Hoppa till huvudinnehållet

Färgstarka Angelica får första stipendiet: ”En varm bekräftelse genom tid och rum”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Västergötlands museums utställningsstipendium till Agnes de Frumeries minne för 2023 tilldelas bildkonstnären Angelica Markén.
Västergötlands museums utställningsstipendium till Agnes de Frumeries minne för 2023 tilldelas bildkonstnären Angelica Markén. Foto: Boel Ferm

Ett stipendium som innebär en utställning har tilldelats Angelica Markén.

Göteborgskonstnären håller gärna till på Kinnekulle och ska visas i Skara.

– Att då få ett utställningsstipendium i Agnes de Frumeries namn är som att få en varm bekräftelse genom tid och rum, säger hon.

Västergötlands museums utställningsstipendium till Agnes de Frumeries minne för 2023 tilldelas bildkonstnären Angelica Markén.

I samband med att Västergötlands museum den 18 november firade konstnärinnan Agnes de Frumerie delades ett utställningsstipendium ut. Stipendiet är instiftat till Agnes de Frumeries minne och innebär att mottagaren, i samarbete med museet, producerar en egen separatutställning på just museet.

Egentligen är Agnes de Frumeries födelsedatum den 20 november men den dagen var en måndag, och då är museet är stängt.

– Vi valde att fira henne på lördagen då fler har möjlighet att komma till museet, säger Peter Nordin, utställningsproducent på Västergötlands museum.

Utställningsproducent Peter Nordin med bildkonstnären Angelica Markén bland museets nuvarande utställningar.
Utställningsproducent Peter Nordin med bildkonstnären Angelica Markén bland museets nuvarande utställningar. Foto: Boel Ferm

Västergötland

För att vara aktuell som kandidat till Agnes de Frumeries pris ska konstnären ha visat prov på ett konsekvent och sammanhållet arbete där det egna uttrycket kombineras med en konstnärlig integritet och en tydlig förankring i vad Agnes de Frumerie refererade till som den ”poetisk-realistiska skolan”. I första hand riktar sig priset till konstnärer med anknytning till Västergötland.

Det blev Angelica Markén som fick mottaga det första stipendiet. Hon är en namnkunnig konstnär med ett flertal utställningar bakom sig, både i Sverige och internationellt. Till vardags bor hon i Göteborg, men återfinns ofta på Kinnekulle där familjen spenderar mycket tid. Så sent som i somras ställde hon ut under sommarsalongen i Götene.

Som konstnär fascineras Angelica av skuggvärldar och liminala platser, främst den mellan liv och död, anser museet.

– Det är en otroligt stor ära! Jag blev både rörd och glad, svarar Angelica Markén på den klassiska frågan ”Hur känns det?”.

Angelica Markén vistas gärna på Kinnekulle och ställde i somras ut där.
Angelica Markén vistas gärna på Kinnekulle och ställde i somras ut där. Foto: Boel Ferm

”Varm bekräftelse”

Hon har i många år periodvis hämtat mycket kraft och inspiration ur kvinnors gemensamma historia.

– Att då få ett utställningsstipendium i Agnes de Frumeries namn är som att få en varm bekräftelse genom tid och rum, säger hon.

Dagen för firandet och stipendieutdelningen, avslutades med att Peter Nordin visade den aktuella utställningen om Agnes de Frumerie, ”Av inre nödvändighet och med största lätthet”.

Ur motiveringen

Saxat ur den långa motiveringen står bland annat följande:

”... med envishet och trohet till sitt eget uttryck hållit fast vid ett konsekvent konstnärskap. Med sitt poetiska och ibland nästan surrealistiska måleri får Angelica Markén oss att upptäcka sidor hos oss själva som ibland kan vara lockande men också emellanåt skrämmande. Hennes outtröttliga utforskande av människans svagheter och styrkor, begär och drifter tvingar oss att både reflektera och att analysera.

Hennes verk ställer krav på vårt seende och vårt engagemang.”

Läs också

Artikeltaggar

GöteborgKinnekulleKonstMuseumNöje/KulturSkaraUtställningarVästergötlands museumVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.