Hoppa till huvudinnehållet

Dataattack mot kyrkan skapar problem – betalningar och begravningar påverkas

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Dataintrånget i Svenska kyrkan har fått konsekvenser även i Vara.
Dataintrånget i Svenska kyrkan har fått konsekvenser även i Vara. Foto: Martina Holmberg / TT

Att planera begravningar, betala räkningar och löner och kommunicera med församlingsmedlemmarna har plötsligt blivit betydligt besvärligare än tidigare. Ett stort dataintrång hos Svenska kyrkan har fått stora konsekvenser även för Varabygdens församling.

Den 23 november utsattes Svenska kyrkan för ett stort dataintrång. I en artikel i Kyrkans tidning bekräftade nyligen Svenska kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén att det rörde sig om en så kallad ransomewareattack, allltså ett dataintrång där förövarna lyckas blockera hela eller delar av ett IT-system och sedan kräver pengar för att göra det tillgängligt för användaren igen.

Bedömningen är att det kan ta flera veckor innan kyrkans system fungerar som det ska igen. Attacken påverkar inte bara kyrkans centrala förvaltning utan även pastorat och församlingar runtom i landet.

Varabygdens församling måste nu hantera en rad svårigheter. Telefonväxeln som finns i Skara kan inte koppla fram samtal till enskilda medarbetare, hemsidan kan inte uppdateras och planering av kommande förrättningar försvåras.

– Vi kan till exempel inte titta i gravboken, vi kan inte betala fakturor och inte kontrollera tillhörighet, säger kyrkoherde Lovisa Carlsson.

Kan inte kolla gravrätt

Visserligen finns det noteringar och anteckningar om dop och begravningar som är inplanerade sedan tidigare. Och via sina mobiltelefoner har anställda tillgång till Outlook där en del av planeringen finns.

Men när en ny begravning ska planeras behöver man kontrollera att det inte finns några hinder att använda den gravplats man tänkt. Och information om gravrätterna finns i kyrkans datasystem som nu är blockerat. Dessutom är det bara de som är medlemmar i Svenska kyrkan som ska ha en kyrklig begravning och medlemsregistren kommer man heller inte åt.

– Där får vi lita på vad anhöriga säger, men alla har inte talat om för sina barn att de har gått ur kyrkan. Jag brukar uppmana att man ska berätta för anhöriga om man går ur, just med tanke på begravningen, säger Lovisa Carlsson.

Hanteringen av ekonomiska frågor påverkas också. Det går just nu inte att betala fakturor till leverantörer och tiden inför december månads löneutbetalning börjar bli knapp.

– Senast den 8:e ska de anställda ha lönerapporterat. Därefter ska cheferna attestera, men som det är nu kan vi inte skicka över lönefilen. Vi kanske får göra så att vi betalar ut grundlönen i december, säger Lovisa Carlsson.

Man räknar med att kunna genomföra gudstjänster och församlingsverksamhet som planerat under december. Däremot är det svårare att kommunicera ut vad som händer, eftersom hemsidan inte kan uppdateras.

– Men vi rekommenderar folk att titta på facebook och i annonserna i tidningen. Det kommer nog komma upp en del handskrivna affischer utanför kyrkor och församlingshem också, säger Lovisa Carlsson.

Hon hoppas att problemen ska ha det goda med sig att man kommer att vara bättre förberedda i framtiden om problem skulle uppstå.

– Hjärnan går på högvarv. Och jag kom på att jag faktiskt kan ansluta min egen skrivare hemma till min mobiltelefon och skriva ut en del saker, berättar hon.

Artikeltaggar

BegravningDataintrångEtik och religionFörsamlingarKyrkorMänskligtSkaraSvenska kyrkanVaraVarabygdens församling

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.