Hoppa till huvudinnehållet

OCD-centret: ”Öppenvården inte anpassad att behandla tvångssyndrom”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Många personer med tvångssyndrom har ett överdrivet tvättande som ett av tvången.
Många personer med tvångssyndrom har ett överdrivet tvättande som ett av tvången. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Förutsättningarna som finns inom öppenvården är inte helt anpassad efter att behandla svårt tvångssyndrom. Det är också svårt att behandla sig själv om man lider av OCD.

Det menar Caroline Jonsson Lu, psykolog och verksamhetschef vid OCD-centret i Uppsala.

OCD-Centret är ett HVB-hem (hem för vård eller boende) som sedan 2002 bedriver dygnet-runt-vård och behandling för personer med tvångsproblem. Behandlingarna planeras av och genomförs med legitimerade psykologer.

En av dessa är Caroline Jonsson LU, som också är verksamhetschef på centret. Hon är medveten om att det för många som lider av OCD kan vara svårt att få hjälp:

– Det kan bero på långa väntetider, att formatet som erbjuds inom öppenvården inte är anpassad efter att behandla svårt tvångssyndrom eller att inte tillräcklig med kunskap finns inom Regionen.

Hur behandlas OCD?

– Den psykologiska behandlingen som har bäst resultat, och är mest beprövad, när det kommer till tvångssyndrom är kognitiv beteendeterapi (KBT) där den viktigaste komponenten är exponering med responsprevention (ERP). Vid svårt tvångssyndrom brukar man rekommendera att psykologisk behandling kombineras med medicin.

Kan man bli helt fri från tvångstankar om man har svår OCD?

– Nej. 80 procent av alla människor upplever tvångstankar. Vid behandling av tvångssyndrom är målet inte att helt bli av med tvångstankar, vilket kanske låter konstigt. Men det vore en omöjlig målsättning, då vi inte kan kontrollera våra tankar. Det främsta målet med behandlingen är i stället att minska tvångshandlingar och därmed öka möjligheterna för att leva ett mer fritt liv. Generellt blir en konsekvens av detta att ångesten och tvångstankarna minskar men i det flesta fallen kommer tvångstankarna fortsätta dyka upp, menar Caroline Jonsson Lu.

Finns det något sätt att ”behandla sig själv”?

– Vid svårt tvångssyndrom är det svårt att behandla sig själv. Oftast behövs stöd från en psykolog. Det finns dock böcker man kan läsa om man vill lära sig mer om tvångssyndrom, och behandling av det, exempelvis: ”Fri från tvång” av Mia Asplund och Elin-Love Rosengren.

Är okunskapen stor när det gäller OCD?

– Generellt är kunskapen om OCD bra, man vet ofta vad det handlar om och det finns mycket forskning kring området. Men kompetensen att behandla OCD är låg runtom i landet. Förutsättningarna som finns inom öppenvården är inte heller helt anpassad efter att behandla svårt tvångssyndrom.

Tvångssyndrom, eller OCD, drabbar ungefär två procent av befolkningen.

Caroline Jonsson Lu är psykolog och verksamhetschef på OCD-centret i Uppsala.
Caroline Jonsson Lu är psykolog och verksamhetschef på OCD-centret i Uppsala.
När tvånget tagit över hela livet – Charlie, 21, lider av OCD: ”Vill bara leva som alla andra”

Artikeltaggar

HVB-hemMedicinSamhälleUppsalaVårdVård och omsorgÅngest

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.