Hoppa till huvudinnehållet

Besparingar på kultur och fritid i Vara – mindre pengar till föreningar och studieförbund

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Carl-Uno Olsson (S) och Peter Jonsson (M) hade olika yrkanden när bildningsnämndens detaljbudget klubbades.
Carl-Uno Olsson (S) och Peter Jonsson (M) hade olika yrkanden när bildningsnämndens detaljbudget klubbades. Foto: Åsa Mwansa

Grundskolan i Vara slipper visserligen budgetbesparingar nästa år.

Men bildningsnämndens detaljbudget innebär en ambitionssänkning vad gäller kultur och fritidsverksamhet. Föreningar och studieförbund hör till förlorarna.

I onsdags klubbade bildningsnämnden sin detaljbudget för nästa år. Och de extra sju miljoner kronor som kommunstyrelsen skjuter till gör skillnad, i alla fall för grundskolan. De besparingar som bland annat skulle innebära en övertalighet på sju till nio tjänster behöver man inte hantera inför 2024.

Men de extra pengarna från kommunstyrelsen är inte bara tillfälliga under 2024. De täcker bara halva det beräknade underskottet. Det innebär att gymnasiet, förskolan, anpassad skola (tidigare särskolan) samt inte minst kultur- och fritidsverksamheten ändå kommer att få genomföra besparingar.

För förskolan blir det mindre pengar till vikarier. Även i gymnasiet kommer medel till vikarier minska. Dessutom blir det färre resor för eleverna, något som i och för sig kan motverkas av att man varit framgångsrika i att söka externa medel för det ändamålet. Kostnaderna för gymnasiet i Vara är i genomsnitt höga i förhållande till andra kommuner och där pågår en genomlysning för att få reda på vad det beror på.

Miljonkostnad

För kultur- och fritidsverksamheten som ska spara 1,7 miljoner konstaterar nämnden att besparingarna innebär en ambitionssänkning. Till exempel finns det lärartjänster inom kulturskolan som inte kommer att återbesättas med fast anställd personal.

Stödet till föreningar kommer att minska. Vissa föreningar som driver anläggningar som allmänheten har tillgång till får stöd enligt särskilda avtal. De stöden har inte räknats upp på flera år trots att kostnaderna ökat. Någon ökning av stödet blir det inte nästa år heller. Istället väntar besparingar.

Budgeten för upprustningsstöd till samlingslokaler minskar från en halv miljon till 100 000 kronor. Utvecklingsstödet försvinner och stödet till studieförbund bantas också. ordentligt.

– Det är jättetråkigt att föreningar drabbas, men i valet mellan det och grundskolan vill vi i första hand prioritera skolan, menar Peter Jonsson.

Kraftiga nedskärningar

Här hade oppositionen ett annat yrkande. Socialdemokraterna ville att man skulle 700 000 kronor av pengar som lagts i central pott för oförutsedda händelser och istället använda dem till kultur och fritid. Ambitionssänkningen inom kulturskolan och framför allt de minskade stöden lyfter Carl-Uno Olsson, andre vice ordförande i nämnden, som bekymmersam.

– Det är väldigt kraftiga nedskärningar för studieförbunden, samtidigt som de drabbas av nedskärningar på riksplanet. Jag har försökt att ta reda på hur mycket det handlar om men inte fått svar ännu. Men enligt min bedömning kan det vara så mycket som en tredjedel av studieförbundens pengar som försvinner, säger Carl-Uno Olsson.

Socialdemokraterna fick stöd av centern, men fick inte igenom sitt yrkande. Moderaterna och SD drev igenom arbetsutskottets förslag.

Bildningsnämndens budgetbeslut gäller under förutsättning att kommunfullmäktige klubbar kommunens budget.

Artikeltaggar

BudgetarCarl-Uno OlssonEkonomiKommunstyrelsenKulturModeraternaNämnderPeter JonssonPolitikSocialdemokraternaVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.