Hoppa till huvudinnehållet

SD avgör budgeten i Götene – så tänker partiet rösta: ”Vi har en favorit”

Publicerad:
Heléne Granbom Angerheims parti blir tungan på vågen vid budgetbeslutet.
Heléne Granbom Angerheims parti blir tungan på vågen vid budgetbeslutet. Foto: Jens Fritzson

Inget av de politiska blocken har majoritet i Götenes kommunfullmäktige. Det bäddar för att SD avgör vilket budgetförslag som blir verklighet.

– Vi har en favorit, säger Heléne Granbom Angerheim (SD).

På måndag klubbas Götene kommuns budget för nästa år. NLT har tidigare presenterat de båda budgetförslagen som lagts fram.

Under den nuvarande mandatperioden har Sverigedemokraterna rollen som vågmästare och kan således fälla avgörandet om de båda blocken inte är överens.

– Det är första gången vi är i den positionen här i Götene och det är förstås spännande. Vi har tagit hjälp från SD-partigrupper i andra kommuner om hur vi ska agera. Vi vill givetvis hela tiden göra det bästa av situationen, säger Heléne Granbom Angerheim.

Mandatfördelningen

Götenealliansen (GF, M, C, KD, L och MP): 20

Röda oppositionen (S och V): 15

SD: 6

”Stämmer mer överens”

När det gäller budgeten saknar Götenealliansen en röst för att försäkra sig om att deras alternativ får bifall, såvida SD inte lägger ner sina röster. Minoritetsstyret har 20 av 41 röster i kommunfullmäktige.

Granbom Angerheim säger att det lutar åt att SD kommer rösta på Götenealliansens budgetförslag.

– Det finns både för- och nackdelar med båda förslagen, men deras budget stämmer mer överens med vår partilinje. Deras budgetförslag brukar också ligga i linje med vad vi tycker.

Utegym och badhus – så vill Götenealliansen satsa: ”Vi har lagt en bra budget”

Vill slopa MTB-satsning

Vid måndagens fullmäktigemöte, där det väntas bli en het debatt kring budgeten, kommer SD föreslå några ändringsyrkanden, bland annat att det inte läggs två miljoner kronor på MTB-satsningen i Kinnekullebacken.

– Vi är inte så fascinerade över den satsningen, och framförallt inte att den läggs in i en budget som väntas gå med minusresultat.

Götenealliansen budgeterar med ett minusresultat på fyra miljoner kronor för 2024.

Efter överklagan – uppstädning i Kinnekullebacken får vänta

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiGöteneGötene kommun (org)GötenealliansenKommunfullmäktigePolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.