Hoppa till huvudinnehållet

Så har lågkonjunkturen slagit mot Skaraborg: ”Då behöver vi börja tillverka nya invånare”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Är lösningen på kompetensförsörjningen framåt att börja tillverka nya Skaraborgare? Ja, det kan vara en av lösningarna enligt Bjarne Pettersson på Västsvenska Handelskammaren.
Är lösningen på kompetensförsörjningen framåt att börja tillverka nya Skaraborgare? Ja, det kan vara en av lösningarna enligt Bjarne Pettersson på Västsvenska Handelskammaren. Foto: Christine Olsson/TT

Skaraborg har mycket plats och lite folk. Många företag skriker fortfarande efter arbetskraft. Den nu rådande lågkonjunkturen har inte riktigt nått bygden.

– Vi behöver få fler att flytta hit, annars får vi börja tillverka nya invånare själva, säger Bjarne Pettersson på Västsvenska Handelskammaren i Skaraborg.

Enligt Västsvenska Handelskammarens egen konjunkturbarometer ligger Skaraborg just nu på 7 i en tiogradig skala. Om ett halvår beräknas konjunkturen ligga på 6,5. Med andra ord: Det är inte mycket till lågkonjunktur över huvud taget.

– Vi har en längre tid sagt att ”det ser sämre ut om 6 månader”, men sedan hände det inte särskilt mycket. Visst, vi har vissa branscher som är drabbade av lågkonjunkturen framför allt inom bygg – men annars ser det ganska bra ut, säger Bjarne Pettersson.

Samtidigt tror Bjarne att konjunkturen med tiden kommer att vika också i Västra Götaland. När konsumtionen så småningom sjunker som en följd av hushållens minskade köpkraft, och valutan stiger i värde så exporten mattas av kommer det förmodligen att kännas i fler branscher.

Men än så länge tuffar näringslivet på bra.

– Skaraborg är ju Sveriges verkstad, konstaterar Pettersson.

”Vi behöver få fler att flytta till Skaraborg”, säger Bjarne Pettersson på Västsvenska handelskammaren.
”Vi behöver få fler att flytta till Skaraborg”, säger Bjarne Pettersson på Västsvenska handelskammaren. Foto: Roland Svensson

Än så länge verkar konsumtionen inte ha mattas av, handeln fungerar fortfarande relativt bra. I grunden har vi stora behov. Vi har en bostadsbrist och en underfinansierad infrastruktur när det gäller såväl VA som vägar, järnväg, skolor och badhus – något som framöver kommer att kräva stora investeringar från det offentliga och därmed ett fortsatt byggande, menar Bjarne Pettersson.

Framöver finns det också flera stora satsningar planerade i Skaraborg. Lantmännen investerar stora pengar i utökad produktion i Lidköping, Volvo bygger battericellsfabrik i Mariestad och Metsä Tissue ska fördubbla kapaciteten bara som exempel.

Satsningar som kommer skapa många nya arbetstillfällen.

Men. Många kommuner i Skaraborg har länge haft en mycket låg arbetslöshet, och siffrorna har inte ökat mycket trots lågkonjunkturen. I oktober hade flera kommuner under 4 procent i arbetslöshet – exempelvis Grästorp (3,6 procent), Götene (3,9 procent) och Lidköping (4,0 procent).

För enskilda löntagare är det naturligtvis bra med låga arbetslöshetssiffror – men sett ur ett företagarperspektiv innebär en låg arbetslöshet att det kan vara svårt att rekrytera. Och detta har länge varit en problematik för de Skaraborgska företagen.

– Jag brukar säga att ”kan du något och vill jobba, så ska du flytta till Skaraborg”. Visst är det bra med låg arbetslöshet, men det är samtidigt ett symptom på att vi är för få som bor här, konstaterar Bjarne Pettersson.

Det finns ju i dag drygt 270 000 invånare i Skaraborg, och det talas om ett mål på 300 000. Kommer det att räcka?

– Nej. Vi skulle egentligen kunna få hit dubbelt så många. Men det kommer bli en utmaning att nå målet på 300 000. Det är jättesvårt att få folk att flytta i dag, i dag bor man kvar och pendlar till sitt jobb, säger Bjarne Pettersson, och fortsätter:

– En möjlighet är ju att vi som redan bor här föder flera barn. Nativiteten är ett problem i nästan hela västvärlden, säger Bjarne Pettersson.

Men det tar ju 20 år att få fram ny arbetskraft på det sättet?

– Ja, men vi har ett problem som behöver lösas på lång sikt, och vad ska vi göra om folk inte vill flytta hit? Det kommer bli en utmaning att få hit 30 000 personer till, och det första vi som Skaraborgare behöver göra är att uppdatera vår självbild, bli stoltare över vår hembygd och bli de goda ambassadörerna som talar om varför det är så bra att bo här.

Företagen i Skaraborg skriker efter arbetskraft. I våras gick sju stora arbetsgivare i Götene kommun samman i en kampanj för att attrahera sommarjobbare.
Företagen i Skaraborg skriker efter arbetskraft. I våras gick sju stora arbetsgivare i Götene kommun samman i en kampanj för att attrahera sommarjobbare. Foto: Jens Fritzson

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetBjarne PetterssonEkonomiGöteneInvesteringarKonjunkturLantmännenLidköpingMetsä TissueNäringslivSkaraborgVästsvenska Handelskammaren

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.