Hoppa till huvudinnehållet

Praktfulla byggnaden måste renoveras – då tvingas butiker flytta ut under flera månader

Publicerad:
I april måste butikerna Asplunds och Tillsammans flytta ut från sina lokaler, om än tillfälligt, då man påbörjar en renovering av husgrunden.
I april måste butikerna Asplunds och Tillsammans flytta ut från sina lokaler, om än tillfälligt, då man påbörjar en renovering av husgrunden. Foto: Felicia Stadling

I början av gågatan, precis vid Nya stadens torg, ligger en av Lidköpings pampigaste fastigheter – som nu står inför en omfattande renovering.

Renoveringen innebär att butikerna Asplunds och Tillsammans som finns i huset måste flytta till tillfälliga lokaler under perioden.

Det var på 1860-talet som den praktfulla byggnaden på Stenportsgatan (början av gågatan) i Lidköping byggdes.

På den tiden var det vanligt att man byggde husgrunden på en så kallad rustbädd, vilket är en grundläggningskonstruktion med korsvis anordnade lager av virke som underlag för murverk och vägbank, till exempel.

Börjat ruttna

Metoden kan dock medföra problem som sättningar i grundkonstruktionen, vilket är fallet i byggnaden på gågatan.

– Vi har tittat på detta under många och vet nu vad sättningarna beror på. Så för att undvika ytterligare skador återstår bara att förstärka grunden på bästa sätt, förklarar Eric Bäckström, förvaltare av fastigheten, och fortsätter:

– Att huset vilar på en rustbädd fungerar bra så länge den ligger under grundvattennivån, men då nivån har sänkts har det kommit in syre, och då börjar rustbädden ruttna, förklarar Eric Bäckström, förvaltare av fastigheten.

Renoveringen kommer pågå i ett halvår.
Renoveringen kommer pågå i ett halvår. Foto: Felicia Stadling

Det i sin tur leder till att fastigheten kan få skador på bland annat fasad, stomme och bjälklag.

– Om det sker mister fastighetens grund hela sin bärighet. Det är ju ett helt fantastiskt hus som många går förbi, då är det viktigt att rätta till det som är skadat så det kan fortsätta vara fint, menar Eric Bäckström.

Ett halvår

Renoveringen beräknas pågå under ett halvår, där man jobbar med grunden inifrån huset. Det innebär också att butikerna Asplunds och Tillsammans måste flytta ut under perioden arbetet pågår.

På Asplunds håller man på att jobba fram en lösning, men de kan i nuläget inte ge ett konkret svar på frågan om var man kommer hålla till.

– Det bestäms och blir klart förmodligen någon gång under denna vecka, säger Malin Synnergren, som driver butiken ihop med sin mamma Ann-Sofie.

Byggt 1884

Huset i hörnet av Nya stadens torg och Stenportsgatan, kallat Belfrages hus, stod klart 1884. Byggmästare var Johan Petter Andersson, född 1851 i Sandhult och död i Lidköping 1898

Källa: Vänermuseet

Artikeltaggar

Bostad och byggenButikerFastigheterLidköpingRenoveringarStenportsgatan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.