Hoppa till huvudinnehållet

Längsta julturnén firar 20 år med stopp i Vara: ”Jul året om för oss”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturné och kommer till Vara konserthus den 17 december.
Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturné och kommer till Vara konserthus den 17 december. Foto: Peter Knutson

Sveriges längsta julturné firar 20-årsjubileum i år. Musikerna Magnus Johansson och Marcos Ubeda har denna gång med sig gästartisten Tommy Nilsson. Den 17 december är det dags för Vara.

– Vi älskar Vara konserthus, det är ett favoritställe, säger Marcos.

För 20 år sedan startade trumpetaren Magnus Johansson turnéserien I Juletid som idag närmast kan betecknas som en institution. Den gången blev det åtta konserter med gästartisten Stefan Ljungqvist.

Årets upplaga inleddes den 11 november och omfattar 38 konserter på 43 dagar. Dessutom samarbetar gänget med lokala körer på varje plats, så det blir långa arbetsdagar. Det är i stort sett en kyrkoturné, med bara en handfull stopp i andra konsertlokaler, däribland Vara.

Marcos Ubeda, kompositör, musikproducent och musiker, har varit med sedan 2006. Han känner att det nästan är som att åka ut och träffa vänner i publiken.

– Vi känner säkert igen 70 procent av de som sitter i bänkraderna. Det är underbart trevligt att träffa dem och känna deras glädje när man är ute och spelar, säger han.

Han tycker också att det är lite lyxigt göra något helt annat under en kort men intensiv period.

– Då får man ofta en reflektion och distans till det man gör hemma till vardags.

Glada typer

De vill väcka känslor hos publiken, både genom vackra julsånger, men även med humor.

– Vi är glada typer alla tre, och lite busiga. Vi tycker om att skratta, men det kan få bli både allvarligt och glatt tycker vi, säger Marcos.

”Det är ofta man sitter och gör jularrangemang mitt i sommaren”
Marcos Ubeda

Sedan allra första turnén har en specifik lampa fått åka med land och rike runt, och 20-årsjubiéet till ära har den i år fått en alldeles ny outfit.

– Sen gör vi ett klädbyte mitt under konserten, det har inte hänt på 20 år, säger Marcos och skrattar.

Det är omfattande förberedelser med bland annat körarrangemang som ska skickas ut, och bild till affischer brukar de ta i mars.

– Så det håller på hela tiden, det är ofta man sitter och gör jularrangemang mitt i sommaren. Det är lite jul året om för oss, kan man säga.

Tommy Nilsson som är med för första gången menar att det var på tiden att få samarbeta med Marcos och Magnus.

– De är otroligt fina musiker båda två. Sen är charmen med att åka på kyrkoturné dels att man kommer till mindre orter som man inte kommer till annars, dels att träffa nya musikanter, säger han.

I det här fallet de lokala körerna. I Vara är det som tidigare år Anna-Lena Anderssons kör Happy Voices.

Trygga traditioner

Nu är det alltså jul för hela slanten fram till ett par dagar innan julafton som gäller. Tommy har valt de julsånger han tycker om, Stilla natt och O Helga natt är ett par favoriter. Han framför även några av sina egna låtar.

– Jag har ju skrivit jullåtar också, som handlar om hur vi firar jul nuförtiden, säger Tommy.

Han tror att det finns ett behov av traditioner när det ser så knasigt ut i världen. Att det kan kännas tryggt att samlas och lyssna på musik, inte minst i kyrkor.

Själv är Tommy Nilsson inte mycket för den kommersiella julen, men om hans barn är hemma blir det självklart gran och julklappar.

– Nuförtiden är det mycket för barnens skull man gör det. Jag nöjer mig med en skinkmacka och julmust, sen är jag klar.

Artikeltaggar

JulKonserterKörerMusikTommy NilssonVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.