Hoppa till huvudinnehållet

Ny stadsdel planeras – alla får tycka till: ”Möjlighet till egen odling är något för framtiden”

Publicerad:
Jonathan Naraine, tf stadsarkitekt, Lars Berg (C), ordförande, och Sture Nilsson (M) andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Jonathan Naraine, tf stadsarkitekt, Lars Berg (C), ordförande, och Sture Nilsson (M) andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Skara kommun

Privatpersoner ska få chans att vara med och utforma en ny stadsdel.

Skara kommun vill inrätta en så kallad medborgarberedning för att öka påverkan från allmänheten.

– Jag hoppas att denna dialogsatsning kan ge en djupare förståelse för olika perspektiv i planeringen av den nya stadsdelen, frågor som hur nya vägar skall dras, var nya bostäder skall byggas, säger tf stadsarkitekt Jonathan Naraine.

I Skara planeras för en ny stadsdel med arbetsnamnet Djurgårdshagen, i södra delen av staden. Uppdraget från politikerna är att ta fram ett planprogram i syfte att utreda och precisera möjligheterna till bostadsbebyggelse och attraktiva stadsrum i området. Nu har kommunen även beslutat att göra en ambitiös dialogsatsning tidigt i processen, där man tar ett nytt grepp – en medborgarberedning.

Skara kommun har under senare tid mycket aktivt använt sig av dialoger med medborgarna i olika frågor. Just nu pågår nulägesdialoger och medborgardialoger på olika orter där medborgarråd tillsammans med kommunen bjuder in till träffar för att diskutera nuläge och framtid. Detta har prövats i kommunens mindre tätorter med ett mycket stort engagemang från invånarna.

”Många perspektiv”

När kommunen nu tar fram ett planprogram för en helt ny stadsdel vill man på ett tidigt stadium få in så många perspektiv som möjligt. På samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i november beslutades att testa ett nytt koncept med medborgarberedning för den framtida stadsdelen med arbetsnamnet Djurgårdshage.

Syftet är att få ett representativt urval som speglar mångfalden av åldrar, bakgrunder och perspektiv. Satsningen kompletteras med speciella dialogtillfällen för att lyfta in barn och ungas perspektiv på bästa sätt. Stadsdelens läge ger möjlighet att få med karaktären av både stad och landsbygd och kanske ge möjlighet för odling och matproduktion integrerat i den nya stadsdelen.

– Bebyggelsen ska inte vara alltför tät. Vi har pratat mycket om odling och vi tror att möjlighet till egen odling är någonting för framtiden, säger Lars Berg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Lars Berg (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Skara kommun.
Lars Berg (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

Fördjupade samtal

Skara kommun är en av de första kommunerna i Sverige som inlett arbete med en medborgarberedning. Skillnaden mellan medborgarberedning och medborgardialog är dels hur rekryteringen går till och dels hur resultatet tas om hand. Medborgarberedningen ger möjlighet att få till en bredare representation med grupper som inte annars hörs lättare kan komma till tals, samtidigt som alla deltagare får möjlighet att förstå och ha fördjupade samtal kring frågor som är viktiga i planeringen. Beredningen får en chans att vara medborgarnas experter och visa på bredden av perspektiv, både med synpunkter man är ense om och i frågor där man har olika ståndpunkt, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Nya vägar?

Tillsammans lämnar man förslag som blir ett bra underlag för tjänstepersoner som sammanställer beslutsunderlag till nämnden. Rekryteringen till medborgarberedningen kommer att börja i december eller januari.

– Jag hoppas att denna dialogsatsning kan ge en djupare förståelse för olika perspektiv i planeringen av den nya stadsdelen, frågor som hur nya vägar skall dras, var nya bostäder skall byggas och hur vi kan bevara och utveckla grönområden och rekreation, mötesplatser, odlings- och betesmark med mera. De fördjupade samtalen vi får till kommer troligtvis göra att vi får en mer välgestaltad och hållbar stadsdel, säger Jonathan Naraine som är tillförordnad stadsarkitekt.

Nya planer handlar om var nya hus kan byggas.
Nya planer handlar om var nya hus kan byggas. Foto: Charlotte Ferneman

Inflyttning?

Med framtagningen av programmet för den nya stadsdelen hoppas Skara kommun kunna ligga ännu bättre i fas med tillväxt och efterfrågan. Skaraborg och Skara kommun har tillväxtmål för att möta efterfrågan på bostäder när stora etableringar i området blir verklighet.

– Kommunen har ambitioner att växa och bli fler. Med fler kommuninvånare som betalar skatt tryggas också den kommunala servicen och Skaras välfärd, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson (C).

Höstens föreställning väcker tankar och oro: ”Är det synd om människan?”Vill starta utbildning för krigsskador på samhället med dubbla antalet brandmän

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderGunilla Druve JanssonKommunstyrelsenLars BergNämnderOdlingPolitikSkaraSkara kommunSkaraborgSture Nilsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.