Hoppa till huvudinnehållet

Rondeller i Lidköping snyggas till nattetid – så påverkas trafiken: ”Mer inbjudande”

Publicerad:
Utsmyckningen i Ågårdsrondellen har innehållit små glas- och porslinsskärvor och lämpade sig inte för rensning för hand. Nu ska porslinet bort och ersättas med blommor.
Utsmyckningen i Ågårdsrondellen har innehållit små glas- och porslinsskärvor och lämpade sig inte för rensning för hand. Nu ska porslinet bort och ersättas med blommor. Foto: Sören Turesson

Ljungheds- och Ågårdsrondellen i Lidköping ska bli vackrare – men också säkrare för personalen. På måndagskvällen inleds arbetet med att smycka om rondellerna.

– Det kommer att bli mer lättskött och en inbjudande blomsterprakt till våren, säger Caroline Hagström på kommunen.

Mellan den 20 och 30 november pågår ett arbete i Ljungheds- och Ågårdsrondellerna i hopp om att få ett mer tilltalande utseende. Under kvällar och nätter (från klockan 19 till 06) kommer även trafiken i rondellerna att påverkas. Vissa perioder behövs trafiken stängas av och bilisterna leds då om till närliggande gator.

Caroline Hagström, sektorchef för serviceavdelningen på Lidköpings kommun, berättar att det är Trafikverkets entreprenörer som utför arbetet på kommunens initiativ.

– Det här är en fråga som varit uppe under en längre tid. Det har varit en del skriverier i NLT och vi har också mottagit kritik för skötseln av de större rondellerna i Lidköping. Därför känns det väldigt bra att vi kommit till skott och inleder arbetet både vid Ågården och Ljunghed, säger hon.

Tidigare har det varit en utsmyckning med porslinskonstverk, givet kopplat till porslinsstaden Lidköping. Det har dock, enligt Caroline Hagström, vuxit mycket ogräs emellan och när detta rensats har personalen riskerat att få skärskador.

– Det har blivit en arbetsmiljöfråga. Parkchefen säger att personalen skär sönder händerna på konstverket när det ska rengöras. Nu ska man undersöka om det går att göras med maskin istället. Utmaningen där är att porslinsskärvor kan träffa bilar under sopningen, sa servicenämndens ordförande Karl Wiktorsson till NLT i maj 2022.

Caroline Hagström, chef för sektor service i Lidköpings kommun
Caroline Hagström, chef för sektor service i Lidköpings kommun Foto: Sören Turesson

”Mer välkomnande”

Maskinerna gjorde dock inte arbetet säkrare.

– När vi har använt maskinerna har det förekommit att de vassa glasskärvorna flugit iväg. Nu känner vi att det är dags att göra rondellerna mer lättskötta och dessutom göra entréerna till staden mer välkomnande, säger Caroline Hagström.

Under de tio kommande dagarna tas alla porslinsdelar bort och i stället ska nya blommor planteras.

– Det kommer att bli en härlig blomsterprakt till våren. Vår förhoppning är att alla som kommer till Lidköping, inkluderat invånarna själva, ska mötas av något de uppskattar i en större utsträckning. Om jag ska vara ärlig så har rondellerna sett ganska tråkiga ut de senaste åren, säger Caroline Hagström.

Sedan tidigare har ett liknande arbete gjorts i Skararondellen. Framåt är det också tänkt att kommunen ska titta närmare på Örslösarondellen och se om den kan göras finare.

Udda problemet – konstverk i rondell skadar personalen: ”Skär sönder händerna”
Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Caroline HagströmLidköpingLidköpings kommunSkararondellenTrafikTrafikverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.