Hoppa till huvudinnehållet

Villa i möte direkt efter den lägsta publiksiffran: ”Vi snackade ihop oss om nya idéer”

Publicerad:
Reporter Niclas Wejshag
Niclas Wejshag
niclas.wejshag@nlt.se
”Klart att det påverkar oss mycket”. Så säger Villas klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson efter onsdagens klena publiksiffra.
”Klart att det påverkar oss mycket”. Så säger Villas klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson efter onsdagens klena publiksiffra. Foto: Thomas Kühnel

1 729 åskådare var Villas lägsta publiksiffra i Sparbanken Lidköping Arena.

Något som förstås oroar klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson.

– Därför satte vi oss ned i en timme redan i går och snackade ihop oss om nya idéer och aktiviteter för att vända trenden, säger han.

Vi får tag i Villas klubbdirektör på torsdag eftermiddag när han har haft lite tid att reflektera över Motalamatchen som bara lockade 1 729 åskådare.

Villa spelade sin första match i Sparbanken Lidköping Arena annandag jul 2009 och detta var blott fjärde gången som Villa var under 2 000-strecket om vi undantar pandemiåren.

Jonas "Sparris" Johansson.
Jonas "Sparris" Johansson. Foto: Thomas Kühnel

Och det var som sagt den lägsta siffran på 213 matcher.

– Runt 40 procent av våra intäkter till föreningen är kopplat till våra gäster och vad dom konsumerar i arenan. Så det klart att det påverkar mycket, säger Jonas ”Sparris” Johansson som sedan påpekar:

– Men vi ska komma ihåg att vi sålde 2 300 biljetter i går men vi redovisar ju bara antalet besökare som är på plats i arenan. Vi får ju intäkten och hade alla kommit skulle det varit en helt okej siffra men vi måste ju jobba med att alla som köper biljetter verkligen kommer hit.

Hur ser det ut i övriga bandy-Sverige - redovisar alla lagen på samma sätt som ni?

– Ja, numera är det så. Tidigare var det olika. Allsvenskan i fotboll redovisar likadant men till exempel SHL-hockeyn redovisar antalet sålda biljetter och inte hur många som är i arenan.

Villa har satt en publikbudget inför säsongen på 2 750 åskådare i snitt. Förra säsongen var publiksnittet 2 881 med slutspelet inräknat.

– Tror det stod tidigare att vårt publikmål var 3 200 men det stämmer inte för denna säsongen. På sikt jobbar vi för att komma tillbaka till dom nivåerna som vi hade före pandemin men den här säsongen är det 2 750 som gäller även om vi förstås gärna blir fler.

Fakta

Elitseriens publiksnitt

2 427: Villa.

2 072: Bollnäs.

1 158: Västerås.

1 109: Vänersborg.

1 057: Broberg.

1 021: Vetlanda.

995: Edsbyn.

904: Sandviken.

855: Hammarby.

848: Sirius.

727: Gripen.

534: Motala.

496: Frillesås.

203: Rättvik.

Elitseriensnitt: 1 075.

Villas snitt efter fem hemmatcher är 2 427 och som ni ser i faktarutan är det bäst i bandy-Sverige där Bollnäs också är över 2 000-strecket. Trean Västerås snittar ju bara 1 158.

Redan direkt efter onsdagsfighten satte sig Jonas ner med sina närmaste och diskuterade publikåtgärder.

– Vi satte vi oss ned i en timme och snackade ihop oss om nya idéer och aktiviteter för att vända trenden. Vi har olika teman efter nyår men nu har vi en plan för våra tre kommande och härliga hemmamatcher mot Bollnäs, Sandviken och Västerås.

Kan du säga något?

– Det kommer ni att märka med det blir olika kampanjer med samarbetspartners, happenings med mera. Vi tycker verkligen vi har en bra produkt och bjuder på härlig underhållning. Rent sportsligt kan vi inte göra så mycket mer, säger Jonas som sedan har en uppmaning:

– Följ oss via webbsändningarna på bortaplan och kom och se oss live när vi spelar hemma.

Christoffer Edlund gick som bekant ut och var oerhört kritisk till den defensiva bandyn som Motala presterade. Plus att han var rejält orolig för publiksiffrorna i hela bandy-Sverige.

– Jag förstår vad Christoffer menar men hur lagen som kommer hit spelar kan vi inte påverka. Dom får ju faktiskt spela som dom vill men i det stora hela vore det ju jättebra om alla kunde spela en rolig och attraktiv bandy.

Vad händer om publiksiffrorna inte stiger framöver?

– Kortsiktigt inte så mycket men på längre sikt så klart att det påverkar oss ekonomiskt. Vi har 2,8 miljoner i eget kapital men det äts snabbt upp om publiken inte kommer. Men nu har vi underbara matcher framför oss och från vårt håll ska göra allt i vår makt för att locka tillbaka publiken.

I sport-Sverige så har ju många tappat i publik sedan pandemin om vi undantar allsvenskan i fotboll och SHL-hockeyn.

Men spana in faktarutan här nedan när det gäller de fyra andra stora inomhussporterna på herrsidan i bandy, handboll, innebandy och basket.

Där ser ni att Villas 2 427 är näst bästa publiksnittet bakom Kristianstad handboll...

– Är det så? Det visste jag inte. Intressanta siffror, säger Villas klubbdirektör.

Fakta

Publiksnitt vintersporter

Topp elva-lagen i bandy, basket, handboll och innebandy med de högsta publiksnittet 2023/24:

3 099: Kristianstad, handboll.

2 427: Villa, bandy.

2 072: Bollnäs, bandy.

2 057: Norrköping, basket.

1 959: Luleå, basket.

1 710: Eskilstuna Guif, handboll.

1 699: Karlskrona, handboll.

1 431: Sävehof, handboll

1 396: Jämtland, basket.

1 382: Storvreta, innebandy.

1 353: IFK Skövde, handboll.

Notera att några få matcher som spelades på torsdagskvällen men de är ej medräknade.

Så här snittet för sporterna just nu: 1 272: Handboll. 1 171: Basket. 1 075: Bandy. 758: Innebandy.

Artikeltaggar

BandyElitserien i bandyJonas JohanssonVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.