Hoppa till huvudinnehållet

Företagare fick sjukpenning trots dagligt arbete – krävs på halv miljon

Publicerad:
En Lidköpingsbo krävs på en halv miljon efter att ha jobbat trots att han fick sjukpenning.
En Lidköpingsbo krävs på en halv miljon efter att ha jobbat trots att han fick sjukpenning.

Lidköpingsbon ska enligt ett läkarintyg haft 100 procent nedsättning av arbetsförmågan. Men det visade sig att bedrev eget företag och jobbade varje dag.

Nu krävs han på närmare en halv miljon kronor av Försäkringskassan efter att ha fått för mycket i sjukpenning under flera år.

Utredningen visar att Lidköpingsbon, som är i 50-årsåldern, varit huvudman i ett bolag i flera år och haft daglig kontakt med kunder samt varit ansvarig för bokföring och fakturering. Verksamheten ska ha varit omfattande med intäkter för flera miljoner kronor.

Enligt ett läkarintyg, där han beskrivs bland annat för att ha koncentrationssvårigheter, svårigheter att ta instruktioner, planering och strukturering, ska mannen ha haft 100 procent nedsättning av arbetsförmågan.

Trots det ska mannen ha arbetat varje dag.

”Försäkringskassan bedömer att du genom din arbetsinsats i uppvisat en förmåga att både planera och strukturera arbete, följa instruktioner och att fokusera”, skriver Försäkringskassan.

Försäkringskassan kräver nu Lidköpingsbon att betala tillbaka drygt 480 000 kronor som han fått för mycket i sjukpenning under cirka två och halvt år.

Artikeltaggar

FörsäkringskassanLidköpingSjukpenningVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.