Hoppa till huvudinnehållet

Nya elchockvapnet ska förhindra dödsfall: ”Syftet är att slippa skjuta ihjäl personer”

Publicerad:
Utbildningar inför att polisen utrustas med det nya elchockvapnet ECV pågår för fullt, bland annat av Benny Stridh som vanligtvis håller till på polisutbildningen i Borås.
Utbildningar inför att polisen utrustas med det nya elchockvapnet ECV pågår för fullt, bland annat av Benny Stridh som vanligtvis håller till på polisutbildningen i Borås. Foto: Sören Turesson

Under första kvartalet 2024 kommer Skaraborgspoliser i yttre tjänst att utrustas med elchockvapen, ett komplement i utrustningen som förhoppningsvis kommer göra insatserna säkrare för både polis och misstänkt.

– Hela syftet är att slippa skjuta ihjäl personer, säger polisen Benny Stridh.

– Polisen här. Ta det lugnt – släpp den!

Framför patrullen står en agiterad person med ett tillhygge i handen.

Hen släpper inte.

Polisen sträcker sig till hölstret och visar ett gulsvart pistolliknande vapen för personen.

– Släpp den där, annars kommer du få ström i dig! Det är 50 000 volt – det kommer göra ont! Det låter så här.

Det smattrande taserljudet är märkbar men avskräcker inte tillräckligt för att personen ska släppa taget om tillhygget. Polisen riktar istället vapnet mot personen och de två laserprickarna – en röd och en grön – syns tydligt på bröstet och ena benet.

Hen varnas på nytt, men vägrar ta polisens order och fortsätter veva med tillhygget.

Två pilar skjuts iväg och sätter sig i gärningspersonen som samtidigt genomborras av 50 000 volt, ett tilltag som resulterar i att kroppen låser sig och faller ihop. Samtidigt springer polisen fram och försöker säkra personen, men om kampen fortsätter kan ytterligare ström om fem sekunder nyttjas.

Gärningspersonen är omhändertagen utan att ha ådragit sig allvarligare skador.

Händelsen ovan är fabricerad men är ett möjligt scenario för polisen som beskrivs av Benny Stridh, som vanligtvis arbetar på polisutbildningen i Borås. Han är en av dem som utbildar kollegor inför att det nya elchockvapnet (ECV) ska tas i drift för poliser i yttre tjänst, bland annat i Skaraborg.

– Det är ingen trollstav, men jag tror att det kommer bli ett jättebra komplement till den vanliga utrustningen – om vi lär oss att arbeta med det, säger Benny Stridh.

Två pilar skjuts ut, kopplade med en tunn tråd till vapnet. Totalt sprider sig 50 000 volt i kroppen på den som träffas av pilarna.
Två pilar skjuts ut, kopplade med en tunn tråd till vapnet. Totalt sprider sig 50 000 volt i kroppen på den som träffas av pilarna. Foto: Sören Turesson

Skydda förövaren

Elchockvapnet kommer bli en extra tillgång för poliser – men även ett skydd för en eventuell våldsperson. Förhoppningen är att de inte ska behöva nyttja sina tjänstevapen och på så vis minska antalet skador på poliser och misstänkta.

– Det är mycket bättre med det här vapnet, att man ger dem ström så att de faller och vi kan ingripa, säger Benny och fortsätter:

– Hela syftet är att slippa skjuta ihjäl personer.

Vapnet är utrustat med fyra pilar och kan avfyras två gånger. Två av dem når mellan 3,5 meter och cirka 6,5 meter. De andra två når 1,2 meter till cirka 3,5 meter.

Det handlar om att ha hålla avstånd till den misstänkte gärningspersonen, något de alltid jobbar med.

– Det kommer bli en omställning för oss. Vi måste arbeta med det här vapnet på rätt sätt och bli bättre på avståndsbedömningarna, säger Benny Stridh.

Elchockvapnet är av låg vikt, här isärplockat. Bland annat ses batteri, träningsskott och riktiga pilar.
Elchockvapnet är av låg vikt, här isärplockat. Bland annat ses batteri, träningsskott och riktiga pilar. Foto: Sören Turesson

Testat två gånger

Benny Stridh har själv upplevt hur det är att bli skjuten av elchockvapnet – vid två tillfällen.

– Ja, jag haft arbetsförmånen att känna på den två gånger, säger han med ett skratt.

Han beskriver känslan som att man är med i sinnet men att man får en neuromuskulär inkapacitering.

– Man kan inget göra – man bara krampar och faller ihop. Man är helt borta muskulärt under de här sekunderna.

Smärtan är dock kortvarig, men att den person som utsätts för elchocker inte kan kontrollera kroppen innebär också att vapnet inte kan användas var som helst.

– Om det är fara för liv eller hälsa får vi använda det givetvis, men man behöver tänka sig för vid höga höjder och i närheten av vatten, på bryggor och båtar.

Själva pilarna i sig är inte strömförande, men det kan ligga en fara i att hamna i vattnet med en neuromuskulär inkapacitering.

Man får även vara försiktig i närheten av brandfarliga vätskor.

– Eftersom det är ström och en gaspatron så kan det antända vätskor.

Men fördelarna överväger nackdelarna anser Benny Stridh.

Benny Stridh tror mycket på produkten och poliser uppger att de känt sig lugnare ute på fältet under perioden som vapnet har testats.
Benny Stridh tror mycket på produkten och poliser uppger att de känt sig lugnare ute på fältet under perioden som vapnet har testats. Foto: Sören Turesson

Effekt vid test

Polismyndigheten har under 2018 och 2021 prövat vapnet i skarpt läge i flera kommuner. Resultatet kom inte att vänta på sig; med tiden visade det sig att det ibland räckte med att endast visa vapnet för en misstänkt person. Dessutom ska polisen ansett ha känt sig tryggare.

– Det har blivit en bra effekt av det, säger Benny Stridh.

Syftet är enkelt; att undvika använda våld. Endast det smattrande ljudet från vapnet gör att man inte blir supertaggad på att känna på hur det verkligen känns.

– Det är ett hjälpmedel till vår övriga utrustning – att vi kan undvika att behöva skjuta personer. Det är det vi ska försöka landa in i, säger han.

Benny Stridh fick själv sträcka sig efter elchockvapnet nyligen i samband med en fotbollsmatch mellan Skövde och Helsingborg. Två maskerade bortasupporters var hotfulla och riktade bengaler mot polisen.

– Jag har aldrig vart med om att de hotat med bengaler förut, säger han och fortsätter:

– Jag behövde aldrig avfyra, men jag fick ta upp elchockvapnet och siktade de två prickarna mot dem, och när de såg prickarna försvann de in i folksamlingen igen, säger han.

Förhoppningen är att undvika dra sin tjänstepistol och att elchockvapnet ska skydda polisen och misstänkt gärningsperson.
Förhoppningen är att undvika dra sin tjänstepistol och att elchockvapnet ska skydda polisen och misstänkt gärningsperson. Foto: Sören Turesson

Unika vapen

Varje vapen är unik och samtliga åtgärder man gör, som till exempel varna med det smattrande taserljudet, registreras till ett datasystem.

– Det går aldrig mörka något – och det ska vi inte göra heller, säger Benny Stridh.

Vapnet har använts i bland annat Storbritannien och USA under många år.

– De har en lite annan lagstiftning och arbetar annorlunda taktiskt gentemot vad vi gör, men med vår taktik tror jag att detta kommer bli ett jättebra komplement för oss.

Planen är att det kommer bli ett elchockvapen per patrull i Skaraborg, det vill säga en på två poliser. Man är i framkant i utbildningen och första vapnen planeras för första kvartalet 2024.

Snart i polisens utrustning

Det amerikansktillverkade elchockvapnet EVC skjuter i väg två elektrifierade pilar som sitter fast i vapnet med en tråd. Vapnet är utrustat med fyra pilar och kan avfyras två gånger. Två av dem når 1,2 meter till cirka 3,5 meter, medan de andra två nå mellan 3,5 meter och cirka 6,5 meter.

Det slår ut nervsignaler och gör att gärningspersonen hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd i några sekunder. Energiurladdningen från elchockvapnet är ändå så pass låg att hjärta, lungor eller eventuell pacemaker inte påverkas.

Vapnet kan även tryckas mot en person och i korta intervaller överföra ström.

På sikt ska alla poliser i yttre tjänst utbildas och ha tillgång till elchockvapen. Enligt planen ska elchockvapnet vara fullt infört senast den 31 december 2024.

Artikeltaggar

ÅtgärderBoråsBrott, lag och rättHotLidköpingPolisenSkaraborgUSAUtbildningVapen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.