Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Tretusen personer i Sverige söker varje år vård efter att ha skadats av hundar.

Trots det görs det bara mentaltester på i genomsnitt 50 hundar om året.

– Det kan få till följd att farliga hundar inte stoppas, säger polisens hundtestare Patrik Hopstadius i Umeå till Sveriges radio Ekot.

Enligt flera experter, som medverkar i P1 Dokumentärs miniserie Kamphundarna, borde fler hundar som bitit människor eller djur mentaltestas.

När en hund attackerar en människa eller ett djur är det sedan 2018 länsstyrelsen där hunden hör hemma som har ansvar för att bedöma om ett mentaltest ska beställas. Testet utförs sedan av polisen. (TT)

Över 100 personer har frihetsberövats efter påskupploppet i Sveaparken i Örebro 2022. Men utredningen är långt ifrån klart och polisen ber om hjälp framåt.

”Nu behöver vi allmänhetens hjälp med att identifiera ett femtiotal personer som är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet”, säger kommenderingschef Henrik Dahlström i ett pressmeddelande.

Polisen har på sin sajt publicerat bilder på 51 personer och efterlyser tips för att identifiera dem. (TT)

Världen

Uppemot 50 000 liter sojaolja har släppts ut i industri- och hamnområdet Öra i Fredrikstad i Norge, rapporterar VG.

Läckan har nått älven Glomma, som har två utlopp i Fredrikstad.

– Det är ett relativt stort utsläpp som har runnit ut i Glomma. Det ligger ett större fågelreservat söder om utsläppsplatsen, som naturligtvis nu hotas, säger en insatsledare vid polisen till tidningen.

I fågelreservatet finns fler än 250 registrerade arter. Enligt Jørn Bustgaard, beredskapsledare i Fredrikstads kommun, ligger fokus för arbetet på att begränsa skadorna och att förhindra fortsatt spridning, skriver VG med hänvisning till Fredriksstad Blad. (TT)

Nordkorea har meddelat att man kommer att genomföra ytterligare en uppskjutning av en militär satellit någon gång mellan 22 november och 1 december, skriver den japanska kustbevakningen på sin sajt.

Uppskjutningen skulle bli den tredje gången i år som Pyongyang försöker få en spionsatellit i omloppsbana.

De två tidigare försöken, i maj respektive augusti, misslyckades.(TT)

Artikeltaggar

Djur och naturFredrikstadGlommaHusdjurNorge

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.