Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt ålder för seniorkort och gemensam löneenhet klubbades

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Fler Varapensionärer än tidigare kommer att erbjudas fria seniorkort.
Fler Varapensionärer än tidigare kommer att erbjudas fria seniorkort. Foto: Fredrik Tacacho

Det blir en sänkning av åldern för fria seniorkort. Beslutet klubbades i måndags av kommunfullmäktige som också beslutade om en gemensam löneenhet.

Tidigare har Vara kommun i likhet med flertalet andra skaraborgskommuner erbjudit fria seniorkort för kollektivtrafik till invånare som är 75 år och äldre. Falköping och Lidköping har erbjudit seniorkort till sina invånare från 65 år. Korten gäller numera i Västtrafiks zon C, vilket omfattar större delen av länet, förutom Göteborg och närliggande kommuner.

Skaraborgs kommunalförbunds direktion har förordat en gemensam åldersgräns på 70 år för erbjudandet. Varas kommunfullmäktige beslutade i måndags att ställa sig bakom den nya åldersgränsen och ge kommunstyrelsen i uppdrag att teckna nya avtal med Västtrafik.

Kommunfullmäktige beslutade även om att Vara kommun från och med april nästa år ska ha anslutas till en gemensam löneenhet för kommunerna i V6-samarbetet. Förutom Vara ingår Grästorp, Essunga, Lidköping, Skara och Götene i samarbetet. Löneenheten ska ligga i Lidköping. Beslutet motiveras både av effektivitetsskäl och att en gemensam hantering ska ge minskad sårbarhet.

Artikeltaggar

BeslutFalköpingGöteborgKollektivtrafikKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingSkaraborgs kommunalförbundTrafikVaraVara kommunVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.