Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten klubbades – men Blomster (MP) kritisk: ”Har ansvar för de beslut vi fattar”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Foto: Johan Nilsson/TT

Under måndagens kommunfullmäktige skulle man ta beslut om årets huvudnummer; Grästorps kommuns budget och verksamhetsplan.

Alla politiker var inte eniga om detta:

– Jag som fullmäktigeledamot har ett ansvar i de beslut jag fattar. I den här budgeten finns inga utvecklingar om vilka omfattningar de stora projekten har, sade Jonas Blomster (MP).

Tidigare har man i NLT kunnat läsa om det budgetförslag för 2024 som skickats för beslut till Grästorps kommunfullmäktige. I det står bland annat att grästorparna slipper skattehöjning, att akuta fastighetsåtgärder ska prioriteras liksom projektering av bostadsområden och förstudier på potentiell verksamhetsmark.

Här slipper invånarna en skattehöjning: ”Vi ska inte fatta några panikåtgärder”

Under måndagens kommunfullmäktige var det dags för ledamöterna att fatta beslut ifall budgeten ska godkännas eller inte.

Jonas Blomster (MP) var inte nöjd med hur investeringsplanen i budgeten ser ut:

Jonas Blomster (MP).
Jonas Blomster (MP). Foto: Emma Hurtig

– Investeringsplan, budget och verksamhetsberättelse är de mest viktiga beslut som fullmäktige tar på ett år. Vi har ett ansvar för de beslut vi fattar. Vi sätter de regler som kommunstyrelsen och i sin tur sedan verksamheten ska hålla sig till. Här har vi en investeringsbudget på 60 miljoner. I detta förslag om budget sätter vi bara ramar för områden; ramar för fastigheter, ramar för exploatering, etcetera.

Problemet med detta, menade Jonas Blomster, är att det blir väldigt svårt att se vad varje projekt kommer att kosta.

– Vi kan ta Miljöpartiets älsklingsprojekt gång- och cykelvägar, exempelvis den till Tengene. Här ser vi inte någon idé i kostnadsutvecklingen. Vi säger bara att vi vill genomföra detta projekt, sedan ser vi en klumpsumma för flera projekt tillsammans. Även jag som älskar gång- och cykelvägar har ett tak för hur mycket jag är villig att den här kommunen ska lägga på en sådan. Någonstans finns ett pristak för det, men det har ingen här i fullmäktige möjlighet att i detta beslut sätta och reglera.

Inte bekväm

Jonas Blomster förklarade att det landar i kommunstyrelsens händer.

– Jag som fullmäktigeledamot har ett ansvar i de beslut jag fattar. I den här budgeten finns inga utvecklingar om vilka omfattningar de stora projekten har. Den frikopplingen av ansvar till kommunstyrelsen är jag inte bekväm med. Jag som ledamot tappar väldigt mycket kontroll, det gäller för alla ledamöter som inte sitter i kommunstyrelsen eller annan nämnd.

– Så då är frågan; är jag redo som kommunfullmäktigeledamot att delegera det ansvaret till vidare till kommunstyrelsen? Svaret på den frågan i dag är nej.

Jonas Blomster yrkade därför på återremiss med motiveringen att uppstyrning av investeringsbudgeten ska ske. I den ska det framgå vad större namngivna projekt har för ekonomisk omfattning.

Ska känna tillit

Maria Toll (C).
Maria Toll (C). Foto: Centerpatiet

Kommunalråd Maria Toll (C) förstod problematiken med att inte se de specifika projekten redovisade i exakt summa:

– Här är det investeringsramen och totalen vi tittar på. Det finns olika anledning till det. En är att vi jobbar tillitsbaserat. Samhällsutvecklingsutskottet och kommunstyrelsen kommer att jobba mer specifikt med de olika projekten. Jag förstår att det inte är tillräckligt för de partier som inte sitter i kommunstyrelsen. Det är något vi får ta med oss i det fortsatta arbetet i hur det ska redovisas, så att man som fullmäktigeledamot känner tillit när budgeten ska tas.

Jonas Blomster:

– Några av de viktigaste diskussionerna vi har haft de senaste två mandatperioderna är dels Lunnevibadet när det drog över budget, och dels finansieringen av Nordstadsparken. De diskussionerna var nyttiga att ta, och sådana diskussioner kan med stor risk falla bort om man väljer att lägga upp budgeten på det här sättet.

– Det här är en kommun, inte ett aktiebolag. Effektivisering är inte allt, den demokratiska processen har ett viktigt egenvärde och måste få ha det. Det demokratiska egenvärdet tappas till alldeles för stor grad.

Gå ihop när året är slut

Kent Larsson (M).
Kent Larsson (M). Foto: Thomas Kühnel

Kent Larsson (M) menade att man inte bör gå ut med ett exakt belopp:

– Det viktiga för kommunfullmäktige är att godkänna taket. Vårt ansvar är att se till att man håller ramen så man får helheten att gå ihop när året är slut. Många av de större projekten upphandlas. Går vi då ut och sätter ett definitivt belopp på varje projekt ser de som svarar på upphandlingsförfrågningarna hur mycket pengar kommunen har valt att lägga på det projektet. Då lägger de så klart sin offert på det priset. Det finns en tanke med att inte gå ut och tala om exakt vad vi har tänkt på respektive projekt.

Jonas Blomster stod fast vid sina åsikter:

– Det finns ett egenvärde i den demokratiska processen, den blir lidande av förhållningssättet att hålla siffror dolda.

Efter diskussionerna slutade det med att kommunfullmäktige röstade igenom budgetförslaget för 2024.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietEkonomiGrästorpGrästorps kommunJonas BlomsterKent LarssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLilla BergaparkenLunnevibadetMaria TollMiljöpartietModeraternaTengene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.