Hoppa till huvudinnehållet

Fick svåra men efter mordförsök – nekas ersättning: ”Inblandad i olaglig verksamhet”

Publicerad:
Brottsoffermyndigheten nekar mannen ersättning.
Brottsoffermyndigheten nekar mannen ersättning. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

En Skarabo dömdes till åtta års fängelse efter att ha knivskurit en man svårt i ett bostadsområde i Skara.

Nu nekas brottsoffret, som drabbades av bestående men, ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Den var i början av januari förra året som polisen larmades om en knivskärning till adress på Kronängsgatan i Skara.

På plats möttes de av en man som utsatts för flera knivhugg och som låg i sin egen blodpöl. Mannen hade bland annat flera stickskador i bröstkorgen samt en skada på arm-huvudartären, cirka två centimeter från aortaavgången, och flögs med ambulanshelikopter till sjukhus med livshotande skador. Mannen, som förlorat över fyra liter blod, drabbas även av stroke på grund av den omfattande blodförlusten.

En då 25-årig Skarabo greps dagen efter dådet och döms sedermera till åtta års fängelse för mordförsök.

Förlorade över fyra liter blod i knivdåd – Skarabo åtalas för mordförsökBrottsoffret fick svåra men efter knivhugg – Skarabo dömd till åtta års fängelse

Nekas ersättning

Brottsoffret har ansökt om brottsskadeersättning, en ersättning som staten kan står för i de fall som en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet och om offret inte har någon försäkring som ger full ersättning.

Ansökan har dock avslagits, även om Brottsoffermyndigheten anser att brottet i sig kan ge rätt till ersättning. Dock bedömer myndigheten att det är övervägande sannolikt att det brott som mannen utsattes för har ett narkotikarelaterat samband.

”Genom din inblandning i sådan olaglig verksamhet har du, trots att du då inte längre var intresserad att göra affär, utsatt dig för en ökad risk att skadas. Brottsskadeersättningen ska därför jämkas. Enligt myndighetens praxis jämkas ersättningen till noll”, skriver Brottsoffermyndigheten i beslutet.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättBrottsoffermyndighetenFängelseHotMordförsökSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.