Hoppa till huvudinnehållet

Grästorp går samman i kampanj mot våldet: ”Detta är ett stort samhällsproblem”

Publicerad:
Kommundirektör Eva Dahl, kommunalråd Robert Fransson (M), kommunalråd Maria Toll (C) ställer sig bakom kampanjen Enough is Enough som är ett ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor och barn samt våld i nära relationer.
Kommundirektör Eva Dahl, kommunalråd Robert Fransson (M), kommunalråd Maria Toll (C) ställer sig bakom kampanjen Enough is Enough som är ett ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor och barn samt våld i nära relationer. Foto: Clara Carlsson

Under onsdagen kommer Grästorps kommun tillsammans med näringslivet och föreningslivet ställa sig bakom kampanjen Enough is Enough.

Ett initiativ för att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och barn samt våld i nära relationer.

– Det är viktigt att vi belyser, arbetar och lyfter frågan, säger Grästorp kommuns näringslivschef Anna Döse.

Idag, onsdagen den 22 november, kommer Grästorps kommun tillsammans med föreningslivet och näringslivet ställa sig bakom initiativet. Detta gör man i samband med det nationella initiativet ”En vecka fri från våld”, och det internationella initiativet ”orange week” som pågår mellan 17 till 26 november.

Enough is Enough startades för två år sedan i Lidköping och det är första gången som Grästorp ställer sig bakom kampanjen.

Med gul/svarta flaggor som hissas, mössor, t-shirts, uppsatta affischer och publicering på hemsidor och sociala kanaler hoppas man nå ut med budskapet – nu får det vara nog med våldet.

– Det våldsförebyggande arbetet pågår under hela året. Men det här blir ett statement på ett helt annat sätt, säger Mikaela Skogsberg, folkhälsostrateg i Grästorp och representant för Folkhälsorådet.

”Detta är ett stort samhällsproblem och det är en viktig fråga som vi väljer att upplysa under denna veckan”, säger Anna Döse, näringslivschef på Grästorp kommun.
”Detta är ett stort samhällsproblem och det är en viktig fråga som vi väljer att upplysa under denna veckan”, säger Anna Döse, näringslivschef på Grästorp kommun. Foto: Pressbild

Skrämmande siffror

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är det omkring 80 procent av våldet mot kvinnor som aldrig polisanmäls. 2021 anmäldes 38 700 misshandelsbrott, 27 600 sexualbrott varav 9 962 rubricerades som våldtäkt mot kvinnor eller flickor. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt och året om.

– De siffror som finns kring det som förekommer talar sitt tydliga språk. Detta är ett stort samhällsproblem och det är en viktig fråga som vi väljer att upplysa under denna veckan, säger Grästorp kommuns näringslivschef Anna Döse.

Hon fortsätter:

– Det är skrämmande siffror. Det är viktigt att vi belyser, arbetar och lyfter frågan, och det gör vi dels genom Enough is Enough, men också genom olika föreläsningar under hela den veckan.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är det omkring 80 procent av våldet mot kvinnor som aldrig polisanmäls.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är det omkring 80 procent av våldet mot kvinnor som aldrig polisanmäls. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera aktiviteter

Under veckan kommer det vara flera aktiviteter för att belysa ämnet.

Bland annat kommer Kulturhuset i Grästorp vara belyst med orange färg för att uppmärksamma ”orange week”, kommunen kommer ha en informationskampanj på sina sociala medier kring våld i nära relationer. Kvinnohuset Tranan och Kvinnojouren Linnean kommer ha föreläsning för det lokala näringslivet samt kommer även Linn Moser Hällen ha en digital föreläsning där alla är välkomna att delta.

Är du eller någon närstående utsatt för våld?

Om du misstänker att någon i din omgivning utsätts för våld är det viktigast att du vågar fråga och vågar bry dig. Det är vanligt att personer som lever med våld väljer att fortsätta relationen med sin partner, därför ska du våga fråga flera gånger.

Om du är orolig för någon annan eller att du själv är utsatt så finns det flera verksamheter du kan vända dig till:

Via Grästorp kommuns hemsida kan man gå in på våld i nära relationer samt stöd till våldsutövare.

Kvinnojouren Linnéan

Kvinnohuset Tranan

Socialtjänsten

Ring alltid 112 vid akut situation.

Detta händer i Grästorp under En vecka fri från våld

Kulturhuset kommer vara belyst med orange färg under veckan.

Informationskampanj på Grästorps kommuns sociala medier kring våld i nära relationer.

I bibliotekets utställning hittar man både skönlitteratur och facklitteratur som belyser ämnet.

Tisdag den 21/11 kommer föreläsare från Kvinnohuset Tranan och Kvinnojouren Linnean till Grästorp för att föreläsa för det lokala näringslivet.

Onsdag den 22/11 genomför Grästorps kommun ENOUGH IS ENOUGH som är en lokal aktivitet. Grästorps kommun, näringsliv och föreningsliv hissar flaggor, tar på t-shirts och mössor, sätter upp affischer och publicerar på hemsidor och sociala kanaler om ENOUGH IS ENOUGH.

Torsdag den 23/11 kan man lyssna på en digital föreläsning om våld i nära relationer med Linn Moser Hällen, socionom, handledare och författare specialiserad på våld. Föreläsningen är gratis och ingen anmälan behövs.

Artikeltaggar

Anna DöseBrott, lag och rättEnough Is EnoughGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)JämställdhetKulturhusetKvinnohuset TrananKvinnojouren LinnéanSociala medierVåld i nära relationerVåld mot kvinnorVåldtäkt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.