Hoppa till huvudinnehållet

Scoutledaren Max, 23, överraskad – fick fin utmärkelse: ”Blev helt chockad”

Publicerad:
23-årige Max Buder fick utmärkelsen Årets unga avdelningsledare 2023 för sitt engagemang i Levene scoutkår.
23-årige Max Buder fick utmärkelsen Årets unga avdelningsledare 2023 för sitt engagemang i Levene scoutkår. Foto: Åsa Mwansa

Scoutledaren Max Buder gick som vanligt till ett torsdagsmöte i Stora Levene. Det han inte visste var att han under kvällen skulle överraskas med utmärkelsen Årets unga avdelningsledare.

– Jag blev helt chockad, säger han med ett leende.

Max Buder är scoutledare i Levene Scoutkår, för gruppen Äventyrarna med barn mellan 11 och 16 år. Han började själv som scout när han gick i tvåan och har nu varit ledare i drygt fem år.

Under det aktuella torsdagsmötet dök det upp en person han inte kände igen, och hon började prata om ett pris som skulle delas ut. Hon var från styrelsen för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, som Levenekåren tillhör.

– Jag hann inte reflektera över vad det handlade om innan hon sa mitt namn. Då märkte jag på reaktionen att alla andra visste om det, säger Max.

Hans ledarkollegor hade utan hans vetskap nominerat honom till Årets unga avdelningsledare.

Omtumlande

I motiveringen lyftes bland annat att Max är en ansvarsfull och trygg ledare som scouterna vänder sig till, att han är aktiv i ledarteamets planeringsarbete och ofta kommer med nya roliga idéer. Han är inte rädd att reda ut situationer som uppkommer och är en förebild för scouterna, ställer alltid upp och gör det där lilla extra.

”Att bara säga tack låter så lite jämfört med vad jag fick, men det var allt jag fick ur mig där och då”
Max Buder

Max menar att han kan hantera en enstaka komplimang, men att få en utmärkelse med en lång motivering blev svårt för honom att ta in.

– Hur ska man tacka för det här? Att bara säga tack låter så lite jämfört med vad jag fick, men det var allt jag fick ur mig där och då, säger han.

Tillsammans med övriga ledare är de ett lag och Max menar att han har fått utrymme att utvecklas och komma in i ledarrollen tack vare sina äldre kollegor. Alla ledare tillsammans gör att scoutkåren i Stora Levene har möjlighet att leva vidare.

Det är en populär verksamhet och grupperna fylls år från år. Max framhåller att det är en verksamhet där alla får vara med, var och en efter sina förutsättningar. Ingen behöver sitta på avbytarbänken.

De yngsta deltagarna går i Spårarna, från andra till tredje klass. Fyror och femmor går i Upptäckarna, och från sexan till nian är det Äventyrarna som gäller.

Eld och läger

I de yngre grupperna tycker deltagarna att det är mest spännande att lära sig göra upp eld.

– Sen får de åka på ett veckoläger per år från årskurs fyra och det kan vara var som helst i Sverige. I somras var det utanför Kalmar och förra året utanför Kristianstad, säger Max.

Enligt Max är scout är något man är och inte släpper, även om man skulle flytta från orten. ”Det skulle kännas konstigt”, säger han.
Enligt Max är scout är något man är och inte släpper, även om man skulle flytta från orten. ”Det skulle kännas konstigt”, säger han. Foto: Åsa Mwansa

För Max Buder är scout något man är, och inte släpper. Särskilt inte när man har varit med lika länge som han.

– Det skulle kännas konstigt att sluta. Om jag hade flyttat härifrån så hade jag nog fortfarande varit delaktig och betalat medlemsavgift, säger han.

Max har växt upp i Stora Levene och han trivs att bo där, inte minst för att det är lugnt.

– Det är inte den här stressen som jag upplever med mina kompisar när jag hälsar på dem i Stockholm. Om de missar en tunnelbana och får vänta i fem minuter stressar de upp sig mer över det, än om jag missar tåget och får vänta i två timmar. Det är skillnaden.

Max Buder

Ålder: 23 år

Bor: Stora Levene

Arbete: Elevassistent

Fritid: Scoutledare, löpning och simning

Favoritartist: Avicii

Äter gärna: Schnitzel

Tittar på: Fotboll

Artikeltaggar

KalmarKristianstadNöje/KulturNykterhetsrörelsens scoutförbundSimningStora Levene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.