Hoppa till huvudinnehållet

Här slipper invånarna en skattehöjning: ”Vi ska inte fatta några panikåtgärder”

Publicerad:
Foto: Martina Holmberg / TT

En ansvarsfull budget.

Så beskriver de båda kommunalråden 2024:s budgetförslag som har skickats vidare till beslut i kommunfullmäktige.

Och grästorparna kan vara lugna. Skatten kommer inte att höjas.

– Vi ska inte fatta några panikåtgärder. Höja skatten är det sista vi vill göra, säger de båda kommunalråden.

Ett budgetförslag för 2024 har tagits fram och godkänts av eniga kommunpolitiker i Grästorps kommunstyrelse.

– Vi har en god grund att stå på eftersom vi rider på tidigare goda år. Därför har vi vågat sätta en budget med låga mål, säger kommunalråd Maria Toll (C).

Med tanke på hur omvärlden - med krig, räntelägen och lågkonjunktur - ser ut är det många kommuner som kommer att ha det skralt i kassan i flera år framåt. Speciellt små kommuner som Grästorp. Lägg där till att befolkningsnivån i Grästorps kommun just nu sjunker.

Grästorpsborna blir färre - men många blir hemvändare

– Vi har tappat cirka 140 invånare på ett år. Förvaltningen har fått i uppdrag att analysera varför vi förlorar så många invånare. Vår målsättning nu är att minst bromsa detta och att få det till att börja vända, men innan vi kan göra det måste vi ta reda på varför vi tappar invånare, berättar kommunalråd Robert Fransson (M).

Maria Toll (C)
Maria Toll (C) Foto: Centerpatiet
Robert Fransson (M)
Robert Fransson (M) Foto: Mats Rosqvist

En kommuninvånare ger generellt 65 000 kronor i skatteintäkter, därför kan invånartapp ställa till det rejält för en liten och redan ekonomipressad kommun.

Men någon skattehöjning föreslås inte till kommunfullmäktige, definitivt inte. Den ligger orörd på 21,99 kronor.

– Nej, vi ska inte fatta några panikåtgärder. I det här förslaget har vi en oförändrad skattesats. Höja skatten är det sista vi vill göra, säger de båda kommunalråden.

Satsar på centrumutveckling

Inte heller kommer man, enligt budgetförslaget, att skära ner på något i den kommunala verksamheten. Däremot kommer man att pausa vissa projekt och prioritera andra.

– Bland annat pausar vi byggnationen av cykelväg till Tengene, säger Maria Toll.

Områden som kommer att prioriteras är akuta fastighetsåtgärder där den största investeringen under 2024 är tak- och ventilationsbyte på kommunens hus, projektering av bostadsområden och förstudier på potentiell verksamhetsmark.

– I stort handlar det om Grästorps utveckling, att fortsätta växa och vara attraktiva. I dag ligger vi långt efter med att kunna erbjuda företag verksamhetsmark.

Grästorp ska vara tryggt och snyggt, något man tänker på i budgetförslaget som ska tas beslut om i kommunfullmäktige på måndag.
Grästorp ska vara tryggt och snyggt, något man tänker på i budgetförslaget som ska tas beslut om i kommunfullmäktige på måndag. Foto: Sandra Hultman

Vidare vill Grästorps kommun också fokusera på asfaltering och gatuunderhåll, dels för att prioritera ortsbornas trygghet, men också för att locka fler till kommunen - ett välskött samhälle ser trevligare ut än ett med eftersatt underhåll.

Gör klart vid Mjölån

Man vill också avsätta 400 000 kronor till det fortsatta arbetet med digitala satsningar i den kommunala verksamheten.

– Vi planerar för att fortsätta med alla skyfallsåtgärder och gå i land med det arbete som påbörjats med dessa, säger Maria Toll.

5,5 miljoner planeras att avsättas för att avsluta skyfallsåtgärden som pågår vid Mjölån.

Om budgetförslaget går igenom eller inte kommer kommunpolitikerna bestämma på kommunfullmäktigemötet i Grästorps konserthus 27 november.

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiGrästorpGrästorps kommunGrästorps konserthusKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMaria TollModeraternaRobert FranssonSkatterSödergatanTengene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.