Hoppa till huvudinnehållet

Narkotikabrott bland unga på rekordnivå – nu uppmanas föräldrarna att ta sitt ansvar

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
Hittills i år är antalet anmälda narkotikabrott i ålder 14-17 år fler än under hela 2022. Det är ett resultat av polisens riktade arbete, menar Anders Johansson, men också en indikator på att tillgången är större än någonsin tidigare.
Hittills i år är antalet anmälda narkotikabrott i ålder 14-17 år fler än under hela 2022. Det är ett resultat av polisens riktade arbete, menar Anders Johansson, men också en indikator på att tillgången är större än någonsin tidigare. Foto: Sören Turesson

Under året har antalet anmälda narkotikabrott bland minderåriga i Lidköping fortsatt att öka. Ingenting talar för att den trenden kommer att vända. Polisen säger att de gör vad de kan – nu måste föräldrarna agera.

– Det finns ingen förälder som i dag ska kunna ducka för det här, säger kommunpolis Anders Johansson.

Det har snart gått ett år sedan NLT senast skrev om problemen med narkotikan bland unga. Polisen i Lidköping har det senaste åren också lagt extra fokus på unga som brukar, men även på att kapa tillgången på narkotika.

Narkotikan i Lidköping – ta del av hela granskningen igen: ”Ingen vacker bild”

– Problemet har inte minskat alls det här året. Så länge det finns pengar att tjäna på det så kommer folk att fortsätta använda och sälja, konstaterar Anders Johansson ett år senare.

Unga testar idag droger i tidig ålder. Synen på droger för de som idag växer upp är densamma som den äldre generationen hade på alkohol när de var unga. I dag stöter socialtjänst och polis på tolvåriga barn som tar droger, men vanligast är att kontakter med droger infinner sig först i högstadiet.

– Det händer mycket när man börjar sjuan. Man hamnar i en ny klass och träffar man många nya kompisar. För att få vara med så händer det att man prövar både det ena och det andra, säger Anders Johansson.

Vanligast är att barnen kommer i kontakt med droger först i högstadiet. ”För att få vara med så händer det att man prövar både det ena och det andra” säger kommunpolis Anders Johansson.
Vanligast är att barnen kommer i kontakt med droger först i högstadiet. ”För att få vara med så händer det att man prövar både det ena och det andra” säger kommunpolis Anders Johansson. Foto: Hasse Holmberg/TT

När polisen är ute i högstadie- och gymnasieskolor och pratar med våra barn uppger majoriteten också att de vet hur de ska få tag på preparaten.

– Det finns ingen förälder som idag ska kunna ducka för det här. Tillgången drogerna finns – de kommer vi aldrig ifrån, säger kommunpolis Anders Johansson.

Här ökar statistiken

Under året har poliser från vårt område löpande skickats för att stödja upp i storstadsområdena i det pågående gängkriget där.

Statistik visar att det har medfört att det totala antalet anmälda narkotikabrott i vårt område också minskat. Men det gäller inte i åldrarna 14-17 år. Hittills i år är antalet anmälningar fler än under hela 2022. Det är ett resultat av polisens riktade arbete, menar Anders Johansson, men också en indikator på att tillgången är större än någonsin tidigare.

Unga langare i gängens klor – maktkriget om narkotikan väntas hit: ”Finns direkt koppling”

Anmälda narkotikabrott såsom överlåtelse, innehav och bruk i åldern 14-17 år

Västra Skaraborg

2020 - 48

2021 - 70

2022 - 90

2023 - 95 (Till och med vecka 46)

Lidköping

2020 - 20

2021 - 34

2022 - 42

2023 - 57 (Till och med vecka 46)

Källa: Polisen

Myndigheternas arbete mot det växande problemet är dock inte tillräckligt.

– Även om vi inom polisen och socialtjänsten drar våra lass så får man inte missa föräldraansvaret, säger kommunpolisen.

– Jag tycker att vi gör vår del, men nu ligger mycket på föräldrarna. Man måste ta ansvaret och kommunicera med ungdomarna hemma, säger polisens områdeschef Daniel Jonsson.

Han pratar om en glorifiering av droger bland unga som tar preparaten, men också suget av maktkänsla bland de unga som i jakt på snabba pengar säljer dem.

Tecken du ska kolla efter

Vanligaste drogerna bland minderåriga är hasch och narkotikaklassade tabletter, men även annan narkotika som exempelvis amfetamin och kokain förekommer.

Men om nu alla barn växer upp i ett samhälle där droger av olika slag blivit vardag, hur ska man då som förälder kunna se att just mitt barn tar eller säljer droger?

Hittar man rizzlapapper finns anledning att ta sig en extra funderare, det används ofta för att röka cannabis. Att ta en koll i barnets swishhistorik kan också ge indikationer på om ditt barn köper droger.

LISTA: Drogskola för föräldrar – håll koll på detta: ✓ Prylarna ✓ Preparaten
Cannabis är en vanlig drog bland unga. Hittar man Rizzlapapper i sina barns kläder exempelvis kan det vara en indikation på att de tar droger.
Cannabis är en vanlig drog bland unga. Hittar man Rizzlapapper i sina barns kläder exempelvis kan det vara en indikation på att de tar droger. Foto: Sören Turesson/arkiv

Det polisen vet är att minderåriga även anlitas för att sälja narkotika. I de fallen finns det också flera indikationer som föräldrar borde kunna reagera på.

– Rör de sig med pengar som de normalt sett inte har? Har de skaffat märkeskläder? Rör de sig med dubbla telefoner? Vilka umgås de med? Hur pratar de med varandra? Har deras beteende förändrats? Vad har de för inställning till narkotika, våld och sex?

Det är frågor som polisen Daniel Jonsson uppmanar föräldrar att ställa sig kopplat till sina barn och ungdomar.

Om man ser den här typen av beteendeförändringar hos sitt barn vad ska man som förälder göra?

– Det är jätteintressant för polisen att veta och även socialtjänsten, så man ska kontakta oss. Framför allt socialtjänsten om de är under 15 år.

Men vill inte många föräldrar skydda sitt barn?

– Jo så är det nog. Sen är inställningen också att ”det händer inte mitt barn, det händer andras barn”. Men så är det inte idag, vi behöver inte gå längre än till oss själva. Det är nära i dag och kan hamna precis överallt, säger Anders Johansson.

Föräldrar måste nu ta ansvar och prata med sina barn och ungdomar om droger, uppmanar polisen. Men föräldrar måste också bli bättre på titta efter tecken som kan indikera på att barnet använder eller säljer narkotika.
Föräldrar måste nu ta ansvar och prata med sina barn och ungdomar om droger, uppmanar polisen. Men föräldrar måste också bli bättre på titta efter tecken som kan indikera på att barnet använder eller säljer narkotika. Foto: Erik Nylander/TT

Att ta en tidig kontakt är också ett sätt att bry sig om sitt barn och hjälpa dem att inte hamna på ”fel bana” i livet, menar polisen.

Många unga tar idag inte bara droger för att man tycker att det är en ”kul grej”, utan också för att döva ångest. Allt fler barn lider idag av psykisk ohälsa som också kan leda till missbruk.

– Vad det kan beror på kan man bara gissa. Det kan ha med prestationsångest kopplat till skola att göra och samhällets tryck, säger Daniel Jonsson och fortsätter;

– Det är ett tuffare klimat överlag som kan leda till psykisk ohälsa. Det kan i sig leda till missbruk som i sin tur gör att man behöver snabba pengar för att finansiera sitt missbruk.

”Då ger vi ju upp”

Samtidigt slåss polisen i Sverige mot en liberalare syn på droger, även från politiskt håll. Under nästa år blir det exempelvis lagligt att röka cannabis i Tyskland.

– Det är flera länder som faktiskt lämnar det fritt idag, så man undrar ju vad som händer i Sverige. Kommer vi också följa Tyskland? Är det meningen att vi ska släppa det här? Då ger vi ju upp, säger Anders Johansson.

I allt som händer runt omkring oss, samt den press som både vuxna och unga har på sig att prestera på jobb, i skolan och i vardagen så är det ändå viktigt att stanna upp. Släppa skärmar och annat runtomkring emellanåt, menar han.

Kommunpolis Anders Johansson är tydlig i sitt budskap. Han vill att föräldrar nu ska våga tänka tanken att ”det händer även mitt barn” och våga ta det viktiga samtalet.
Kommunpolis Anders Johansson är tydlig i sitt budskap. Han vill att föräldrar nu ska våga tänka tanken att ”det händer även mitt barn” och våga ta det viktiga samtalet. Foto: Sören Turesson

– Det är så mycket som stör idag, men det är viktigt att få familjetid och sätta sig ner och prata med sina ungdomar.

Polisens budskap till föräldrarna är tydligt:

– Det är vårdnadshavarna det handlar om nu. Börja fundera hemma. ”Det händer även mitt barn” – våga tänka så och våga ta samtalet.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCannabisDrogerLidköpingNarkotikaNLT granskarPolisenPsykisk ohälsaSamhälleSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.