Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen backar från sin idé – föreningen: ”Aldrig varit på tal att vi ska lägga ner”

Publicerad:
Essunga IS ordförande Bertil Johansson menar att det aldrig har varit aktuellt att sälja deras klubblokal med tillhörande mark, samt att deras förening inte ska läggas ned.
Essunga IS ordförande Bertil Johansson menar att det aldrig har varit aktuellt att sälja deras klubblokal med tillhörande mark, samt att deras förening inte ska läggas ned. Foto: Victoria Svärd Karlsson

I förra veckan berättade NLT att Essunga kommun erbjudit Nossebro scoutkår att ta över Essunga IS anläggning på Ekvallen, då de ska lägga ned sin verksamhet.

Något som aldrig har varit aktuellt.

– Det har aldrig varit tal att vi ska läggas ner, säger Essunga IS ordförande Bertil Johansson.

I försöken att hitta en lösning med nya lokaler för Nossebro scoutkår, gick kommunalrådet Daniel Andersson (M) ut och sa att de har hittat ett nytt alternativ för scoutkåren.

Det gick ut på att scouterna skulle ta över Ekvallen och Essunga IS klubblokal, för att EIS skulle lägga ner sin verksamhet och därför ville sälja tomt och lokal.

Något som inte stämmer menar Bertil Johansson, ordförande i Essunga IS.

– Daniel ringde mig för x-antal veckor sedan och frågade mig hur vi hade det med vår verksamhet i Essunga. Vi har ju haft ungdomslag som har spelat här men inte de senaste året, så då var tanken att scouterna skulle komma till Ekvallen och titta på det. Så kan vi eventuellt hyra ut det till dem. Det var min tanke, säger han.

Han menar att visionen var att hitta en tillfällig lösning där scouterna kunde vara fram tills de hittar något annat som passar deras verksamhet bättre. Samtidigt som fotbollsföreningen kunde få in intäkter genom en hyra.

– Då framkom det när vi var på Ekvallen att det inte var aktuellt från scouternas sida att hyra lokalen, det var i så fall att köpa det. Då sa jag att ”detta måste vi undersöka i så fall, det är inget som jag kan besluta om själv”.

Efter träffen med scoutföreningen och Essunga kommun på Ekvallen får de andra medlemmarna läsa om planerna i NLT och Bertil Johansson blir nedringd.

– Det har aldrig varit på tal om att vi ska lägga ner, och att Ekvallen ska säljas. Det blir många äldre här som blir upprörda och undrar vad som händer.

Scoutföreningen har ändå tackat nej till förslaget, som Bertil Johansson anser inte finns kvar längre.

– Jag tänker inte undersöka något som inte är relevant överhuvudtaget. Nu finns inte förslaget kvar till scouterna, de har sagt nej nu.

”Det är väl mitt fel”

Kommunalrådet Daniel Andersson (M) säger att kommunen och scouterna aldrig hade besökt Ekvallen om det inte vore för att fotbollsföreningen var intresserade av att sälja klubblokalen samt tillhörande mark.

– Rent formellt har de inget årsmötesbeslut på att det ska göra det ena eller det andra. Det är klart att nu i efterhand skulle jag ju sagt det att, de inte har något årsmötesbeslut på det. Det är väl mitt fel tänker jag, för det är ju den formella gången, säger Daniel Andersson (M).

Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun.
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun. Foto: Cecilia Isberg

Hur hade det blivit om scouterna hade sagt ja till det här alternativet?

– Då antar jag att Essunga IS hade fått kalla till ett årsmöte, jag kan inte deras stadga men utifrån vad stadgarna säger så anar jag att det hade krävts två årsmötesbeslut, Andersson fortsätter:

– Kommunstyrelsen hade gjort en förfrågan till Essunga IS, och så hade de fått hantera det på sedvanligt vis. Det hade varit den formella gången.

Kan man bara lova bort någonting sådär när det inte är helt förankrat hos alla?

– Egentligen inte. Bertil sa till mig i telefon att det är några som jobbar med Ekvallen och som helst vill ha sålt det innan nyår. Det var det, men nu backar han lite ifrån det. Lite knivigt är det. Det håller jag med om. Men det här var ett alternativ som diskuterades och sedan hade kommunen skött det på sitt sätt och föreningen skött det på sitt sätt.

Det känns slarvigt?

– Ja. Men samtidigt, den information jag gick ut med i tidningen var den jag fick av Bertil utifrån våra samtal, men jag har inga mejl som stödjer det här. Det här har varit ett förslag som har kommit upp under resans gång. Jag blev också förvånad när han ringde till mig. Jag har ju inte pratat med några andra i styrelsen, för han är ju ordförande.

Daniel Andersson fortsätter:

– Frågan är död då scouterna tackade nej. Vi är ju på någon slags nollpunkt igen då.

Kommunen vill ha scouternas mark: ”Vi känner oss överkörda”Kommunen hotar med tvångsinlösen – om scouterna inte går med på förslagen

Artikeltaggar

BeslutDaniel AnderssonEkonomiEkvallenEssungaFörsäljningFotbollModeraternaNossebroStyrelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.