Hoppa till huvudinnehållet

Överfulla avdelningar – 88 vårdplatser saknades på sjukhuset: ”Bekymmersamt”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Det är fortfarande alldeles för fullt på Skaraborgs sjukhus vårdavdelningar. Det saknas personal, samtidigt som sjukhusstyrelsen har lagt en budget som innebär fortsatta personalneddragningar.
Det är fortfarande alldeles för fullt på Skaraborgs sjukhus vårdavdelningar. Det saknas personal, samtidigt som sjukhusstyrelsen har lagt en budget som innebär fortsatta personalneddragningar. Foto: Sören Turesson

Sjukhuset är överfullt. Under oktober månad fattades det 88 vårdplatser på Skaraborgs sjukhus i Skövde, Lidköping och Falköping och snittet på beläggningen låg på 100 procent.

Samtidigt lägger sjukhusstyrelsen en budget som under en treårsperiod ska spara motsvarande 550 tjänster.

Under fredagens presskonferens presenterade Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen, 2024 års detaljbudget. Även nästa år räknar de med ett stort underskott, ett negativt resultat på cirka 230 miljoner kronor.

I budgetunderlaget beskrivs några av de främsta orsakerna till en fortsatt bedömd obalans, bland annat ökade driftskostnader kopplat till det nya akut- och serviceblocket, inklusive psykiatrihuset. Den ökade kostnaden för husen blir cirka 80 miljoner kronor per år.

Planen är att komma i ekonomisk balans först under 2026. Det innebär åtgärdseffekter motsvarande 520 miljoner kronor under perioden 2024-2026. Om man slår ut de pengarna på hur mycket personal som skulle reduceras, så handlar det om 550 årsarbetare.

– Men det är inte realistiskt. Så många kommer vi inte att klara oss utan. Men vi måste ner i volymer för att klara budgeten. Det blir inga uppsägningar men alla tjänster kommer att prövas, säger Anna-Karin Skatt.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen, Frida Nilsson (C), vice ordförande sjukhusstyrelsen, berättade om fortsatta sparkrav på sjukhuset.
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen, Frida Nilsson (C), vice ordförande sjukhusstyrelsen, berättade om fortsatta sparkrav på sjukhuset. Foto: Helene Magnusson

Anställningsstopp

Redan nu finns anställningsstopp för administrativa tjänster och anställningsrestriktioner har införts för övriga professioner. Sedan ett år tillbaka har antalet nettoårsarbetare minskat med 57. Av de är 28 kopplade till administration eller vårdadministration, 11 till rehabilitering samt 24 läkare, 27 sjuksköterskor och 3 bioanalytiker.

En ökning ses för undersköterskor med 26 nettoårsarbetare och vårdfarmaceuter som ökat med drygt 10 tjänster.

Men hur ska man klara alla vårdplatser samtidigt som både läkare och sjuksköterskor blir allt färre? Just nu saknas nästan 90 vårdplatser och beläggningen ligger på 100 procent. Det innebär att det ofta är helt fullt eller överfullt.

– Det var betydligt fler vårdplatser som fattades i februari, men det är bekymmersamt att vi har brist på kompetens, säger Frida Nilsson (C), vice ordförande sjukhusstyrelsen.

Hon förklarar att målet är en 90-procentig beläggning.

Anna-Karin Skatt berättar att de ska ha en särskild strategidag där de ska diskutera situationen och lägga aktiviteter så att de når målet 90 procent.

– Vi måste skapa bra villkor för personalen och samtidigt kunna ha en bra patientsäkerhet.

NÄL behöver också

Sammanslagningen av de båda akutmottagningarna, Skövde och Lidköping, ska spara 85 miljoner kronor på personal. Det betyder således att sjukhusledningen förmodligen inte räknat med att all personal från Lidköping ska följa med till Skövde.

Stellan Ahlström kan inte redogöra för hur många som kommer att jobba på akuten i Skövde och hur många de blir totalt med personalen som kommer från Lidköping. Han hänvisar till att det är en verksamhetsfråga.

– Alla som vill har fått följa med till Skövde och ett antal har valt det. Men några har till exempel gått till NÄL och det är jättebra eftersom de behöver personal, säger Stellan Ahlström.

Om all personal från akuten i Lidköping följde med över till Skövde skulle det bli för mycket personal på akuten. Men enligt Stellan Ahlström skulle den erfarna akutpersonalen behövas i andra verksamheter på sjukhuset.

– Vi har behov av fler vårdplatser så det skulle inte bli någon övertalighetssituation, menar Stellan Ahlström.

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattBudgetarCenterpartietEkonomiFrida NilssonLidköpingNälSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.