Hoppa till huvudinnehållet

Butiker stänger – ägarens ärliga känga till polisen: ”De gör ingenting åt stölderna”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Stölder och skadegörelser är huvudförklaringen till att bolaget bakom 24 Sju Citybutiken i Lidköping tvingats i konkurs.
Stölder och skadegörelser är huvudförklaringen till att bolaget bakom 24 Sju Citybutiken i Lidköping tvingats i konkurs. Foto: Thomas Kühnel

Bolaget bakom 24 Sju Citybutiken i Lidköping samt dess motsvarighet i Örslösa har försatts i konkurs. Totalt uppgår skulderna till en halv miljon kronor.

– Vi har haft extremt mycket stölder och skadegörelser. Till slut försvinner motivationen, säger Thobias Nyberg som drivit butikerna.

Nyligen inkom bolaget H.Nybergs gott och tobak AB om en konkursansökan till Skaraborgs tingsrätt. Företaget, som bildades 2016, var först verksamt inom fönsterputs, men bytte sedan bana för att senare bedriva försäljning av konfektyr och livsmedel.

I mars 2022 öppnades butiken My Way på Nya stadens torg i Lidköping i franchiseform – något som senare blev 24 Sju Citybutiken. Livsmedelsbutiken har haft personal på plats dagtid. Under kvällar och nätter har butiken kört enligt 24 Sju-konceptet, där kunderna fått logga in med Bank-ID för att komma in.

Det har långt ifrån varit av godo. Thobias Nyberg, ägare till H.Nybergs gott och tobak och den som tillsammans med sambon Nathalie drivit butiken, vittnar om månader med stölder och skadegörelser.

– Det är så mycket som försvunnit att summan blir för stor att prata om. Problemen har alltid varit nattetid när ingen personal varit på plats. Både jag och Nathalie har känt att det har tagit för mycket energi och till slut försvinner motivationen, säger Thobias Nyberg som i nästa mening ger polisen en känga:

– Det är inte roligt att hantera alla polisanmälningar när man sällan får någon respons. Trots att vi har haft videobevakning och till och med överlämnat tjuvarnas Bank-ID så har polisen inte orkat ta hand om våra problem. Det är uppseendeväckande och frustrerande, säger han.

Nyligen inkom bolaget H.Nybergs gott och tobak AB, vars ägare driver 24 Sju-butikerna i Lidköping samt Örslösa, om en konkursansökan till Skaraborgs tingsrätt.
Nyligen inkom bolaget H.Nybergs gott och tobak AB, vars ägare driver 24 Sju-butikerna i Lidköping samt Örslösa, om en konkursansökan till Skaraborgs tingsrätt. Foto: Thomas Kühnel

Sönderslagen dörr

I våras valde Thobias och Nathalie att ta hand om driften för den nyöppnade 24 Sju-butiken i Örslösa, även det i formen av franchise.

– Där har det inte varit lika allvarligt, även om dörren en gång blev sönderslagen, säger Thobias Nyberg.

Enligt honom gick paret in i den nya verksamheten med 550 000 kronor i eget kapital. De pengarna är sedan länge borta – utöver de omkring 500 000 kronor som bolaget numera har i skulder.

– Det är mestadels leverantörer som har blivit lidande och som vi inte har kunnat betala till i tid. Hyreskostnaden har däremot varit relativt låg och har inte varit några större bekymmer att betala, säger Thobias Nyberg.

Butiken i Örslösa, som ägs av Marginalen Bank, har sedan konkursen varit stängd. Vid en konkurs har finansiären rätt att häva leasingavtalet, vilket banken också gjort.

Butiken i Örslösa är sedan en tid tillbaka stängd, men enligt konkursförvaltaren Joakim Persson kan den komma att öppna i ny regi inom kort.
Butiken i Örslösa är sedan en tid tillbaka stängd, men enligt konkursförvaltaren Joakim Persson kan den komma att öppna i ny regi inom kort. Foto: Freddy Berg

Finns intressenter

Joakim Persson, advokat på Advokaterna A4 i Lidköping och utsedd till konkursförvaltare, utesluter dock inte att butiken i Örslösa kan komma att öppna inom kort igen.

– Marginalen Bank har en pågående och långt gångna förhandlingar med en potentiell aktör om att ta över driften. Sannolikt blir det så. Jag kan däremot inte berätta vem eller vilka det handlar om, säger han.

Citybutiken har under de senaste dagarna haft utförsäljning, men tanken är att även den ska stänga inom kort. Även där finns möjlighet till en fortsättning i framtiden.

– Det finns många intressenter som är beredda att driva butiken i centrala Lidköping. Nästa steg i processen är hitta rätt köpare, men också att se över lönegarantin för de anställda i bolaget som gått i konkurs. Förutom ägaren har det funnits en heltidsanställd samt en timanställd.

Ny obemannad butik öppnar i kommunen – här ska den ligga: ”Det känns tryggt”

Artikeltaggar

ButikerEkonomiKonkurserLidköpingMarginalen BankSkaraborgs tingsrättSkulderStölderÖrslösa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.