektivtrafiken: ”En klar förbättring”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Från och med i vår ges 70-plussare i Götene kommun möjligheten att åka kostnadsfritt med Västtrafik.
Från och med i vår ges 70-plussare i Götene kommun möjligheten att åka kostnadsfritt med Västtrafik. Foto: Thomas Kühnel

Åldersgränsen för seniorkort i Götene kommun sänks från 75 till 70 år.

– En klar förbättring för våra seniorer. Det känns bra att fatta det här beslutet, säger kommunalrådet Johan Månsson (GF).

Västtrafik har tagit fram ett nytt erbjudande om seniorkort. Erbjudandet ger möjlighet att välja 65, 70 eller 75 år som åldersvillkor. Tidigare var det antingen 65 eller 75 som gällde.

I våras enades Kommunalförbundet Skaraborg om att åldern för att få seniorkort ska vara lika i alla Skaraborgs kommuner.

”Engagerar många”

Götene följer det exemplet och i veckan klubbade kommunstyrelsen formellt beslutet att kommuninvånare, 70 år och äldre, ska ges möjligheten att resa fritt med Västtrafiks tåg och bussar.

Senaste åren har politiker i Götene fått in många synpunkter om att åldersintervallet borde sänks från nuvarande 75.

– Det här en fråga som engagerar många och en satsning som efterfrågas. Vi är glada över att ha landat på den här nivån som vi tycker är rimlig. Vår bedömning är att den nya åldersintervallen kommer börja gälla någon gång i mars eller april 2024, säger Johan Månsson.

Seniorkort på Västtrafik från 70 år – bättre för vissa men sämre för andra

Marginell kostnadsökning

Kommunstyrelsens beslut var enhälligt. Oppositionsrådet Åsa Karlsson (S) är nöjd, även om hennes parti gick till val på att 65-plussare ska få resa fritt med Västtrafik.

– Det stämmer, men vi inser att många jobbar högre upp i åldrarna nuförtiden. Vi som kommun ska inte finansiera resor till och från arbetet, därför är det mer skäligt med 70 år och uppåt, säger hon.

Förändringen innebär, förutom att fler kan nyttja seniorkortet, en marginell kostnadsökning på cirka 13 000 kronor per år för kommunen.

Seniorkortet gäller för zon C, där bland annat alla kommuner i Skaraborg och Dalsland ingår.

Ja till fritidskort

Det är inte bara många pensionärer som har anledning att vara nöjda. En enig kommunstyrelse beslutade dessutom att avsätta pengar på Västtrafiks fritidskort.

Det innebär att elever från årskurs 7 upp till årskurs 2 på gymnasiet kan ansöka om fritidskortet, vilket ger ungdomarna möjlighet att resa kostnadsfritt i kollektivtrafiken under sommarlovet 2024.

Götene kommun ska i god tid inför sommaren ta fram en e-tjänst.

– Alla detaljer är inte framme än, men det kommer att tas fram riktlinjer gällande om det är barn eller vårdnadshavare som ska ansöka, säger Johan Månsson.

Efter nobben – ungdomar i Götene kan få resa fritt i sommar: ”Jättebra upplägg”

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)Johan MånssonKollektivtrafikPolitikTrafikVästtrafikÅsa Karlsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.