Hoppa till huvudinnehållet

De är räddare i nöden – fixar bajspåsar i kommunen: ”Hundägarna kan vara trygga”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Här är styrkan på Paletten som förser Grästorp med hundbajspåsar: Johanna Larsson, Siv Andersson, Kristian Hultén och Linnea Persson. I bakgrunden kikar Sofie Andersson och Lotta Bodhall, som arbetar på Paletten, fram.
Här är styrkan på Paletten som förser Grästorp med hundbajspåsar: Johanna Larsson, Siv Andersson, Kristian Hultén och Linnea Persson. I bakgrunden kikar Sofie Andersson och Lotta Bodhall, som arbetar på Paletten, fram. Foto: Emma Hurtig

Från Plogvägen till golfbanan.

Runt om i Grästorps tätort finns totalt elva hundbajspåsstationer uppsatta, något som många av ortens hundägare är mycket tacksamma över.

Det är ytterst sällan som dessa stationer ekar tomma. Dagligen fylls de på med nya påsar.

Men vem är det som gör det?

NLT har träffat alla hundägares vardagshjältar; daglig verksamhet Paletten.

Alla bajsar, även hundar. Att man ska plocka upp efter sin hund vet alla som har människans bästa vän i sin närhet.

Trots detta kan olyckan - att inte ha en hundbajspåse - i fickan vara framme när man tar sin hundpromenad.

Tur då att daglig verksamhet Paletten finns och bjuder på stationer med hundbajspåsar i. Det är nämligen de som dagligen fyller på dessa stationer.

Lotta Bodhall jobbar på daglig verksamhet och är en av de som var med från början då stationerna började tas om hand av Paletten, det vill säga för runt sju, tio år sedan.

– Det här är ett fantastiskt jobb, vi är otroligt tacksamma som har det.

Hundbajspåsar finns på elva ställen i tätorten. Daglig verksamhet fyller på dem varje vardag, på helger ser AME till att det finns påsar att tillgå.
Hundbajspåsar finns på elva ställen i tätorten. Daglig verksamhet fyller på dem varje vardag, på helger ser AME till att det finns påsar att tillgå. Foto: Emma Hurtig

Finns alltid påsar

På Paletten finns en styrka som är specialiserad på att fylla på bajspåsar i och kolla över stationerna.

– Så hundägarna kan vara trygga, det finns alltid påsar. Och skulle det vara så att det är problem med stationerna är det bara att höra av sig till oss, berättar Lotta.

Inte nog med att Paletten fyller på påsarna, det är också de som står för kostnaden för både nya bajspåsar och stationer.

För några veckor sedan sattes den elfte påsautomaten upp vid veterinärkliniken på Plogvägen.

– Det finns önskemål om att vi ska sätta upp på fler ställen. Det skulle inte ha varit något problem för oss att ta hand om dem, men vi har inte den budgeten att sätta upp fler.

Räddare i nöden - så beskriver hundägarna i Grästorp styrkan från Paletten som fixar hundbajspåsar i de elva stationerna i Grästorp.
Räddare i nöden - så beskriver hundägarna i Grästorp styrkan från Paletten som fixar hundbajspåsar i de elva stationerna i Grästorp. Foto: Emma Hurtig

Räddare i nöden

Linnea Persson är en av de fyra som fyller på automaterna:

– Det är kul. Vi ger något till de som har hundar, berättar hon.

Och hundägarna är nöjda:

– Vi använder alltid dem, det sägs att påsarna är nedbrytbara, så det är bra för miljön och att det alltid finns påsar ute och är påfyllt.

– Toppenbra om ens egna skulle ta slut på vägen.

– En räddare i nöden, bokstavligt talat!

– Det är en stor fördel att man kan välja promenadväg med hunden om ens egna bajspåsarna skulle tagit slut längst rundan och veta att det kommer finnas påsar längre fram att använda. Det finns liksom ingen ursäkt längre att lämna kvar hundens bajs på gatan när alla möjligheter finns att plocka upp och göra rätt för sig.

– Det känns bra att veta att det finns extra att hämta om de tar slut under promenaden. Stort tack för er grymma insats!

– Tjejerna och killarna på Paletten gör en toppenfin insats för oss hundägare! Ibland tar påsarna slut under promenaden eller så har man helt enkelt glömt att ta med sig och då finns det alltid en stolpe inom ett nära avstånd som man kan gå till. Har man lite extra tur på sin hundpromenad så träffar man på dessa killar och tjejer som man kan stanna till och pratar lite med om hur duktiga de är som sätter upp nya påsar.️ Stort tack till alla på Paletten som några gånger varit mina räddare i nöden genom att det alltid finns påsar uppsatta runt om i byn!

Så lyder några av ortens hundars hussar och mattars kommentarer om Palettens arbete.

En speciell skruvmejsel används för att öppna tavlan där påsarna hänger. På ett par piggar hänger man sedan nya påsar. Sedan skruvar man fast tavlan igen och stationen är fylld.
En speciell skruvmejsel används för att öppna tavlan där påsarna hänger. På ett par piggar hänger man sedan nya påsar. Sedan skruvar man fast tavlan igen och stationen är fylld. Foto: Emma Hurtig

Virala på sociala medier

Linnea och hennes kollegor i fylla på-gruppen har på köpet fått en riktigt bra lokalkännedom med tanke på att de elva stationerna finns utspridda på flera ställen i tätorten.

– Ja, vi hittar väldigt bra. Vi går för det mesta till stationerna, säger Linnea.

Gruppen har dessutom blivit virala. I höstas gjorde de själva en film som lagts ut på Grästorps kommuns sociala medier.

– Vi ska göra en lapp med en QR-kod och sätta upp vid stationerna. Den kan man skanna så hittar man filmen, berättar Sofie Andersson som hjälpt till med filmskapandet.

Öppna för förslag

Utöver att förse Grästorps hundägare med välbehövliga påsar och på så sätt hålla samhället rent från åtminstone hundlort, är daglig verksamhet Paletten ute på andra ställen i orten och hjälper till. Axima, Ica, skolorna och Grästorps kommun är bara några av de som så gott som dagligen har hjälp av någon av arbetarna på Paletten.

– De är fantastiska på att jobba och gör alltid sitt bästa, de tycker att det är kul. Vi söker hela tiden jobb som vi kan göra, och vi är öppna för förslag. Om man har ett företag och vill ha hjälp så kan man ringa kommunväxeln och bli kopplade till daglig verksamhet, säger Lotta Bodhall och Sofie Andersson.

Här hittar du hundbajspåsar i Grästorps tätort

Gröna villan, Marknadsberget, golfbron, hundrastgården, Hantverksgatan, Badgatans utegym, Östra vägen, fotbollsplanerna, nya bron vid Ågatan, Trädgårdsvägen/Aspvägen samt Plogvägen.

Artikeltaggar

Djur och naturGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)HusdjurIca

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.