Hoppa till huvudinnehållet

De stickar hela året för att skänka bort: ”Det känns bra”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Gun, Monica, Lilian, Annki, Ellinor, Berit, Eleonor, Anita och Hanne har stickat under året för att skänka till Hela människan i Lidköping.
Gun, Monica, Lilian, Annki, Ellinor, Berit, Eleonor, Anita och Hanne har stickat under året för att skänka till Hela människan i Lidköping. Foto: Åsa Mwansa

Reumatikerföreningen Vara Grästorp Essunga har en grupp flitiga damer som handarbetar. Den här tiden på året skänker de sina alster till Hela människan i Lidköping.

– Det känns väldigt bra att göra detta, säger Gun Lööf Niklasson.

Under flera år har gruppen arbetat till förmån för välgörande ändamål. Ett år tillverkade de änglar av pärlor till halsband och örhängen. Efter försäljning skänkte de pengarna till Hospice Gabriel. De siktade från början på att få in ett par, tre tusen kronor.

– Men det blev över 18 000. En del sa att ”Jag struntar i änglarna, men här får ni 200 kronor”, berättar Hanne Sörensen.

Några år gick deras stickade plagg till utlandet, men de senaste åren har de gruppen vänt sig till Hela människan. Det är en ekumenisk organisation som verkar på drygt 60 platser över hela landet. Tolv kyrkor och kyrkliga organisationer är huvudman. Organisationen arbetar för människor som lever i en utsatt livssituation, för att minska utanförskap och ge möjlighet till förändring.

– Det känns väldigt bra att skänka våra plagg dit, för vi vet att de kommer till nytta, säger Gun.

Under tisdagen samlades alla vantar, västar, mössor, halsdukar och sockar in för vidarebefordran till Lidköping.

Handarbetsgruppen träffas varannan tisdag för att sticka, men däremellan görs en hel del arbete hemma.

– Jag har redan börjat med nästa års bidrag, säger Monica Esberg.

Artikeltaggar

EssungaEtik och religionGrästorpHela människanHospice GabrielLidköpingOrganisationerReumatikerföreningenVaraVälgörenhet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.