Hoppa till huvudinnehållet

Miljon ska betalas ut till partierna i Skara: ”Ska ske snarast”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se

Närmare en miljon kronor kan nu betalas ut till partierna i Skara kommun.

De partier som var aktiva i Skara under 2019 ska få sitt partistöd för 2021.

– Utbetalningen ska ske snarast, kungjorde fullmäktiges ordförande Jessica Bredenberg (S) efter ett sista beslut i ärendet.

Det har tagit flera år att utreda frågan efter att en överklagan skickats in till förvaltningsrätten i Jönköping när tre partier blev utan partistöd inför år 2021. Frågan har också behandlats av kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.

Vid 2023 års sista sammanträde med kommunfullmäktige fattade så Skaras politiker det sista beslutet i frågan.

– Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna ska få fullt kommunalt partistöd utbetalt för 2021 enligt dåvarande mandatfördelning. Utbetalningen ska ske snarast, läste fullmäktiges ordförande Jessica Bredenberg (S) ur beslutet.

Fullmäktiges ordförande Jessica Bredenberg, S, fick läsa upp beslutet som sig bör.
Fullmäktiges ordförande Jessica Bredenberg, S, fick läsa upp beslutet som sig bör. Foto: Elin Andersson

Deltog ej i beslutet

Precis som vid kommunstyrelsens sammanträde som behandlade frågan ställde sig Moderaterna och Sverigedemokraterna utanför beslutet genom att inte delta i det. Då fanns bara majoriteten att besluta, och det är i den konstellationen de tre nu berörda partierna ingår.

Resultatet är att samtliga partier ska få sina pengar för 2021 utbetalda nu, då beslut om övriga fem har fattats för längesedan. Pengarna har legat och väntat på att överföras enligt det årets budget, och det rör sig om över 950 000 kronor.

Pengar till partierna för 2021
Parti Summa för 2021
Socialdemokraterna248 145 kr
Moderaterna248 145 kr
Sverigedemokraterna143 295 kr
Centerpartiet90 870 kr
Vänsterpartiet73 395 kr
Kristdemokraterna55 920 kr
Miljöpartiet55 920 kr
Liberalerna38 445 kr
Summa totalt: 954 135 kronor

Fem eller sex månader?

Det gäller år 2019 och att samtliga partier ska lämna in en redovisning om vad de gjort med pengarna under 2020, för att senare besluta om detta i fullmäktige. Den stora frågan har varit om det var kommunens egna regler som gällde, eller kommunallagen. Dessa båda sade två olika saker för när redovisningen ska vara inlämnad, och om den kommer för sent blir det inget partistöd för 2021.

Inlämningen av efterfrågade uppgifter ska enligt kommunallagen göras sex månader efter årets slut, men Skara kommun hade egna regler om att det skulle göras redan senast i maj året efter. Fem partier lämnade in enligt de fem månaderna, och tre partier lämnade in inom ett halvår. Fullmäktige beslutade då att de fem partierna skulle få pengar för 2021, men inget om de tre andra.

Oense om andra partiers pengar: ”Kan vinna tillbaka sin heder om de avstår”Partierna kan få dela på en miljon kronor efter avgörande dom: ”Utrett vad som hände”

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietEkonomiJessica BredenbergKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaPolitikSamhälleSkaraSkara KommunSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.