Hoppa till huvudinnehållet

Så kom bågskyttet till Grästorp – klubben firade 70 år

Publicerad:
Bågskyttarna i Grästorp fyller 70 år i år.
Bågskyttarna i Grästorp fyller 70 år i år. Foto: P

Sommaren 1953 besökte grästorparen Viktor Björklund släktingar i Hässleholm.

Där fanns en bågskytteklubb, och Viktor gavs möjlighet att testa sporten. Han fastnade för den direkt.

Viktor tog sporten till Grästorp, och där har den stannat i 70 år.

När Viktor Björklund återvände till Grästorp sommar satte han in en annons i lokaltidningen. I den efterlyste han bågskytteintresserade som skulle sluta upp på Sultans kafé, dagens Grästorp kök och bar.

10 augusti 1953 dök sex personer upp på kaféet, nyfikna på denna för Grästorpsborna udda sport. Av dessa var det bara en person, förutom Viktor själv, som hade provat på sporten.

En interimsstyrelse bildades. Den bestod av ordförande Olle Tengroth, sekreterare Pelle Malm och kassör Viktor Björklund. Detta var startskottet för Bågskyttarna i Grästorp.

Gamla Odinsvallen stod ledig och blev en lämplig övningsplats för bågskyttarna.

Klubben lockade fler medlemmar genom att visa upp sig på Lunnevis fotbollsmatcher och på hembygdsfester. Då bågskytte var nytt i Grästorp strömmade medlemmar till.

Ett önskemål om en egen bana stod högt upp på bågskyttarnas önskelista. Eftersom pistolskyttarna höll till i Forshallsskogen tyckte Grästorps kommun att även bågskyttarna skulle husera där.

Miljövänlig gräsklippare

En berättelse om Bågskyttarna i Grästorps uppkomst finns nedtecknad.
En berättelse om Bågskyttarna i Grästorps uppkomst finns nedtecknad. Foto: Privat

Banan på Brännebacka iordningställdes 1955, och föreningens första gräsklippare var minst sagt miljövänlig - en skock får som bodde i närheten envisades med att rymma till bågskyttebanan för att beta.

Klubblokalen hade under de gångna åren varit placerad i Olle Tengroths källare, vilket inte fungerade i längden. En paviljong som använts vid hästpremiering i Vara räddades från rivning och fraktades till Grästorp med hjälp av trailer.

I slutet av 70-talet rådde en kris i bågskytteklubben. Medelåldern var hög och det var svårt att locka nya skyttar. Klubben fick ett uppsving när Eva och Bengt Viklund flyttade till Grästorp under 80-talet och kom med nya idéer.

En av idéerna var att ordna en inomhusbana. Liksom med paviljongen hittade klubbens Ragnar Brandell en passande lokal. I Kvänum fanns en byggnad som skulle rivas. Den fick klubben köpa. Nedplockad fraktades den till Brännebacka i en möbelbuss.

Ungdomens årtionde

1990-talet kan räknas som ungdomens årtionde för Bågskyttarna i Grästorp. Stora satsningar på ungdomar gjordes, vilket gav resultat och gjorde Grästorpsklubben till en av de mest framskjutande klubbarna i Sverige på bågskyttearenan. Under åren har många framgångsrika bågskyttar fostrats i Grästorps bågskytteklubb.

I höstas firade Bågskyttarna i Grästorp 70 år som klubb. På firandet deltog drygt 60 gamla som nya medlemmar och representanter från flera klubbar i närområdet samt förbundet.

Bågskyttarna i Grästorp firade i höstas sina 70 år med stor fest i sin klubblokal.
Bågskyttarna i Grästorp firade i höstas sina 70 år med stor fest i sin klubblokal. Foto: Privat

Artikeltaggar

BågskytteGrästorpGrästorps kommunLunnevi

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.