Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

En person har gripits misstänkt för medhjälp till mord efter att en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Norrköping på måndagskvällen, uppger polisen.

Det var vid 20-tiden som mannen hittades med skottskador i området Marielund och fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Ett intensivt utredningsarbete har pågått under natten och flera personer som anses ha uppgifter att lämna har hämtats till förhör.

– Teknisk undersökning och en mängd utredningsåtgärder kommer att fortgå under morgonen, säger Erik Creutz, vakthavande befäl vid polisen. (TT)

Julen är en hektiskt tid för Postnord. Trots förstärkning av tusentals medarbetare uppmanar företaget alla att hjälpas åt för att julklappar och julkort ska komma fram till rätt person, i rätt tid.

Innan du lägger dina paket på lådan bör du till exempel se till att dina klappar är ordentligt inpackade. Men det kanske viktigaste är att vara ute i god tid – och det finns några datum som är särskilt viktiga att hålla koll på:

Den 27 november är sista datum för brev utanför EU och den 4 december för brev inom EU.

Den 15 december gäller för brev med julfrimärke medan den 20 december är deadline för brev som skickas med Postnords vykortsapp och brev med vanligt porto. (TT)

Världen

Historiska föremål som i åratal fastnat på ett museum i Amsterdam i Nederländerna, har återlämnats till Ukraina.

Bland de 300 föremålen finns en halsprydnad i guld från 200-talet och en skytisk hjälm i massivt guld som väger över ett kilo och dateras till 400-talet före Kristus.

Föremålen lånades ut från fyra museer på Krim till utställningen ”Guld och hemligheter från Svarta havet” som öppnade en månad före Rysslands illegala annektering av Krim 2014. Sedan dess har både museerna på Krim samt Ukrainas regering krävt att få föremålen åter.

I juni beslutade högsta domstolen i Nederländerna att föremålen är en del av Ukrainas kulturarv och hör hemma där.

Israel har släppt 33 palestinier som ett svar på att elva personer ur gisslan som Hamas hållit i Gaza har släppts.

Israels militär gav beskedet att gisslan släppts på måndagskvällen.

”Våra styrkor kommer att följa med dem tills de är återförenade med sina familjer”, uppges i ett uttalande.

Några timmar senare meddelade den israeliska myndigheten med ansvar för fängelser att 33 palestinier släppts. Det innebär att omkring 150 hittills har släppts ur israeliskt förvar.

Tidigare under måndagen meddelade medlarlandet Qatar att den tillfälliga vapenvilan mellan Hamas och Israel förlängs med två dagar. (TT)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEUFängelseFörhörHamasIsraelMordNederländernaPostnordSjukhusUkraina

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.