Hoppa till huvudinnehållet

Portad man utsatte ny butik för upprepade stölder: ”Nu låter du mig va”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
De anställda i butiken lärde sig snabbt mannens knep att plocka varor ur kundkorgen ner i ryggsäcken. Stölderna fångades också av butikens övervakningskameror.
De anställda i butiken lärde sig snabbt mannens knep att plocka varor ur kundkorgen ner i ryggsäcken. Stölderna fångades också av butikens övervakningskameror. Foto: Polisen

Mannen som är boende i Vara kommun har sedan tidigare tillträdesförbud till en livsmedelsbutik efter flera stölder i.

Under hösten riktade han istället fokus mot en ny butik.

Upprepade gånger plockade han på sig varor utan att betala, och när personal sa ifrån blev han inte glad.

Nu åtalas han för flera stölder och ofredande.

Första händelsen som mannen åtalas för var den 31 juli i år. En anställd i en mindre livsmedelsbutik i Vara kommun hade tidigare samma dag uppmärksammat mannen när han skulle handla. Men det visade sig att han inte kunde betala och därför lämnade han butiken.

Efter en stund kom han tillbaka, han var då mycket påverkad och en ur kvinna som jobbade i butiken försökte uppmana honom att gå därifrån. Enligt förundersökningen började han istället skrika på alla som var inne i butiken och riva ner varor från hyllorna.

– Han liksom blåste upp sig och sträckte på sig. Sa till mig att: Nu låter du mig va, sluta tjata på mig annars går det illa. Jag pallar inte mer. Han gestikulerar vilt med armarna och slår ut dem mot mig, berättar kvinnan i förhör.

Återkommande stölder

Den händelsen efterföljdes sedan av upprepade stölder från butiken. Varorna som mannen vid fyra tillfällen plockade på sig under perioden augusti till november i år var som hämtade ur en handelslista. Det kunde handla om toalettpapper, chark- och frysvaror, läsk, yoghurt och fikabröd. Varor för några hundralappar varje gång och ibland mindre än så.

Stölderna uppmärksammades av butikens personal som snabbt lärde sig hur han först stoppade varor i en korg som han sedan försökte smyga över till den ryggsäck han bar. Sedan gick han till kassan och betalade för några andra varor. Stölderna fångades också av butikens övervakningskameror.

I förhör förklarar mannen, som är i 45-årsåldern, att han tagit varorna eftersom han var hungrig och saknade pengar.

Tidigare dömd

Nu åtalas mannen för fyra fall av ringa stöld samt ofredande. Han erkänner stölderna, men nekar till ofredandet. Butiken som mannen stulit varor från kräver också ersättning på 675 kronor som motsvarar värdet på varorna som stulits.

Mannen dömdes så sent som sommaren 2022 för liknande brottslighet. Då handlade det bland annat om stöld i en annan matvarubutik i Vara kommun som han dessutom var portad från för tidigare stölder. I samband med att den domen föll förekom mannen redan i 29 avsnitt i belastningsregistret.

Den senast drabbade butiken har även de nu ansökt om att mannen ska få tillträdesförbud.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerOfredandeStölderVara kommunÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.