Hoppa till huvudinnehållet

Edlunds skarpa attack: ”Detta blir bandyns död – till slut har vi ingen publik kvar”

Publicerad:
Reporter Niclas Wejshag
Niclas Wejshag
niclas.wejshag@nlt.se
Endast 1 729 personer var på plats när Villa, bekvämt, besegrade Motala med 7-1. Här har Christoffer Edlund precis gjort 6-0.
Endast 1 729 personer var på plats när Villa, bekvämt, besegrade Motala med 7-1. Här har Christoffer Edlund precis gjort 6-0. Foto: Thomas Kühnel

Villas tvåmålsskytt Christoffer Edlund är oroad.

Rejält oroad!

– När ett lag inte vill anfalla när det står 6-0 utan står kvar med tio man i försvaret så blir det bandyns död. Till slut har vi ingen publik kvar, suckar han efter 7-1-segern hemma mot Motala.

1 729 åskådare såg Villa-Motala på onsdagskvällen. Det är Villas lägsta siffra i Sparbanken Lidköping Arena på 213 matcher om vi undantar pandemiåren så klart.

Bara tre gånger tidigare har Villa haft färre än 2 000 åskådare sedan den första matchen annandag jul 2009.

– Vi vill spela inför massor med folk här i Lidköping. Det är då man känner att man är uppe på sitt livs nivå i match efter match, säger Christoffer Edlund och fortsätter:

– Jag vill berömma de 1 729 som kommer hit. Tittar vi runt i bandy-Sverige är det en bra siffra men vi vill ha mer folk. Jag hoppas och tror att dom kommer nu framöver när vi har heta fighter mot Bollnäs (12 dec), Sandviken (15 dec) och Västerås på annandagen.

Christoffer Edlund ger sin syn på de vikande publiksiffrorna.
Christoffer Edlund ger sin syn på de vikande publiksiffrorna. Foto: Thomas Kühnel

Men svensk bandys störste målkung genom tiderna är riktigt, riktigt bekymrad över framtiden.

– Jag blir rejält orolig när jag tittar runt i bandy-Sverige och ser publiksiffrorna. Så här kan det inte fortsätta.

Hälften under 1 000

Snittet i elitserien är 1 075. Villa har bäst publiksnitt på 2 427 följt av Bollnäs 2 072, Västerås 1 158 och Vänersborg 1 109.

Broberg (1 057) och Vetlanda (1 021) är också över 1 000-strecket - övriga når inte upp dit. Hela 37 av den här säsongens 63 elitseriematcher har haft under 1 000 åskådare...

– Vi ska ju får fler människor till vår fina idrott. Det finns så många andra värden att titta på än bara på en enskild match. Alla vi i bandy-Sverige måste hjälpas åt och tänka till hur det ska se ut framöver.

Och 36-åringen vill inte att det ska se ut som på onsdagskvällen.

De 1729 personer som var på plats visar sin uppskattning när Joel Broberg gör 2-0.
De 1729 personer som var på plats visar sin uppskattning när Joel Broberg gör 2-0. Foto: Thomas Kühnel

– När ett lag inte vill anfalla när det står 6-0 utan står kvar med tio man i försvaret är det inte lätt. Vi gnetar på och vinner vilket är starkt. Men det blir ju lite halvsegt när vi inte får någon hjälp med energin av det andra laget.

– Fortsätter vi så här så blir det bandyns död. Till slut har vi ingen publik kvar. Gäller att alla tänker till nu och att vi tar ett gemensamt ansvar.

Är det inte lätt att säga det när man spelar i en toppklubb?

– Jo, det kan det vara men det går att försvara sig på olika sätt. Titta på Frillesås som bjuder upp i varje match och plockar sina poäng. Gripen står ju stundtals lågt men försöker ändå göra mål. Motala försöker ju inte ens.

Edlund åkte av isen som tvåmålsskytt när han fick öppet mål till 3-0 i minut 47 på Erik Säfströms vänsterinspel. Han serverade sedan Felix Pherson öppet mål till 4-0 och satte 6-0 på straff.

Villas blott andra straff i år - den första bommade Edlund.

– Skönt att få dit straffen.

Edlund har nu gjort 22 mål på nio matcher.

– Det trillar på men jag har inte varit i någon bra form i elitserien. Men jag brukar ha två formtoppar per säsong. Den första hoppas jag kommer snart och sedan ska jag ha en till när det bränner till i slutspelet, säger Edlund som nu har smällt in 275 mål på 112 elitserie- och slutspelsmatcher i Villadressen.

Blev tvåmålsskytt i comebacken för Villa – här är spelarbetyg och snackisar

Fakta

Bandy

– Elitserien -

Villa-Motala

7-1 (2-0)

1-0 Tim Persson (12), 2-0 Joel Broberg (42), 3-0 Christoffer Edlund (47), 4-0 Felix Pherson (51), 5-0 Tim Persson (63), 6-0 Christoffer Edlund, straff (79), 6-1 Philip Florén (84), 7-1 Joel Broberg (90).

Hörnor: 10-5 (5-3).

Utv: Ingen.

Domare: Christoffer Aidesjö.

Publik: 1 729.

Villa (5-2-3): Anton Johansson - Felix Pherson, Martin Andreasson, Martin Hammarberg, Ludvig Johansson, Erik Säfström - Martin Karlsson, Tobias Augustsson - Gustav Friman, Christoffer Edlund, Joel Broberg. Avbytare: Johan Löfstedt, Petter Björling, Tim Persson, Jesper Thimfors.

Glest på sittplats.
Glest på sittplats. Foto: Thomas Kühnel
Villa radar upp segrar men publiken sviker.
Villa radar upp segrar men publiken sviker. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

BandyChristoffer EdlundElitserien i bandyMotala bandyVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.