Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det julfint i Nossebro – se årets gran komma på plats: ”Den är så bra placerad”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Under onsdagen hämtades årets julgran till centrala Nossebro. Natali Ekman Jörklander och sonen Sigge Hjalmarsson tycker att ädelgranen från Malma är väldigt fin.
Under onsdagen hämtades årets julgran till centrala Nossebro. Natali Ekman Jörklander och sonen Sigge Hjalmarsson tycker att ädelgranen från Malma är väldigt fin. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Nu är årets julgran här!

Likt förra året är det en ståtlig ädelgran, denna gång från Malma, som får smycka centrala Nossebro i vinter.

– Den är jättefin, jag tycker att den är så bra placerad här, för här ser man den ju, säger Natali Ekman Jörkander som tillsammans med sonen Sigge när granen kom på plats.

Under onsdagen hämtades årets julgran, en ädelgran från Malma. Lennart Nilsson tipsade om granen förra året, och i år har privatpersonen som äger den velat skänka den till Essunga kommun.

– Jag tipsade min dotter Pernilla som är kommunutvecklare på kommunen ifjol. Men då valde man ju en annan fin gran, förklarar Lennart Nilsson som nu har sålt gården där granen hämtas.

– Jag tycker att den är väldigt fin, det var därför som jag ville skänka den ifjol. Hon är jämn och fin.

”Det har inte varit lätt”

Eric Nyman är arbetsledare på gata, park på kommunen, och menar att det har varit svårt att få fatt i en passande bra julgran.

– Det har inte varit lätt, vi har inte fått in så många tips i år. Det är ju kommunutvecklarens pappa som tipsade om denna grannen så det var ju ren tur bara, säger han.

Eric Nyman, arbetsledare gata/park i Essunga kommun tycker att det går smidigt att såga av granen med den nya motorsågen.
Eric Nyman, arbetsledare gata/park i Essunga kommun tycker att det går smidigt att såga av granen med den nya motorsågen. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Vad är det som gör att just denna grannen är den perfekta?

– Den är en väldigt tät och fin ädelgran. Den har ju fått stå själv, så den är ju fin på flera sidor. Den måste nästan stå så här i en trädgård, själv så att den har grenar runt om.

Han fortsätter:

– Den är i minsta laget. Det är nog den minsta som vi har haft någon gång, tror jag utan att veta säkert.

Granen är cirka sex meter hög.
Granen är cirka sex meter hög. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Vad händer nu?

– Nu ska vi såga av den, lyfta över den till lastbilen och sedan åka med den till Nossebro. Den får inte ramla för då har vi misslyckats.

När kranen på lastbilen fästs runt stammen var det dags för motorsågen att göra sitt jobb. Med en ny motorsåg gick det snabbt och enkelt.

På fredag tänds belysningen i granen under julskyltningen.
På fredag tänds belysningen i granen under julskyltningen. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Den ståtliga ädelgrannen fick sig en tur på flaket och väl framme i Nossebro var det dags att få den på plats.

Då samlades det också några nyfikna åskådare. Bland annat Natali Ekman Jörkander och hennes ettåriga son Sigge Hjalmarsson.

Nathali Ekman och sonen Sigge beundrar julgranen som har kommit på plats.
Nathali Ekman och sonen Sigge beundrar julgranen som har kommit på plats. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Vad tycker ni om årets julgran?

– Den är jättefin, jag tycker att den är så bra placerad här, för här ser man den ju. Det är ju också tradition att se den tändas under julgranständningskvällen, så det blir mysigt, säger Natali Ekman Jörkander med ett stort leende.

Är det viktigt att ha en julgran i samhället?

– Ja, men det tycker jag. Det är ju extra kul att den är härifrån.

På fredag tänds belysningen i granen under julskyltningen.

Lennart Nilsson tipsade om ädelgranen förra året, i år får den smycka centrala Nossebro i vinter.
Lennart Nilsson tipsade om ädelgranen förra året, i år får den smycka centrala Nossebro i vinter. Foto: Victoria Svärd Karlsson
Foto: Victoria Svärd Karlsson

Artikeltaggar

Djur och naturEssungaJulLennart NilssonMalmaNossebro

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.