Hoppa till huvudinnehållet

Sterilcentralen nära flyttas till Skövde – blir kvar i Lidköping: ”Det blev för dyrt”

Publicerad:
Enheten i Lidköping som steriliserar kirurgiska instrument, behöver inte flytta till Skövde. Anledningen är att det skulle bli för dyrt.
Enheten i Lidköping som steriliserar kirurgiska instrument, behöver inte flytta till Skövde. Anledningen är att det skulle bli för dyrt. Foto: Thomas Kühnel

Den steriltekniska enheten på Skaraborgs sjukhus i Lidköping får vara kvar.

Det fanns en risk att den skulle flyttas över till Skövde. Men efter beräkningar så har man nu satt stopp för det eftersom det skulle bli för dyrt.

På sterilcentralen, som den kallas i Lidköping, är uppgiften att sterilisera alla instrument som används i samband med kirurgiska ingrepp.

Det var sjukhusdirektör Stellan Ahlström som ville att verksamheten skulle utreda möjligheten i att flytta hela sterilcentralen i Lidköping till den steriltekniska enheten i Skövde. I Skövde har man få nya, större utrymmen i de nya akut- och servicelokalerna.

Stellan Ahlström förklarade att de på så sätt skulle kunna undvika framtida kostnader med nyinvesteringar när utrustning behöver bytas ut.

– Det är också en väldigt tajt sektor med steriltekniker. Det är svårt att kompetensförsörja och vi är sårbara med små enheter. Kompetensförsörjningen kan bli mer robust om vi kan koncentrera den till Skövde, menade han då.

Äventyrade patientsäkerhet

Steriltekniker Erica Lidholm i Lidköping var dock kritisk till förslaget. Hon menade att patientsäkerheten äventyrades.

– Det är inte säkert att instrumenten till en operation kommer att finnas i Lidköping när de behövs, sa hon.

Kanske är de då på vägen mellan Lidköping och Skövde. Det skulle krävas många transporter, fram och tillbaka mellan sjukhusen. Och för att ha instrumenten beredda vid varje operation, skulle det behövas flera uppsättningar av de dyra instrumenten, menade personalen i Lidköping.

De fyra i personalen i Lidköping förklarade också att de inte tänkte följa med till Skövde.

Nu kan det konstateras att sterilcentralen i Lidköping får stanna kvar.

– Ja, vi blir kvar, det blev för dyrt när vi räknat på det, berättar Erica Lidholm i ett mejl.

Artikeltaggar

LidköpingPatientsäkerhetSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmTransportVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.