Hoppa till huvudinnehållet

Popcornen redo för 29 filmer på en vecka: ”Hade annars inte visats i Skara”

Publicerad:
Skara filmfestival 2023 slår upp portarna. Fr.v. ordförande i Skara Bio Kontrast Laila Skantz, Svenska Bios Therese Albien,  Gunilla Larsson och Birgitta Johansson.
Skara filmfestival 2023 slår upp portarna. Fr.v. ordförande i Skara Bio Kontrast Laila Skantz, Svenska Bios Therese Albien, Gunilla Larsson och Birgitta Johansson. Foto: Elin Andersson

Popcornen är redo, liksom Skara Bio Kontrast och Svenska Bio, inför Skara filmfestival.

På en vecka serveras 29 filmer.

– Man klarar många filmer på en vecka, men kanske inte alla, säger Gunilla Larsson bland arrangörerna.

Förra året var det 20-årsjubileum och nu rullar Skara filmfestival vidare. Under en veckas tid kommer hela 29 filmer att visas.

– Förra året tror jag att det var lite svårare filmer. I år verkar det vara lättare att välja. När vi väljer ut dem läser vi om dem och i år är det bättre filmer vi har valt, tycker Birgitta Johansson som är med i arrangerande föreningen Skara Bio Kontrast.

Kanske är hennes analys av filmerna korrekt redan på förhand, för till flera av dem håller biljetterna på att ta slut en vecka innan filmfestivalen startar på torsdag.

Det är inget särskilt tema över årets filmer.

– Nej, det är för ung och gammal, breda och smala filmer. Men det är många filmer som annars inte alls hade visats i Skara, så det är kul, säger Therese Albien som jobbar på Svenska Bios Grand i Skara.

Laila Skantz,  Gunilla Larsson, Birgitta Johansson och Therese Albien är några av alla de som hjälper till med Skara filmfestival.
Laila Skantz, Gunilla Larsson, Birgitta Johansson och Therese Albien är några av alla de som hjälper till med Skara filmfestival. Foto: Elin Andersson

Disney och Iran

Invigningsfilmen är ett kostymdrama från Neapel, i form av ”Caravaggios skugga” som samtidigt är en förhandspremiär. Sedan blir det en god blandning allt ifrån mastdontfilmen ”Killers of the flower moon” av Martin Scorsese och klassikern Bambi av 100-årsjubilerande Disney till ”Son of the Mullah” om en iransk journalist med familj som lever instängda och under skydd.

– Nahid Persson som har gjort den filmen kommer hit och berättar. Hon kommer själv från Iran från början och att hon kommer till Skara är jättestort tycker jag, menar Skara Bio Kontrasts ordförande Laila Skantz.

Popcornen svårast

Förutom film, film och åter film så handlar festivalen om att arrangörerna sätter samman fem personer per visning för att bemanna med allt ifrån hembakta kakor vid fikat, försäljning av donerade möbler vars förtjänst skänks till Läkare utan gränser, och att rent praktiskt visa filmerna.

– Det som är svårast är att få upp popcornen när man städar efter filmerna, skrattar Birgitta Johansson som ändå inte vill vara utan tilltugget.

Nu kommer popcornen göras redo när ridån går upp för Skara filmfestival anno 2023.

Skratt, allvar och barndans – filmfestival fyller 20 år: ”Blir lite coolare”Vill starta utbildning för krigsskador på samhället med dubbla antalet brandmän

Artikeltaggar

Bio KontrastDisneyFilmFilmerFilmfestivalerIranMartin ScorseseNahid PerssonSkaraSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.