Hoppa till huvudinnehållet

Brudklänningar från olika tidsepoker visas: ”Jättestort engagemang”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
På lördag ställer Hembygdsföreningen ut minst 25 brudklänningar från olika tidsepoker, i samband med Kvänums julmarknad. Initiativtagare är ordförande Karin Mann.
På lördag ställer Hembygdsföreningen ut minst 25 brudklänningar från olika tidsepoker, i samband med Kvänums julmarknad. Initiativtagare är ordförande Karin Mann. Foto: Åsa Mwansa

I samband med Kvänums julmarknad på lördag visar hembygdsföreningen runt 25 brudklänningar från olika tidsepoker. Det var ordförande Karin Mann som fick idén.

– Många har ju sparat sina och har bara använt dem en gång, säger hon.

Kortkort, långklänning, snäv eller vid. Långärmat, kortärmat, bara axlar eller spets – genom åren har modet kring brudklänningar varierat.

Tanken på en utställning fick Karin Mann när hon satt i skördetröskan ute på gärdet och funderade. Hon hade just fått ett samtal från en person som undrade om hembygdsföreningen ville ha en låda med ”brudgrejer”.

– Då tänkte jag att vi kanske kunde göra en brudklänningsutställning till julskyltningen, för en vill ju dra hit folk, säger hon.

Det var inga klänningar i lådan, men väl brudlakan, brudhandskar och dekorationer till håret. Allt från 1920-talet.

Från tanke till handling är det sällan långt för Karin, så via Facebook och djungeltelegrafen satte hon igång att efterlysa brudklänningar.

– Det är helt otroligt vilket engagemang det har varit från folk. Det är många som tycker att ”Åh vad roligt! Den hänger ju bara hemma”, säger Karin.

Sen började erbjudanden strömma in. Några lånar ut sina egna, andra sin mammas eller mormors.

Sökte svart klänning

Innan det blev vanligare med vit brudklänning var det svart som gällde.

– Svart var ju dåtidens festkläder och användes till både bröllop, begravning och dop. Så de klänningarna var ju mer användbara och slets ut helt enkelt. Det finns inte så många kvar, säger Karin.

Längre tillbaka i tiden var det svarta brudklänningar som gällde.
Längre tillbaka i tiden var det svarta brudklänningar som gällde. Foto: Åsa Mwansa

Hon ville gärna ha tag på en att visa, men var nästan på väg att ge upp. Men så hörde någon av sig, som hade kvar sin mormors.

– Vi hade visserligen fått låna en bröllopsbild med en svart klänning, men det var ju jätteroligt att vi fick tag i en riktig att ha med, säger Karin.

Utställningen är öppen under julmarknaden och håller till på Stationsgatan 1. Varje klänning kommer ha en skylt med årtalet, och de som vill skickar med ett bröllopsfoto också. Några frackar och någon kostym, skor, slöjor och brudkronor visas bland annat också.

– Kvänums blomsterhandel ska göra en brudbukett, en tärnbukett och en näbbukett också, som kommer stå där. Sen får folk köpa lotter, och innan fyrverkeriet, på scenen efter luciorna, blir det dragning. Då är det personlig närvaro som gäller. Jag tycker att det ska bli så roligt.

Förutom brudklänningar visas bland annat brudkronor och andra attiraljer som hör bröllop till.
Förutom brudklänningar visas bland annat brudkronor och andra attiraljer som hör bröllop till. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

BröllopKvänumKvänums hembygdsföreningMänskligtUtställningarVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.