Hoppa till huvudinnehållet

Nu släpps Skaraborgs storslagna brädspel: ”I Skara startade hela berättelsen”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Sagolandet Skaraborg ska väcka vetgirigheten hos såväl barn som vuxna. Jessica Bergstrand, Patrik Erlandsson, Lars Vipsjö och Tomas Olausson hoppas att många vågar prova spelet.
Sagolandet Skaraborg ska väcka vetgirigheten hos såväl barn som vuxna. Jessica Bergstrand, Patrik Erlandsson, Lars Vipsjö och Tomas Olausson hoppas att många vågar prova spelet. Foto: Philip Alfredsson

Nu har du chansen att resa genom ett mytologiskt Skaraborg, fullt av skatter, spännande uppdrag – och olika former av sagoväsen.

Sagolandet Skaraborg är det nya brädspelet som ska locka till skratt, utmaningar och lärdomar om vår hembygd.

– I Skara startade hela berättelsen om cirkusdirektören som jagar sagoväsen och skatter i Skaraborg, berättar Patrik Erlandsson på Västergötlands museum i Skara.

Har du någonsin drömt om att få spela en karaktär och resa över ett Skaraborg där både elaka och hjälpsamma sagoväsen härjar?

Nu släpps brädspelet Sagolandet Skaraborg, som baseras på barnböckerna om Kira och Luppe.

Varje kommun i Skaraborg har en egen bok, där olika väsen och kända historiska platser förekommer. Böckerna har nu satts samman till en stor berättelse, som också går att spela i brädspelet.

Spelet har tagits fram av Högskolan i Skövde, alla kommuner i Skaraborg, Västergötlands museum, Platåbergens geopark och Lokrantz förlag.

– Arbetet har pågått sedan 2018, och det som vi har jobbat med under den senaste tiden är alla vackra illustrationer till spelet. Det känns kul och roligt att kunna släppa det i samband med julen och att historia har blivit ett intressant ämne i Sverige nu, säger Lars Vipsjö, forskare inom spelutveckling vid Högskolan i Skövde.

Är det en slump att spelet släpps i samband med att sällskapsspelet blev årets julklapp?

– Det kan tyckas som att vi valde ut datumet med omsorg, men det är faktiskt en lycklig slump!

Spelet passar alla från fyra år och uppåt. Och visst kan även vuxna lära sig något om Skaraborgs mytologi!
Spelet passar alla från fyra år och uppåt. Och visst kan även vuxna lära sig något om Skaraborgs mytologi! Foto: Philip Alfredsson

Ett roligt läroverktyg

Spelet rekommenderas för barn från fyra år och uppåt. Mytologier och sagors sanningshalt till trots, berättartraditionen har alltid varit stor i Skaraborg och är en viktig del i vår historia.

– Historia är hett nu! Med tanke på SVT:s storsatsning ser vi att intresset ökar och många blir allt mer nyfikna på Skaraborgs historia. Det finns mycket att berätta och genom spelet ger vi en rolig väg till kunskap, säger Tomas Olausson, utställningsansvarig på Kulturfabriken.

Skara först ut

Hela arbetet började i Skara, som gjorde den första boken som ligger till grund för berättelserna och numer spelet.

– I Skaras började vi hela bokserien. Jag var med och skrev Skaras bok och då hade vi lite dålig koll på vad det skulle bli för projekt. Det startade hela berättelsen om cirkusdirektören som jagar sagoväsen och skatter i Skaraborg, berättar Patrik Erlandsson på Västergötlands museum i Skara.

Det är skogstrollet Filimon som så hemskt gärna vill läsa böcker att han lämnar skogen men blir tillfångatagen när han kommer in till staden.

– Det är hans högsta önskan att läsa böcker, så när han träffar Lovis på biblioteket stannar han och hjälper till. Stifts- och landsbiblioteket är en så pass häftig miljö att vara i, och efter det har det blivit Bokäventyret, säger Erlandsson.

Hur känns det nu när böckerna blivit ett spel också?

– Jag tycker det är en naturlig utveckling. När det finns böcker för alla kommuner i Skaraborg och en stor samling av skatter, myter och legender att använda sig av blir det bra, menar han.

Spelet utspelar sig över slätterna i Skaraborg, där de som spelar får träffa alla möjliga väsen.
Spelet utspelar sig över slätterna i Skaraborg, där de som spelar får träffa alla möjliga väsen. Foto: Philip Alfredsson

Sagoväsen i respektive kommun:

Skara

Det är i Skara som Lovis träffar Kira och Luppe och skogstrollet Filemon för första gången.

Vänerns sjöfru

I Vänern utanför Lidköping och Läckö slott, håller sjörået Kajsa till. Hon är det sjörå som råder över Sveriges största sjö.

Vara

Bergasmeden Hummel i Skarstad är en sagodvärg av det sägenomspunna slaget som bor i ett berg uppkallat efter honom själv.

Götene

På den gamla gården Gum, mellan Källby och Götene, finns det vättar. Ibland tar de en tur och besöker ruinen av biskopsborgen i Husaby.

Grästorp

Vid Kringeliputt, en djuphölja i Göttorpsån nära Flakeberg i Grästorps kommun vaktar en gammelgädda en guldskatt.

Essunga

Från Essunga finns nedskrivna sägner från 1800-talet om människor som ägt förmågan att tillverka mjölkharar.

Källa: Skaraborg.nu

Artikeltaggar

BokäventyretBöckerHistoriaHistoriaKulturfabrikenMuseumPatrik ErlandssonSkaraSkaraborgSkatterSVTTeknik och vetenskapVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.