Hoppa till huvudinnehållet

BUP-akuten föreslås flytta till åttonde våningen: ”Påverkar barnens integritet”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Den röda dörren bakom Thérèse Ingvarsson, sjuksköterska BUP-akuten, är i dag ingången för barn och ungdomar som kommer in med akuta psykiska besvär. Nu finns det förslag på att flytta enheten till åttonde våningen och då är risken en rejäl omväg genom sjukhuset för de unga.
Den röda dörren bakom Thérèse Ingvarsson, sjuksköterska BUP-akuten, är i dag ingången för barn och ungdomar som kommer in med akuta psykiska besvär. Nu finns det förslag på att flytta enheten till åttonde våningen och då är risken en rejäl omväg genom sjukhuset för de unga. Foto: Helene Magnusson

– Det här påverkar barnens integritet i en utsatt situation.

BUP-sjuksköterskan Thérèse Ingvarsson är upprörd över förslaget att flytta BUP-akuten till mottagningen åtta våningar upp.

Vi har bestämt träff utanför den anonyma ingången till BUP-akuten på baksidan av Skaraborgs sjukhus i Skövde. Här inne jobbar sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, kuratorer, behandlingsassistenter och psykiatriläkare. Totalt är de 15-talet anställda.

Thérèse Ingvarsson berättar att de tar emot barn och ungdomar upp emot 18 år som är i akut behov av psykiatrisk vård. Ofta är barnen 14-15 år och uppåt.

– Det finns barn som kommer till oss med poliseskort eller ambulans. Barn som kommer med polisen kan vara försedda med både bojor och andra skyddsanordningar på grund av ett våldsamt beteende.

Hon förklarar att i dag kan de tas emot direkt från polisbilen eller ambulansen, till den akuta mottagningen som ligger i markplan.

– Barnet slipper utsättas för risken att någon annan bevittnar deras utsatta situation, menar Thérèse Ingvarsson.

Det är det som bekymrar henne allra mest. Hur ska de här utsatta barnen kunna slussas igenom hela sjukhuset för att komma till barnakuten, utan att deras integritet kränks?

Oroad över säkerheten

Men hon är också bekymrad över säkerheten för de barn och ungdomar som besöker den vanliga BUP-mottagningen.

– Våra barn är ibland oerhört utåtagerande och kan bli fysiska i sitt beteende. Ibland helt utan förvarning. Vi ser en risk i att utåtagerande barn agerar ut inför barn som är på ett besök till mottagningen.

Thérèse Ingvarsson är orolig över hur man kan slå vakt om barnens integritet och om säkerheten för de barn som kommer till vanliga BUP-mottagningen.
Thérèse Ingvarsson är orolig över hur man kan slå vakt om barnens integritet och om säkerheten för de barn som kommer till vanliga BUP-mottagningen. Foto: Helene Magnusson

Men egentligen är de inte helt säkra på var BUP-akuten kommer att hamna till slut. Den enda information de fått är att verksamheten ska flytta. Antingen den 31 december eller den 31 januari.

– Varför får vi inte veta alternativen? Och vi har inte sett någon risk- och konsekvensanalys, förklarar Thérèse Ingvarsson.

Marie Hufvudsson är verksamhetschef för bland annat barn- och ungdomspsykiatrin. Hon låter meddela i ett mejlsvar att det pågår ett arbete som handlar om en flytt av BUP akutansvar från plan ett till plan åtta, men det finns ännu inget färdigt förslag. ”Därför är det också för tidigt att lämna några kommentarer.”

Sedan tidigare har Skaraborgs sjukhusstyrelse beslutat att begära hos operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att få ta över dialysplatser från Falköping som i dag sköts av en privat aktör. Platserna skulle då flyttas över till Skövde. Dialysenheten är ligger alldeles intill BUP-akuten och BUP-lokalerna skulle kunna vara ett bra alternativ för de nya dialysplatserna.

Vi har ställt frågan till kommunikationsavdelningen om anledningen till flytten, men har inte fått något svar på den frågan.

Artikeltaggar

BarnBarn- och ungdomspsykiatriFalköpingMarie HufvudssonPsykisk ohälsaSkaraborgs sjukhusSkövdeVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.