Hoppa till huvudinnehållet

De ska sprida ljus i mörkret: ”Det bästa är gemenskapen”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
I år är det Bonnie Gustavsson, Alma Roos, Tilda Johansson, Elsa Karlsson och Liv Westin som förgyller Kvänumsbygden med ett luciatåg.
I år är det Bonnie Gustavsson, Alma Roos, Tilda Johansson, Elsa Karlsson och Liv Westin som förgyller Kvänumsbygden med ett luciatåg. Foto: Thomas Kühnel

Nu pågår förberedelserna för fullt inför årets lucia. I Kvänum repeterar fem tjejer sånger och texter. Som vanligt är det Lions Club Kvänum som står bakom arrangemanget.

– Det betyder jättemycket för oss, säger Peter Nyqvist.

På många orter finns det inte längre kvar några luciatåg av detta slag. De kan ha ersatts av körer eller skolklasser, men så är det inte i Kvänum.

– Det är jätteroligt att det finns de som vill vara med och föra traditionen vidare, säger Peter.

Oftast är det tjejer i nionde klass och antalet kan variera. Årets fem luciakandidater är glada över möjligheten att vara med.

En viktig person i sammanhanget är sångledare och pianist Johan Silfverhjelm som håller i repetitionerna.

Sedan några år är det inte röstning som avgör vem som blir lucia, utan det avgörs via lottning. Kandidaterna får inte reda på vem det blir förrän strax innan kröningen. Den sker i år som vanligt i Nästegårdsskolans matsal på eftermiddagen under Kvänums julmarknad på lördag.

– Därefter är det kortege till busstorget, säger Peter Nyqvist.

Uppdraget för tjejerna är inte slut i och med det. Ett antal företag har bokat in besök av luciatåget runt den 12-13 december. Arvodet som företagen betalar kommer väl till pass för Lions att dela vidare till välgörande ändamål.

– Flera av dem bokar in luciatåget år efter år. Pengarna kommer att gå till Hospice Gabriel, säger Peter.

Vad är det bästa med att delta i årets luciatåg?

Bonnie Gustavsson
Bonnie Gustavsson Foto: Thomas Kühnel

Bonne Gustavsson:

– Det är roligt och jag älskar att sjunga. Jag älskar det och har varit med i alla luciatåg sen jag börja skolan.

Alma Roos
Alma Roos Foto: Thomas Kühnel

Alma Roos:

– Det bästa är gemenskapen man får med de andra och hur kul vi har tillsammans. Det är även kul att vara med och sjunga och lära sig nya luciasånger.

Tilda Johansson
Tilda Johansson Foto: Thomas Kühnel

Tilda Johansson:

– Att vi tillsammans får vara med och sprida julkänsla till alla som väljer att lyssna på oss. Samtidigt som vi får sjunga de fina svenska julsångerna, på vårt eget sätt.

Elsa Karlsson
Elsa Karlsson Foto: Thomas Kühnel

Elsa Karlsson:

– Framförallt är det att vi får sjunga. Det är superkul att få sprida glädje genom julmusiken! Sedan är vi ett roligt och härligt gäng, med världens bästa ledare, Johan! Så det är alltid lika kul att träffas och sjunga.

Liv Westin
Liv Westin Foto: Thomas Kühnel

Liv Westin:

– Det bästa är att det är så roligt att sjunga, speciellt fina luciasånger. Sedan tycker jag att det är gemenskapen i gruppen, vi har väldigt roligt och framförallt med att ha Johan som ledare. Vi har väldigt roligt även när vi inte sjunger.

Artikeltaggar

KvänumLions Club KvänumLuciaMusikSångVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.